Joshua B.R. teki Kajaanissa komean soolon Olli Koivusen ohajstamana. Oulussa kärryille hyppää Niko Jokela.
Joshua B.R. teki Kajaanissa komean soolon Olli Koivusen ohajstamana. Oulussa kärryille hyppää Niko Jokela.Kuva: Mia Mäki-Maunus

Toto75-ennakko Oulu: Joshua B.R. haastajana pronssidivisioonaan – "Ihan maailman huipuin luonteeltaan"

Suomen-turneensa komeasti aloittanut Joshua B.R. jahtaa menestystä myös Oulun pronssidivisioonassa. Hienoluonteinen ori päätyi toissa vuonna Jonna Irrille ja Taneli Säteelle sattuman kautta.

Kahden hevosen, Majestic Manin ja Joshua B.R.:n kanssa Suomen suven kilpailuturneelle saapunut Taneli Säde palasi Kajaanin 75-raveista sunnuntain aamuyönä kello viiden aikaan. Yhtä pitkä reissu Pirkanmaalta on edessä tälläkin viikolla, sillä kaksikko jatkaa jo tulevana lauantaina Oulun 75-kierroksella.

Nyt 7-vuotias Joshua B.R. hoiteli Kajaanissa leiviskänsä näytöstyyliin ja on Äimärautiolla eturivistä sisäpuoleltaan starttaavan EL Jetpackin ykköshaastaja. Taneli Säde arvelee hellekeleillä tehdyn lähes ympärivuorokautisen edellislauantain reissun tuntuvan enemmän hänellä itsellään kuin hevosilla.

”Itse tässä oli väsyneempi, mutta eiköhän ensi lauantaiksi olla jo toivottu”, Säde kuvailee.

”Kajaaniin lähdettiin aamukymmeneltä, ja takaisin päästiin viiden aikaan sunnuntaiaamulla. Ensin hoidettiin ja huollettiin hevoset, ja sitten pääsi itse pehkuihin. Joshua saa olla ulkona tarhassa, eikä sille haittaa yhtään tehdä toinen pitkä reissu. Kerran vaan ajetaan tässä välissä kotona.”

Joshua B.R.

  • 7-vuotias ori, syntynyt Norjassa, rekisteröity Ruotsiin

  • Maharajah – Makes Men Blush, Yankee Glide

  • Omistaja Jonna Irri, Taneli Säde ja Kaj Naparstok

  • Valmentaja Jonna Irri

  • Hoitaja Taneli Säde

  • Kasvattaja Björn Rishaug

  • Voittosumma 74 160 euroa

  • Statistiikka 46 starttia: 9-7-10

  • Ennätykset 11,4ly, 12,4ke

Olostaan nauttiva 7-vuotias Joshua B.R. on kokenut hevonen ja osaa olla rennosti paikassa kuin paikassa. Säde ylistää oriin luonteen olevan enemmän kuin kymppi.

”Vaikka Joshua B.R. on ori, se on muutenkin ylirauhallinen, tosi kiltti ja ihan maailman huipuin luonteeltaan. Se ei tee itsestään minkään näköistä numeroa. On tavallaan kuin lammas, ja melkein ymmärtää puhetta. Sille käy kaikki, eikä sillä ole ikinä huonoa päivää.”

Ori saapui Norjasta Kim Pedersenilta toissa vuonna. Hevosen uljas olemus herätti kotonaan raveja seuranneille Jonna Irrin ja Taneli Säteen huomion.

”Oltiin kotona koronataudissa ja katsottiin Norjan raveja. Tämä kiinnitti heti huomion, kun sieltä näytettiin pruuvilähtöjä. Jonna kun oli aiemmin Goopilla töissä, ja siellä oli norjalainen työkaveri, niin Jonna laittoi heti hänelle viestiä, että voisikohan tuo lähdön seitsemän numero seitsemän olla myynnissä.”

Yhteyhdenoton kautta selvisi, että Joshua oli myynnissä.

”Yksi asia johti yhteen ja toinen toiseen. Pedersen on hyvin pärjännyt Norjassa, ja hänellä on paljon ikäluokkahevosia. Joshua oli siellä derbyfinalisti. Hevonen oli kääntynyt 5-vuotiaaksi, ja ehkä se ei ollut niille tarpeeksi hyvä hevonen, ja sen sai ostaa pois”, Säde taustoittaa.

Omistajakolmikkoon kuuluu valmentajapariskunnan lisäksi tamperelainen Kaj Naparstok.

Taneli Säde (vas hevosen vierellä) iloitsi Kajaanissa Joshua B.R.:n voitosta.
Taneli Säde (vas hevosen vierellä) iloitsi Kajaanissa Joshua B.R.:n voitosta.Kuva: Mia Mäki-Maunus

Joshua B.R. on startannut tänä vuonna vasta kolme kertaa. Toukokuun puolivälissä se teki runsaan neljän kuukauden tauolta heti ennätyksensä 12,4 täydellä matkalla.

”Joshuan etupolvia vähän operoitiin alkuvuodesta. Se oli Örebrossa heti tosi hyvä. Siihen nähden mitä sillä oli kotona ennen starttia ajettu, vähän harmittikin, että hevonen joutui juoksemaan tauolta niin kovan lähdön. Iltaraveihin taso oli kova, kun voittaja meni 11,1.”

Oriin lähiviikkojen tavoitteet ovat pronssidivisioonassa, jonka karsintoihin se mahtuu Oulun jälkeen vielä ainakin kerran. Kaustisen finaalikierrokselle 6. heinäkuuta ori varmisti paikkansa Kajaanin voitolla.

”Joshuan kanssa meillä on sellainen lyhyen ajan suunnitelma, että Oulun jälkeen tulee kolme viikkoa Suur-Hollolan viikonvaihteeseen, ja siellä on myös pronssidivisioona. Hevonen hoidetaan Oulun reissun jälkeen, ja eläinlääkäri saa tsekata sen läpi. Lahden jälkeen on Kaustisen finaalikierros, eikä sen pidemmälle ole suunniteltu.”

Ouluun kolmikko starttaa varhain lauantaiaamuna. Ravien jälkeen Säde kertoo hevosten yöpyvän raviradalla. ”Äimärautiolla on hyvät vierastallit”, hän kiittelee.

Ensi viikolla Ruotsista saapuu myös tallin nuorempia hevosia kilpailemaan Suomeen.

”Ensi keskiviikkona tulee kolme tai neljä hevosta lisää. Meillä on kaksi Suomessa syntynyttä tammaa, jotka ovat aloittaneet ihan ok, ja niillä on tähtäimessä Tammakriterium. Myös 3-vuotiaalla ruunalla yritetään loppuvuoden ikäluokkakilpailuihin. Ainakin toistaiseksi olen täällä näiden kanssa”, Säde kertoo.

Suomessa syntyneille hevosille rajattu Number One on Majestic Manille yksi välietappi ennen Suur-Hollolaa. Kajaanissa keulasta neljänneksi sinnitelleelle ’Taistolle’ startti oli kauden viides.

”Hevonen oli just sellainen kuin odotettiinkin. Sitä ennen oli kuukauden starttiväli, joka on tälle vähän liian pitkä. Avaus meni Kajaanissa aika pitkäksi, ja siellä kun on pitkä loppusuora, se ei ehkä ollut ihan Majestic Manin mieleen”, Säde arvioi.

”Yllättävän sitkeästi se kuitenkin piti. Lisäksi hevonen oli välissä aika kovassa treenissä, kun sillä ajettiin paljon pehmeässä. Se on ollut aina hyvä, kun on ajettu viikon välein kilpaa.”

Joshua B.R. starttaa suursuosikki EL Jetpackin ykköshaastajana Oulun Toto75-kierroksen 5. kohteessa, joka starttaa lauantaina kello 16.05. Majestic Man juoksee päätöskohteessa kello 16.45.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi