Kiikku's Nea kiri karsintavoittoon iloisesti.
Kiikku's Nea kiri karsintavoittoon iloisesti.Kuva: Pekka Salonen

Toto75-ennakko Vermo: Tammaderby kruunaa Finlandia-lauantain – "Olen räknäillyt, minkähän paikan saamme?"

Vermon Finlandia-viikonlopun yksi huippukohdista on lauantaina ajettavan Arvid Åvallin Tammaderbyn finaali 5-vuotiaille lämminveritammoille. Hevosurheilu jututti karsintavoittajien valmentajia.

24 000 euron ykköspalkinnolla ajettavan finaalin karsintalähdöt juostiin 1,5 viikkoa ennen finaalia.

Karsintavoittajista nopein tuli Christa Packalénin tallista, kun Kiikku’s Nea kiri 3. ulkoa voittoon tuloksella 13,5a/2120 metriä.

”Teki kyllä todella kovan juoksun. Toki keulan reipas matkavauhti helpotti, mutta joutui tämäkin töitä tekemään”, Packalén kehaisee.

Asenteesta hän antaa hevoselle erityisen plussan.

”Tyyli ei ole aina kauneinta, mutta hevosena se on todella rehti.”

Viime syksynä Kiikku’s Nea ei vielä yltänyt Villinmiehen Tammakilvan karsinnoissa finaaliin ikätovereitaan vastaan, mutta noista ajoista kehitystä on tapahtunut roimasti.

Kehitysvaraa tammalta kuitenkin edelleen löytyy.

”Ravitekniikka jos vielä pikkuisen parantuisi, niin se helpottaisi varmasti menoa entisestään. Jaksoa jo löytyy roimasti."

Varustepuolella Kiikku’s Nealla vielä olisi paljon oljenkorsia käyttämättä, mutta finaaliin tuskin lähdetään kokeilemaan mitään uutta. Kengät saatetaan riisua, kuten tehtiin jo viime syksynä Jokimaa Tekee Tähtiä -karsintaan.

”Pumpulit taitavat pysyä korvissa. Kenkien poisottamista täytyy vähän funtsia”, Packalén tuumaa.

Yksi muutos finaaliin on varma, kun Kiikku’s Nean rattaille hyppää ensimmäistä kertaa Antti Teivainen.

”Antti on varmasti hyvä kuski sille, koska hän on tosi taitava vähän hankalaravisten hevosten kanssa.”

Toinen Packalénin väreistä finaalissä nähtävä tamma on Marier Mili, joka koki karsintajuoksussa tappion suursuosikkina. Valmentaja antaa hevoselle silti lähes puhtaat paperit.

”Ei hevosta voi moittia, mutta tietysti odotin voittoa. Joka tapauksessa 13,7-tulos kauden toiseen starttiin on hyvä”, rimaa korkealla pitävä Packalén ajattelee.

Startin jälkeen sekä Kiikku’s Nean sekä Marier Milin olemukset ovat olleet pirteät. Finaaliin hän ei halua lähteä laittamaan hevosia paremmuusjärjestykseen.

”Marier Milin uskon menevän vielä eteenpäin ja siltä napataan nyt kengät pois, mutta ei Neaa voi yhtään väheksyä karsintajuoksun perusteella.”

Marier Mili oli Villinmiehen Tammakilvan juhlittu sankari syyskuussa.
Marier Mili oli Villinmiehen Tammakilvan juhlittu sankari syyskuussa.Kuva: Anu Leppänen

Truthisoutthere vastasi voitollaan karsintojen isoimmasta yllätyksestä. Hyväksi hevonen tiedettiin jo etukäteen, mutta sen kukistaessa lopulta helpon oloisesti suursuosikki Marier Milin laittoi Truthisoutthere jopa valmentajansa Kari Savolaisen suun ymmyrkäiseksi. Voittotulokseksi merkittiin 13,5a/2140 metriä.

”Hieno onnistuminen. Huonoja startteja tämä ei hirveästi ole tehnyt, mutta viimeksi Lahdessa se oli minulle iso pettymys. Olosuhteiden vuoksi treenaaminen on ollut vielä aika katkonaista. Kärkipäähän hevosta odotin, mutta Marier Milin lyöminen tuntui hurjalta”, Savolainen kertoo.

Finaalissa Truthisoutthere kiihdyttää matkaan radalta kolme. Savolainen on ehtinyt jo miettiä juoksunkulkua useaan otteeseen.

”Kakkosradan olisimme halunneet. Olen räknäillyt, että minkähän paikan saamme, kun ysinumerolla kiihdyttävä Dorea Frido lähtee varmasti matkaan Kiikku’s Nean takaa. Ollaanko me sitten joku 5. ulkona? Sieltä voi olla vaikea voittaa”, hän ajattelee.

Tommi Kylliäinen intoutui tuulettamaan Truthisouttheren karsintavoittoa.
Tommi Kylliäinen intoutui tuulettamaan Truthisouttheren karsintavoittoa.Kuva: Pekka Salonen

Rivercapes Frozen voitti oman karsintansa keulapaikalta kengittä valmentaja Heikki Mikkosen ohjastamana ajalla 14,5ake. 10,7-vauhtisen lopetuksen esittänyt Rivercapes Frozen oli voittajista kokonaisajassa hitain, mutta finaaliin tuulennopea tamma pääsee kiihdyttämään ykkösradalta.

”Kahden ensimmäisen karsinnan jälkeen osasin jo laskea, että voitolla voitaisiin saada ykkösrata finaaliin. Kiikku’s Nealla tai Truthisouttherella ei haluta sisäradan lähtöpaikalle”, Mikkonen miettii.

Voittojuoksun jälkeen Rivercapes Frozenin olemus on ollut pirteä, eikä tamma vaikuta ottaneen pitkästä Vermon reissusta itseensä.

”Se rupesi heti syömään, kun pääsimme Vermosta aamuyöllä kotiin. Meidän hevoset ovat tottuneet pidempiin kuljetusmatkoihin, joten en näe sillä finaalia ajatellen merkitystä. Lähdetään ajoissa Vermoon, niin hevonen saa rauhoittua vierastallissa ennen valjastusta”, Mikkonen suunnitteli.

Finaalissa Rivercapes Frozen jatkaa samoilla varusteilla, joista kengättömyyden Mikkonen näkee hevoselle isona plussana. Etenkin lähtönopeuteen siitä on hyötyä.

”Ajattelen, että jos finaalissa keulapaikka saadaan puolustettua ja se luovutetaan pois, me ajetaan muista sijoista kuin voitosta. Toki sillä voisi varmistaa hyvän sijoituksen.”

Finaalin jälkeen Rivercapes Frozen on tarkoitus astuttaa. Hevosen kauden toinen isompi maali kilparadoilla on myöhemmin kesällä ajettava viisivuotiaiden tammojen Kasvattajakruunu.

”Orivalintaa emme ole vieläkään lyöneet lukkoon, mutta toivottavasti tamma saataisiin nyt alkukesästä tiineeksi. Syksyllä kilpakengät on sitten tarkoitus lyödä naulaan”, Mikkonen päättää.

Rivercapes Frozen piti pintansa keulajuoksulla.
Rivercapes Frozen piti pintansa keulajuoksulla.Kuva: Pekka Salonen

Tammaderbyn finaali ajetaan Vermon Toto75-kierroksen päätöskohteena lähtönä numero 11. Jackpot-rahaa kierroksella on jaossa 70 000 euroa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi