Nopsa Eelis kesällä Mikkelissä.
Nopsa Eelis kesällä Mikkelissä.Anu Leppänen

Toto75-ennakko: Kymppi täyteen Kriteriumissa - Laitinen kirkastamaan pronssia

Nopsa Eelis kulkee isänsä Tureliuksen jalanjäljillä. Eero Laitinen muistelee kaksijakoisin miettein vuoden 2017 Kriteriumia, sillä tuolloin Tureliukselta odotettiin nelossijaa parempaa.

Eero Laitinen tietää, miten varsa opetetaan ajolle ja kuinka sillä valmistaudutaan nuorten hevosten ikäluokkalähtöihin. Useimmille finaalipäivä on koko elämän mittainen toteutumaton unelma, mutta Laitiselle tulee Nopsa Eeliksen kanssa yrityksissä kymppi täyteen.

"Pari kertaa ollaan oltu kolmansia ja kahdesti neljänsiä", Laitinen muistelee. "Tureliukselta odotettiin vuonna 2017 enemmän kuin nelossijaa. Se ei vain sinä päivänä ollut normaali hyvä itsensä. Tänä vuonna nelossija olisi jo hyvä saavutus, ja siitähän maksettaisiin 9000 euroa."

Valmentaja ei koskaan paukuttele puheilla etukäteen, ja nelossijaa parempaankin on ilman muuta mahdollisuuksia. Kun puhe kääntyy lähdön voittamiseen, niin siitä Laitisella on vankka näkemys.

"Minulla on sellainen tunne, että Vale-Elli menee menojaan. Siksi uskon, että Iikka (Nurmonen) lähtee ajamaan Nopsa Eeliksen kanssa sellaisella taktiikalla, jolla on mahdollisuuksia sijoille kaksi-neljä. Iikka pitää Vale-Elliä myös niin kovana. En millään usko, että Nopsa Eelis pystyisi lyömään Vale-Ellin."

Raviurheilussa kaikki on kuitenkin mahdollista, eikä finaalipaikan karkaaminen Nopsa Eeliksen hyppysistä olisi sekään ollut viikko sitten tiistaina yllätys. Karsintapäivän kommellusten jälkeen Laitinen saa olla enemmän kuin tyytyväinen, että lopulta nelivuotiaalta lahjakkuudelta irtosi 26,8-vauhtinen voittokiri.

"Nopsa Eelis kävi todella kuumana, kun mentiin Tampereella alleajoon. Se kävi ihan raivona, eikä meinannut ensin mennä radalle ollenkaan. Terho Rautiaisella oli siihen filosofia, sillä edelliseen kilpailuun Kouvolassa hevonen oli kipeä, ja se saattoi Rautiaisen mukaan muistaa sen. Nopsa Eelis oli sitten itse startissa rauhallinen, ja teki oikein hyvän kirin."

Vaiherikas kausi olisi Kouvolan jälkeen voinut mennä ihan pieleen, mutta Laitisen iloksi Nopsa Eelis pystyi Kriterium-karsinnassa jo lähelle sitä tasoa, millä otellaan kakkossijasta.

"Ennen karsintaa Kouvolan kisan jälkeen lihasarvot pomppasivat taivaisiin. Saatiin kuitenkin hevonen onneksi terveeksi ja finaaliin."

Laitinen on kulkenut pitkän tien raviurheilun parissa ja matka jatkuu edelleen. Tallissa on ajolle opetettava Kihiseen yksivuotias varsa, ja lisäksi tuore hankinta tältä kesältä.

"Meillä kävi niin, että Kaappi sairastui kortisonikuurin jälkeen kaviokuumeeseen. Se sairasti sitä puoli vuotta, mutta nyt näyttää vihdoin siltä, että hevonen tulee vielä takaisin. Kaappi on niin mukava hevonen, että kun tuli huoli sen menettämisestä, niin tuli sitten ostettua kasvattaja Kari Viitalalta sen tämänkeväinen tammavarsa Hylly. Nyt meillä on sitten Kaappi ja siitä Hylly", Laitinen nauraa.

Touhua riittää varsojen kanssa, ja näyttää siltä, että tulevina vuosina Laitisen putki Kriteriumissa saattaa jatkua.

"Katsotaan, jaksaako sitä Hyllyn kanssa mihin saakka touhuta. Vielä kun terveyttä ja jaksamista riittää, niin rakkaasta harrastuksesta ei tee mieli luopua", Laitinen päättää.

Nopsa Eelis juoksee Tampereen ravien lähdössä 7, joka on Toto75-pelin kolmas kohde

Nopsa Eelis ja Eero Laitinen.
Nopsa Eelis ja Eero Laitinen.Arkistokuva: Anu Leppänen

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi