Ari Kotikulma ajoi Synerin keulavoittoon Vermossa 7. huhtikuuta 2021. Sen jälkeen tuli vielä kaksi napakymppiä, mutta nyt edellisestä voitosta on ehtinyt vierähtää jo yli vuosi.
Ari Kotikulma ajoi Synerin keulavoittoon Vermossa 7. huhtikuuta 2021. Sen jälkeen tuli vielä kaksi napakymppiä, mutta nyt edellisestä voitosta on ehtinyt vierähtää jo yli vuosi.Kuva: Pekka Salonen

Toto75-ennakko: Vauhtimaililla pidettävä kypärästä kiinni - Syneri kaasuttaa taas ennätysvauhtia

Vermossa 19,6-vauhtia avannut Syneri saattaa nousta lauantain Toto75-kierroksen väriläiskäksi. Ari Kotikulman valmennettava tulee viivalle tuore ennätystulos alla.

Ari Kotikulma, 63, on ajanut kilpaa 1970-luvulta saakka. Synerin menestyksestä mies on taatusti osannut nauttia. Kotikulman ohjastusvuodet 1985-2017 tarjosivat vain yhden napakympin, kun Viatom oli vuoden 2012 marraskuussa paras Kouvolan lumituiskussa. Sen päivän mies muistaa kuin eilisen.

"Ehdottomasti muistan sen ykkössijan", Kotikulma naurahtaa. "Raviharrastus oli sitä ennen monta vuosikymmentä vähäistä, mutta mukana olen ollut heti pikkupojasta 1960-luvulta saakka. Kun sain hevoskortin 16-vuotiaana, ajoin heti vuonna 1974 Käpylässä kilpaa. Syneri on muuttanut tietenkin harrastusta erilaiseksi, ja voi sanoa, että se on elämäni hevonen."

Kurkistus historiaan paljastaa, että Kotikulman raviharrastus on tullut verenperintönä isä-Jaakon kautta. Hänen omistamansa 1959 syntynyt kantatamma Ässä osallistui kuudesti kuningatarkilpailuun. Ari syntyi vain vuotta ennen Ässää, mutta pääsi pikkupoikana kiinni heti suomenhevosten kilpailuihin huipputasolla.

"Tässä tulee 48 vuotta täyteen omaa konkreettista raviurheilua", Ari laskeskelee.

Synerin tarina on Ari ja Arja Kotikulman yhteinen retki. Hevonen oli Kotikulman pariskunnalla hoidossa jo maitovarsana, ja viisivuotiaana heille tarjoutui mahdollisuus ostaa Syneri, kun Arin ystävä Anssi Partanen päätti luopua siitä.

Arilla oli pitkä side Syneriin jo ennestään, sillä sen emä Hovantas oli Kotikulman tallilla opetettavana.

Synerin radoilla paljastunut kova kapasiteetti ei ole ollut sattumaa. Sen emänemä Salperon Tähti jätti mm. ravikuningas Apassin, joka juoksi urallaan siihen aikaan uskomattomat lähes 400 000 euroa. Myös emä Hovantas oli lupaava kilpahevonen, mutta sen ura katkesi 16 startin ja kuuden voiton jälkeen.

Syneri on napannut ennen lauantaita jo 23 ykkössijaa ja sen kolme vuotta nuorempi pikkusisko Riksun Tähti on mm. Villinmiehen Tammakilvan kakkonen vuodelta 2020.

"Tällä hetkellä Syneri tuntuisi kilpailevan nousukunnossa. Sillä on kolme starttia tauolta, eikä aikaisemmin loukkaantunut jalka vaivaa sitä enää. Pikkuisen ruuna on vielä pulskassa kunnossa, mutta startit auttavat siinä. Viimeksi hevonen meni lopussa hapoille, mutta se oli täysin ymmärrettävää kovan vauhdin ja vähäisen starttimäärän vuoksi."

Kotikulma painottaa, että jo ennen siivekkeiden irtoamista on riskitekijöitä, ja sen jälkeen hevosella on iso rooli taktiikan suhteen.

"Akilleen kantapää on kokoontumisvaihe. Ruuna oli Vermossa katoksilla ja auton takana yllättävänkin rauhallinen, mutta ensimmäiset 200-300 metriä se vetäisi silti todella kovaa. Se oikein imee puomia auton takana, ja pitää vain toivoa Mikkelissä ehjää kiihdytystä."

Vähäinen sarjatarjonta innosti Kotikulmaa lähtemään mukaan vauhtiviikonlopulle, ja hän aikoo nauttia Synerin kanssa päivästä täysin rinnoin.

"Emäntä on tehnyt hirmuisen ison työn hoitopuolella, ja Synerin ei pitäisi vireensä puolesta olla ainakaan laskusuunnassa. Harvoin ollaan oltu edes mukana yrittämässä Toto75-lähdössä, mutta nyt päätettiin rohkeasti lähteä kokeilemaan, mihin Syneri riittää. Mukava viikonloppu on edessä", Kotikulma päättää.

Syneri juoksee Mikkelin lähdössä 10, joka on Toto75-ravien viides kohde

Veikkaus vihjeet
Veikkaus vihjeet

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi