Toto75-ennakko: Ravimakkara maistuu hyvältä - "Sitä varten ostettiin"
Furiosa kohtaa entistä kovempia vastustajia Jokimaalla.Kuva: Pekka Salonen

Toto75-ennakko: Ravimakkara maistuu hyvältä - "Sitä varten ostettiin"

Furiosan nousu Kavioliiga-raveihien suosikkien joukkoon on satumainen tuhkimotarina.

Viime syksynä ilta oli jo pimentynyt, kun Matti Patronen hörppi puolisonsa Virpi Färlinin kanssa iltateetään. Patronen tunnetaan miehenä Merran Roihun takaa, mutta koska sillä ei ajeta talvella kilpaa, pyöritteli mies ajatuksella, että olisihan se kiva talvellakin harrastella raviurheilua ihan paikan päällä.

"Olen hyvin huono lähtemään turistina raveihin", Patronen aloittaa. "Tuli kuitenkin sellainen fiilis, että olisi kiva käydä myös talvella raveissa, mutta siihen tarvitaan minun tapauksessani hevonen. Se antaisi perustellun syyn lähteä syömään ravimakkaraa, ja sitä varten Furiosa ostettiin."

Ihan todennäköinen ei tapahtumien kulku ollut heti alun pitäenkään. Patronen ei ollut pohjimmiltaan lämminverimiehiä, eikä varsinkaan tammojen perään.

"Huvin vuoksi katsoin netistä myytävistä hevosista myös lämminveristen osaston, ja Furiosa kiinnitti huomioni. Se ei ollut voittanut koskaan, mutta kun katsoin tamman tuoreimman startin, niin joku siinä miellytti. Sitten piti katsoa ihan kaikki uran kilpailut ja heti seuraavan päivänä lähdettiin hevoskopin kanssa matkaan."

Patronen ei ajanut tammalla lainkaan koeajoa, sillä perille päästiin vasta iltahämärässä. Vaisto kuitenkin sanoi nopeasti, ettei kotiin lähdetä tyhjän kopin kanssa.

"Tamman olemus miellytti, katsoin hevosen jalat pintapuolisesti läpi ja hevosen silmä lopulta kertoi, että tästä pitää tehdä kaupat. Furiosa oli hyvässä kunnossa ja hyvin pidetty, eikä meillä tosiaan tarkoitus ollut sijoittaa hevosen missään nimessä 3000 euroa enempää. Vaikka ravimakkaran syöminen oli motiivina, niin jokin idea siinäkin pitää olla. Furiosa vaikutti sopivalta."

Syksyn jälkeen hevonen on kilpaillut 13 kertaa Patroselta käsin totosijoin 8-2-0. Uskomaton saldo, sillä aikaisemmin uralta ei löytynyt yhtään ykkössijaan. Menestyksen myötä ravimakkarat ovat tulleet pariskunnalle vähän niin kuin kaupan päälle.

“Kaikki odotukset ovat tietenkin ylittyneet moninkertaisesti. En osaa yhtään sanoa, mikä on ollut syynä menestykseen. Joskus pelkkä paikanvaihdoskin voi muuttaa pieniä asioita oikeaan suuntaan. Lajissa menestyminen on aina tosi pienestä kiinni."

Lauantaina tamma kohtaa hevosia, joilla on rahaa lähes 50000 euroa. Siksi valmentajasta tuntuu lähes uskomattomalta, että Furiosa on samalla viivalla mukana.

"Syksyllä tammalla oli 3000 euroa rahaa, joten pitää ymmärtää, ettei tällainen huippumenestys voi jatkua loputtomiin. Tehtävä tuntuu kovalta, mutta Furiosan on oppinut luottamaan. Yhden kerran kiristä tuli liian pitkä ja toisessa epäonnistumisessa balanssi oli väärä. Kertaalleen tamma jäi kaikki tallella pussiin. Oikeastaan koskaan tamma ei ole pettänyt. Totosija olisi Lahden lähdössä hieno saavutus."

"Moni vastustaja saattaa kevään tullut syttyä aivan hurjaan menoon. Meillä on ajatuksena tehdä nyt muutos balanssiin, eli tarkoituksena on kokeilla kengittä ajamista", Patronen paljastaa.

Äkkinäisestä menestyksestä huolimatta mies pitää jalat maassa, eikä ala leijumaan pilvissä. Patronen on kulkenut pitkän tien hevosten parissa, ja hän tietää lajin raakuuden. Perheellä on aina ollut hevosia.

"Taisin olla viisivuotias ajaessani ensimmäistä kertaa kotona hevosta. Pitkään olen ollut mukana myös raveissa. 1990-luvun lopulla Jaluri oli sellainen nimi, jolla pääsi myös kiertämään näitä lauantain Toto75-raveja. Merran Roihu sitten tietenkin viime vuosina. Furiosan kanssa tietenkin toivotaan menestystä jatkossakin, mutta tässä lajissa yksi päivä voi muuttaa kaiken", Patronen päättää.

Furiosa juoksee Lahden Kavioliiga-ravien lähdössä 6, joka on Toto75-pelin toinen kohde

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi