Kimmo Kaipia on valmentanut Posokkaa vuoden alusta lähtien.
Kimmo Kaipia on valmentanut Posokkaa vuoden alusta lähtien.Anu Leppänen

Toto75-ennakko: Kimmo Kaipia koukussa kasvatukseen - Posokka puksuttaa pääradalla

Kimmo Kaipia lähtee lauantaina Vermoon hakemaan elämyksiä Posokan kanssa. Hevosarjesta nautitaan koko perheen kesken, ja juhlapäivät tuovat lisämausteen harrastukseen.

Posokka kilpailee tuoreimpien starttien perusteella vahvassa nousuvireessä. Se kiersi Lappeessa hienosti 5. ulkoa ykköseksi, ja 26,5-vauhtinen kirilenkki ulkoradoilla yllätti positiivisesti myös valmentajansa. Viimeiset 700 metriä tamma kulki vauhtiaan kiihdyttäen 25,4-kyytiä.

"Toki odotuksia oli, mutta aikaisemmin on ollut se käsitys, ettei Posokka tykkää mahdottomasti kiertelemisestä", Kimmo Kaipia aloittaa. "Se tuntuu kuitenkin menevän niin, että hevosen ollessa kovassa vireessä, myös kiertäminen onnistuu paremmin. Tammalla oli ennen Lappeen kisaa vahva esitys alla, ja se oli tuntunut harjoituksissa hyvältä."

Voittostartti oli Posokan seitsemäs Kaipian valmennuksesta. Aikaisemmin kimppakaveri Jani Kiesi vastasi tamman treenaamisesta. 

"Janin työkuviot muuttuivat useamman hevosen valmentamisen kannalta vaikeiksi, ja Posokka tuli sen myötä minulle valmennukseen. Yhteistyötä olemme tehneet kaiken aikaa, ja autetaan edelleen mahdollisuuksien mukaan toinen toisiamme."

Kaipia myöntää, että usko omaan tekemiseen oli alkuvuonna kovilla, sillä miehellä oli verrattain vähän valmennuskokemusta alla.

"Posokka oli tahmea aluksi, ja olinkin jo vähän sitä mieltä, etten saa sitä menemään paremmin. Valmentamisen suhteen oli ollut muutenkin ajatus, ettei tieto ja taito riitä, mutta kokemus on auttanut siinä. Nyt muutamaan tuoreimpaan kisaan Posokka on lähtenyt kulkemaan ensimmäisiä startteja selvästi paremmin."

Lauantaina edessä on kenties uran kovin tehtävä. Posokka pystyy ohittamaan kirihetkellä useimmat, jos alkumatkalla pidetään riittävästi tempoa. Sen verran hienosti se Lappeessa posotti loppusuoraa.

"Lähtöpaikka laski tietenkin odotuksia, mutta on joka tapauksessa hienoa olla tällaisena viikonloppuna mukana oman hevosen kanssa", Kaipia painottaa. "Sillä mielellä voi hyväkuntoisen hevosen kanssa lähteä kisaan, että meilläkin on mahdollisuus pärjätä. Ennen kaikkea nautitaan siitä, että ollaan mukana, sillä Vermon lauantaireissut ovat juhlapäiviä."

Virityksiä ei tehdä ainakaan lauantain kisaan. Vetopallot hevosella oli jo viimeksi, ja Esa Holopaisen mukaan niistä oli maalisuoralla apua.

"Lappeessa hevonen oli ensimmäistä kertaa tälle vuodelle kesäkengässä, ja sillä balanssilla jatketaan. Kenkien riisuminen ei kavioiden puolesta ole ainakaan tällä hetkellä mahdollista, mutta sellainen balanssimuutos voi jossain vaiheessa olla kokeilemisen arvoinen."

Valmentajalle yksittäinen Vermon reissu on kova juttu, mutta se ei silti muuta isossa kuvassa harrastuksen kiehtovuutta.

"Harrastuksessa on tärkeää, että pystyy nauttimaan päivittäisestä hevoselämästä. Itselle jo hevosen omistaminen oli koukuttavaa, ja kun on päässyt kasvatuksen makuun, niin sen koen omaksi jutuksi. Lajia ei ole oikeaa tai väärää tapaa harrastaa, mutta minulle se juttu lähtee ihan orivalinnasta ja emätammasta liikkeelle. En voisi kuvitella, että ostelisin hevosia ja pitäisin niitä hetken aikaa itsellä tai vieraalla treenissä."

Ville Tonttilan ohjastama ja Carita Ukkolan kasvattama, omistama sekä valmentama Camriina (1) piti viime kesänä Vermossa niukasti pintansa, kun Posokka (4) kiri Santtu Raitalan ohjastamana hurjasti loppua. Molemmat ovat taas samalla viivalla lauantaina.
Ville Tonttilan ohjastama ja Carita Ukkolan kasvattama, omistama sekä valmentama Camriina (1) piti viime kesänä Vermossa niukasti pintansa, kun Posokka (4) kiri Santtu Raitalan ohjastamana hurjasti loppua. Molemmat ovat taas samalla viivalla lauantaina.Pekka Salonen
Kimmo Kaipian valmentama Tuusa on Posokan pikkusisko. Lappeessa 28. tammikuuta Tuusa viimeisteli hattutemppunsa.
Kimmo Kaipian valmentama Tuusa on Posokan pikkusisko. Lappeessa 28. tammikuuta Tuusa viimeisteli hattutemppunsa.Anu Leppänen

Posokan matka Kavioliigan rahalähtöihin on monen sattuman summa. Kimmo Kaipian raviharrastus sai voimakkaan lähtösysäyksen 2000-luvun alussa, kun hän osti ensimmäisen hevosensa yhdessä Jouni Heimalan kanssa. Siitä hetkestä kului 10 vuotta, ja Kaipia bongasi Kouvolan seudulla myynnissä olleen Huaniitan

"Olin etsinyt emätammaa oman kasvatustoiminnan aloittamista varten, ja Huaniitta herätti kiinnostuksen", Kaipia kertoo. "Käytiin katsomassa tammaa, ja se miellytti heti silmää. Kun oli tiedossa, että hevosen taustalla oli Seppo Suurosen valitsemat sukulinjat, niin tehtiin hevosesta kaupat. Huaniitta on ollut meille se kantatamma, ja se onkin jättänyt mukavia jälkeläisiä."

Huanittaa oli tiineenä, ja se varsoi keväällä Kilhakan. Kaiken kaikkiaan Huaniitalla on 15 jälkeläistä, joista seitsemän on syntynyt Kaipian talliin. Koko perhe on kiinnostunut hevosista, ja aika näyttää, tuleeko niistä myös jälkikasvulle pitkäikäinen harrastus.

"Posokan lisäksi meillä on Tuusa ja Ksenia, joista tulevaisuudessa tulee toivottavasti emätammoja varsoilleen. Osa kasvatustoimintaa on tammojen kilpaileminen raveissa, jolloin nähdään, millaisia ominaisuuksia niillä on, ja miten ne menestyvät. Toivottavasti jonain päivänä tammat saavat varsoja, joiden uraa on sitten mukava seurata", Kaipia päättää.

Posokka kilpailee Helsingin lähdössä 6, joka on Toto75-pelin toinen kohde

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi