Henri Bollströmin ohjastama Hurman Viesker jyräsi laukasta huolimatta kärkeen Lahden Kavioliiga-raveissa tammikuussa. Lauantaina kyydissä istuu Olli Koivunen.
Henri Bollströmin ohjastama Hurman Viesker jyräsi laukasta huolimatta kärkeen Lahden Kavioliiga-raveissa tammikuussa. Lauantaina kyydissä istuu Olli Koivunen.Kuva: Anu Leppänen

Toto75-ennakko: Vieskerin poika hurmaa pian - mukana kahdesti kohdelähdöissä

Kyösti Salojensaaren valmentama Hurman Viesker juoksee lauantaina Lahden jackpot-kierroksella ja jatkaa jo tulevana keskiviikkona Vermon Toto65-pelissä.

Hurman Viesker on kilpaillut kahdesti liki vuoden taukonsa jälkeen. Se on ollut alkumatkalla epävarma, mutta Porissa oli jo vahvoja merkkejä nousuvireestä. Hurman Viesker teki 6. ulkoa pitkän kirin, ja lähestyi maalisuoralla selvästi kärkeä. Se painoi loppusuoralla hieman sisälle, mutta tuli voimia tallella maaliin ja kellotti päätöspuolikkaan 26,9-vauhtia.

“Olin suoritukseen todella tyytyväinen”, Kyösti Salojensaari kommentoi. “Alku on hevoselle vaikeaa, kun se yrittää niin kovasti muiden matkaan. Olli (Koivunen) onnistui hienosti. Oli siinä kohtaa parempi antaa rauhallisella aloituksella 40 metriä tasoitusta ajamalla varman päälle kuin jäädä laukassa 100 metriä muista. Onnistumiset tekevät hevoselle hyvää ja starttien myötä toivotaan, että alku saadaan ruunalle helpommaksi.”

Hurman Viesker pystyy palaamaan jo lähiaikoina voittokantaan, kunhan vain kaikki alusta pitäen onnistuu. Taulussa komeilee vuosi sitten saavutettu Kavioliiga-lähdön voitto nimenomaan Jokimaalla, mutta tie takaisin lauantain lähtöihin on ollut mutkikas.

“Tuon kisan jälkeen hevosta valmentanut Seppo Suuronen soitti, että takajalkaa pitää käyttää klinikalla. Hurman Viesker tutkittiin, ja puikkoluussa todettiin hiusmurtuma. Kävin hakemassa hevosen kotiin, ja Teivon klinikalla tehtiin arvio, että ruunan jalka tarvitsee korjausleikkauksen. Samalla löydettiin kaksi irtopalaa, jotka sitten leikattiin kahden kuukauden päästä, koska ensimmäinen operaatio oli sen verran vaativa.”

Kesäkuun lopulla hevosta päästiin kävelyttämään, ja muutaman viikon päästä tuli lupa hölkkätreenille. Hurman Viesker on kuntoutunut hienosti, mutta ruunan kanssa eletään edelleen ilman suurempia paineita menestyksestä.

“Luokka hevosella on kova, mutta tällä hetkellä se tarvitsee pääsemistä takaisin kilpailurytmiin. Porin kisan jälkeen harjoitusolosuhteet Ylöjärven alueella ovat olleet todella hankalat, ja Teivon ratakin oli kiinni viikon verran, kun sitä säästettiin raveja varten. Siksi mukana on arvoituksellisuutta, vaikka kaikki onkin muutoin ollut kunnossa tuoreimman kisan jälkeen.”

Hurman Viesker jatkaa Talvicupin karsinnassa jo tulevana keskiviikkona Vermossa, minkä valmentaja näki järkeväksi, kun kotona on hankala ajaa täysipainoisia harjoituksia.

“Ehjiä suorituksia ensisijaisesti hevoselta toivotaan. Uskon, että sitä kautta tulee sitten myös menestystä.”

Salojensaarella on lauantaina Jokimaalla toinenkin valtti. Vinci Power kilpaili kaudella 2022 peräti 40 kertaa. Se teki hienoja suorituksia, ja erityisesti loppukaudesta ennen pieleen mennyttä Oulun reissua ruuna oli upeassa tikissä. Nyt alla on tapaninpäivän poisjäännin myötä reilun kuukauden huili.

“Oulussa hevonen jäi väsyvän taakse pahoin pussiin, ja ajo meni pieleen. Vinci Power haki sitten peitsiä, eikä hevosella enää yritetty kaukaa takaa mahdottomassa tilanteessa. Ilmoitin ruunan tapaninpäiväksi Kuopioon, mutta se potkaisi tarhassa putkeen, ja jalkaan tuli mustelma. Onneksi siitä selvittiin säikähdyksellä, mutta Kuopiosta hevonen joutui jäämään pois.”

Vinci Powerin kohdalla on vielä isompi kysymysmerkki, miten hevonen suorittaa.

“Kaksi viikkoa kun on ollut vesikeliä ja vaikea treeniolosuhteet, niin onhan hevonen täysi arvoitus. Startti kertoo sen kohdalla enemmän.”

Kyösti Salojensaari on 40-vuotias hevosmies, jolla ammattitaito on kulkenut suvussa. Kesällä 2020 menehtynyt isä-Martti ja hevosten kanssa koko elämänsä touhunnut ukki-Arvo ovat jakaneet tietotaitoaan eteenpäin.

“Veljen kanssa raviurheilua harrastetaan. Meillä on ajohevosten lisäksi kuusi emätammaa, ja keväällä pitäisi syntyä neljä lämminverivarsaa ja kaksi suomenhevosvarsaa. Kovasti laji kiinnostaa, vaikka kaikki kulut nousevat. Hintojen nousun myötä varmasti moni harrastaja lopettaa, vaikka muuten intoa olisi.”

Hurman Viesker juoksee lähdössä 10, joka on Toto75-pelin kuudes kohde. Vinci Power juoksee lähdössä 5, joka on Toto75-pelin avauskohde

Vinci Power on Kyösti Salojensaaren toinen valmennettava Jokimaalla.
Vinci Power on Kyösti Salojensaaren toinen valmennettava Jokimaalla.Kuva: Anu Leppanen / arkisto

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi