Aamulento lähtee Villinmiehen Tammakilvan finaaliin karsintavoittajana radalta 1.
Aamulento lähtee Villinmiehen Tammakilvan finaaliin karsintavoittajana radalta 1.Anu Leppanen

Toto75-ennakko: Turvavyöt kiinni - Aamulento liitää Lappeessa

Villinmiehen Tammakilvan finaalissa on monta mahdollista voittajaa. Aamulento lähtee kello 16.07 sisäradalta vauhdilla matkaan.

Lappeen lähtösuoralle kokoontuu tasainen ja tasokas tusina viisivuotiaita tammoja. Karsintoja juostiin ilahduttavasti peräti neljä, ja finalistit seuloutuivat porukasta huippusuoritusten jälkeen.

Mari Salmisen valmentama Aamulento piti omassa karsinnassaan keulapaikalta varmaan tyyliin ykköseksi väliajoin 30,5-31,5-28,0-25,5. Antti Veteläisen laatima täydellinen vauhdinjako sai kiitokset myös tamman valmentajalta.

"Aamulento joutui juoksemaan karsinnassa vain viimeiset 300 metriä kovaa", Salminen kiitteli. "Karsintavoitto oli jo itsessään ikimuistoinen kokemus. Vähän pelkäsin, että tuleeko Villinmiehen Tammakilpaan edes karsintoja, mutta niitä tuli lopulta neljä. Oli mahtava harrastajana päästä finaaliin, joka on todellinen titaanien taisto. Viisivuotiaiden tammojen taso on ihan älyttömän kova, ja oikeastaan kuka tahansa finalisteista voi karsintojen perusteella vaikka voittaa."

Salminen on ollut jo 15 vuotta lajissa vahvasti mukana, mutta hän nostaa karsintavoiton suoralta kädeltä parhaiden ravikokemusten kärkeen. Tunnetta oli pelissä valtavasti.

"Pääsiäisen alla tamma kävi kuoleman porteilla. Ajattelin, ettei sillä voinut kaikki olla kunnossa, vaikka päällisin puolin mikään ei vaikuttanut olevan vialla. Onneksi vei Aamulennon tutkimuksiin. Hevosen ohutsuoleen oli muodostunyt kuuden litran tiivis rehupallo, impakti. Siinä oli syy kevään heikosti sujuneisiin startteihin."

Siitä alkoi hoitojakso, jonka aikana Aamulento taisteli elämästään.

"Rehupalloa alettiin sulattamaan, ja kolme vuorokautta valvoin Aamulennon vierellä Coca-Colan voimalla. Tamma oli niin kipeä, että siinä kävi synkkiä ajatuksia mielessä. Onneksi seuraavassa tutkimuksessa ohutsuolessa ollut rehupallo oli kadonnut kokonaan. Sen jälkeen päästiin lääkitsemään suolistoon muodostunutta tulehdusta ja mahahaavaa. En sillä hetkellä olisi millään uskonut, että tamma lähtee enää raviradoilla lentoon."

Terveeksi tultuaan Aamulennon suoritukset kesän koitoksissa ovat olleet kerta toisensa jälkeen kiitettäviä. Se oli Vermon Tammacupin finaalissa hienosti kakkonen, ja ennen karsintavoittoaan tamma hävisi vain täpärästi Pikkukuningatar -lähdön Forssassa lauantainakin mukana olevalle Laurilan Ilonalle.

Salminen uskoo, että Aamulento pystyy tekemään finaalipäivänä uransa toistaiseksi parhaan suorituksensa.

"Nyt taso mitataan, kun voi sanoa, että kaikki parhaat ovat paikalla", Salminen arvioi. "Tällaisesta tilannetta ei ole viisivuotiaiden tammojen osalta ollut vielä kuluvana vuonna aikaisemmin edessä. Oletuksena on, että Aamulento pystyy parantamaan karsinnasta, jossa sen ei tarvinnut tehdä töitä tosissaan."

Kävi lauantaina miten tahansa, Aamulennon ja Salmisen tiet lähtevät eri suuntiin. Aamulennon kasvattajat Sonja Keso ja Anna Pekonen myös omistavat hevosen, ja Salmisen kanssa tehty leasing-sopimus loppuu Villinmiehen Tammakilvan finaalin jälkeen.

Luvassa onkin suurten tunteiden viikonloppu.

"Kävi startissa miten tahansa, tunnetilat varmasti vyöryvät ääripäästä toiseen. Olen tietenkin harmissani, kun potentiaalinen kuningatar-kandidaatti lähtee tallista pois. Antti Veteläinen kuitenkin lohdutti, että minulla on ollut Aamulennon kanssa tähän saakka ainutlaatuisen hieno matka, jota voi muistella vielä pitkään. Ja näinhän se on, olen älyttömän kiitollinen, että olemme nyt tässä pisteessä."

Salmisen matka raviurheilun parissa jatkuu tiiviinä lauantain lopputuloksesta huolimatta. Aamulento matkaa omistajilleen, mutta tallin hevosmäärä on silti kasvussa.

"Kun sain tietää, ettei Aamulento jatka minulla, niin tuli iso hätä. Ostin kolmevuotiaan costellolaisen oriin Coslan, joka tulee kasvattaja Petteri Salosen hyvästä emälinjasta. Siinä on varsin mielenkiintoinen aihio, jota alan rakentamaan. Cosla tulee talliin heti viikonlopun jälkeen. Lisäksi näillä näkymin on tulossa yksi vieras hevonen, jonka kanssa lähdetään katsomaan, saataisiinko paikanvaihdoksella positiivisia muutoksia aikaan", Salminen päättää.

Aamulento juoksee Lappeen Kavioliigaravien lähdössä 9, joka on viides Toto75-kohde

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi