Caijus lähtee hakemaan hyvää sijoitusta Nordic Kingissä.
Caijus lähtee hakemaan hyvää sijoitusta Nordic Kingissä.Kuva: Anu Leppänen

Toto75-ennakko: Vaikeuksien kautta Härmään - "Olemme jaksaneet uskoa"

Caijus oli vuonna 2016 nelivuotisikäluokan tähtiä. Värikäs, ja osittain myös vastoinkäymisten sävyttämä ura on jatkunut seitsemän vuotta. Lauantaina ori haastaa pohjoismaiden kerman Nordic Kingissä.

Palataan ajassa ensin lähes neljä vuotta taaksepäin. Paikka on Lahden Jokimaa, päivämäärä 4. elokuuta vuonna 2019, ja kuninkuusravien toinen kilpailupäivä on kääntynyt iltaan. Tuolloin seitsemänvuotias Caijus selvitti ensikertalaisena kolme matkaa upeasti, ja sijoittui kokonaiskilpailussa peräti pronssille. Moni ihmetteli hevosen valintaa seppelejahtiin, mutta ori täytti paikkansa vaativassa kilpailussa paremmin kuin mitä kukaan olisi osannut odottaa.

Oikeastaan tuon viikonlopun jälkeen ura on ollut katkonainen. Lyhyempiä ja pidempiä taukoja on ollut useampia, jonka lisäksi viidesti hevonen on joutunut ilmoittautumisen jälkeen jäämään viime hetkellä kisasta pois.

"Kolmisen vuotta on ollut kaikenlaista isompaa ja pienempää vastoinkäymistä", valmentaja Mika Mäkelä huokaa. "Varmasti aika monella on usko hevoseen mennyt, mutta minä ja Mirka (Lehtinen) olemme jaksaneet siihen uskoa. Viime talvi oli treenaamisen ja terveydentilan osalta vihdoin sellainen, että pääsimme valmistautumaan kauteen täysipainoisesti."

Tuoreimmassa kisassa Parvelan Retu jäi vain kolmen kymmenyksen päähän, ja Caijus kellotti viimeiset 800 metriä kirkkaasti alle 1.20-vauhteja. Mäkelä myöntää, että startti antoi perustelun lähteä yrittämään Nordic Kingissä osallistumisen ilon lisäksi myös hyvää sijoitusta.

"Caijus esitti ihan parasta, mitä se on urallaan tehnyt. Se on kerran mennyt 20,0-tuloksen, mutta ori oli tuolloin kisan jälkeen kipeä. Vaikuttaa siltä, että ori on nyt hyvin lähellä huippukuntoaan, ja siksi halusin lähteä yrittämään mailille, miten sen käy ihan parhaita vastaan. Caijus voi tehdä ennätyksensä, sillä ori oli olemukseltaan tosi hyvä, kun ajoin sillä tiistaina harjoituksen."

Mika Mäkelä on tehnyt hieno työtä suomenhevosten kanssa.
Mika Mäkelä on tehnyt hieno työtä suomenhevosten kanssa.Kuva: Jarno Unkuri

Lisää uskoa valmentaja sai maanantaina, kun lähtölistat julkaistiin.

"Parvelan Retu voi radalta 12 voittaa, mutta jos meille olisi tullut sama numero, niin kisa olisi käyty ajamassa vain osallistumisen ilosta. Nyt meille sattui hyvä paikka, mistä Caijus pääsee reippaasti matkaan. En yhtään osaa sanoa, pääseekö se Stallonesta ohitse, mutta sisäradalle yritetään, mikä tällaisessa lähdössä on edellytys pärjäämiselle."

Caijus on käynyt kahdesti Härmässä, ja 2020 se oli mukana Juhannusmaililla. Kaksi vuotta sitten se oli ilmoitettu Nordic Kingiin, mutta joutui jäämään pois. Mäkelä ei ole koskaan käynyt Power Parkin raviradalla. Näillä tiedoin lauantaina on ensimmäinen reissu vihdoin luvassa.

"Jonkun pitää jäädä hoitamaan töitä kotitallille, ja juhannus on vähän hankalaa aikaa saada apukäsiä. Olen aikaisemmin jäänyt kotiin, mutta nyt olisi suunnitelmissa käydä Härmässä paikan päällä. Toivottavasti kaikki menisi hyvin, jolloin Caijus pystyy ainakin rahasijalle. Kaikki on niin tosi pienestä kiinni, ja yksikin väärä askel vaikuttaa paljon."

Sen verran pirteä Caijus oli Mäkelän mukaan tiistaina, että hänen äänestään paistaa läpi toivonkipinä ihan kärkisijasta.

"Jos ollaan viiden joukossa, niin hienosti on mennyt. Voitto olisi tietenkin iso yllätys, ja tuntuisi, että Parvelan Retu ja Evartti ovat takarivistä huolimatta ne hevoset, jotka pelataan pohjapariin."

Mika Mäkelä on meritoitunut valmentaja, joka on laittanut suomenhevosia ensin ikäluokkatähdiksi, mutta sen jälkeen myös menestyjiksi avoimelle tasolle. Sellaiset treenarit ovat Suomessa laskettavissa yhden käden sormilla.  

Caijus ei ole poikkeus. Se on Pikkupelimanni-ajon voittaja, sekä Kriteriumin ja Satakunta-ajon kakkonen. Viisivuotiaana se venyi uskomattomasti Suur-Hollola-ajossa toiseksi jo edesmenneen Tähen Toivomuksen jälkeen. Siitä päivästä on kulunut pian kuusi vuotta, mutta lauantaina Härmässä kaikki on taas mahdollista.

Caijus juoksee Härmän ravien lähdössä 11, joka on Toto75-pelin päätöskohde

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi