Niki Finnström uskoo Xanthus Wapidin kykyihin ja kirivoimiin myös tulevassa finaalissa.
Niki Finnström uskoo Xanthus Wapidin kykyihin ja kirivoimiin myös tulevassa finaalissa.Anu Leppänen

Xanthus Wapid nopein JTT-karsinnoissa – ”Se luulee omistavansa koko valtakunnan”

4-vuotias Xanthus Wapid luotti kirivoimiinsa ja täräytti kovimmat lukemat Jokimaa Tekee Tähtiä -karsinnoissa.

Toto64-kierroksella Lahdessa juostiin odotetut JTT-karsinnat kurakelissä ja sateessa. Nopeimmasta voittoajasta 14,8a vastasi Christa Packalénin valmentama ja Hannu Torvisen ohjastama Xanthus Wapid. Se ei osallistunut hurjaan 10,0 avaukseen, mutta pysyi kuitenkin porukassa mukana. 700 metriä jäljellä se iski kolmannelle kiriin It’s Raining Menin vetävään selkään ja kiitti hyvästä reissusta singahtamalla loppusuoralla varmaan voittoon.

Packalénin puoliso ja oikea käsi Niki Finnström oli ennakkoon luottavainen ruunan iskukykyyn, mutta juoksunkulku ehti huolettaa.

”Pelkäsin alkuun, jäätiinköhän liian kauas, mutta eteen sattui hyvä hevonen ja Kaapo sai kivaa vetoapua loppusuoran alkuun asti. Juoksu meni nappiin. Hannu ei tolkuttomasti satsannut lähtöön, mutta ehkä takahevosia helpotti se, että kovin kärki meni alussa menojaan.”

Voittoaika oli olosuhteet huomioon ottaen hyvä, ja 12,5-lopetuksessa saivat takaa kirineet mennä viimeiset 700 metriä alta 12.

”Lopetus oli kova, mutta ehkä kirimatka oli sopivan mittainen, kun saa noin selässä tulla. Hevonen on ollut hyvässä kunnossa jo viime starteissaan, mutta voitto on kiertänyt. Nyt päästään ensimmäisenä valitsemaan lähtöpaikka finaaliin, on kyllä hieno fiilis.”

Finnstöm kertoi, että ruuna on kehittynyt ja vahvistunut viime vuodesta. Vaikka se teki jo 3-vuotiskaudella 14-alkuisia aikoja, on se vankan talvitreenin aikana mennyt eteenpäin.

”Vielä viime vuonna se tarvitsi obersekin, mutta talvella saatiin niin paljon kilometrejä alle, että pystyttiin tänä vuonna ajamaan ilman sekkiä. Se kantaa ravinsa nyt hienosti, on vahvistunut ja notkistunut.”

Suurin haaste on kuitenkin ollut Xanthus Wapidin leikkimielisyys. Se on ihmetellyt ja katsellut asioita, ja ennen koelähtöä 2-vuotiskauden lopussa sen ravi ei millään pysynyt kasassa. Toisaalta leikkisyys on Finnströmin mielestä myös sen parhaimpia puolia.

”Kaapo on tosi leikkisä ja myös hyväntuulinen, sitä ei tarvitse startin jälkeen mitenkään paapoa, kun se syö ja juo hyvin ja on iloisella fiiliksellä. Se tykkää kilpailla, ja kuten Hannu totesi voittajahaastattelussa, on se vähän ehkä ylimielinen, sellainen elvistelijä. Se todennäköisesti luulee olevansa paljon parempi hevonen kuin onkaan, ja kun menee radalle, luulee se omistavansa koko valtakunnan”, Finnström naurahti. ”Tämä hevonen ei suotta stressaile.”

Kotona ruuna on ollut samanlainen, ja onni on samanhenkinen tarhakaveri. Toisinaan se tietää uusien loimien ostamista kaveruksille tavallista tiheämmin, mutta Finnströmin puolesta se pojille sallittakoon.

Koelähdön aikoihin Packalénilla ja Finnströmillä oli vielä talli Jokimaalla, ja vaikka hevonen ei ollut vielä koskaan mennyt kahta kierrosta putkeen ravia missään vauhdissa, päättivät he ajaa koelähdön kotiradalla.

”Kaapo oli ehkä viisi sekuntia ikätovereitaan jäljessä, vaikka ei sinänsä ollut paljoa huonompi. Koelähdön lämmityksessä se hyppi ja pomppi ja katseli mainoksia, mutta kun sanottiin enismmäisen kerran ”aja”, se muuttui täysin. Ajoin sitä itse ja sää oli karmea, rata upotti ja varsalla oli hokkikengät. Mutta silti se meni kierrokset ravia. Sen henkinen olemus muuttui niin paljon siinä hetkessä, että se loi uskoa tekemiseen.”

Seuraavalla kaudella hevonen otti isoja harppauksia kehityksessään, ja on sittemmin startannut urallaan 25 kertaa. Ruunalla on taulussaan seitsemän voittoa, viisi kakkos- ja kaksi kolmossijaa. Sen ennätysajat ovat 14,4ake ja 15,9ke.

Ennen JTT-finaalia nelivuotias pääsee valjaisiin kevyeen ajoon huomenna perjantaina ja seuraavaksi alkuviikosta. Muuten se saa hengähtää ja nauttia leikeistä tarhakaverinsa kanssa.

”Pääasiassa pidetään sen mieli virkeänä. Kun se menee finaaliin karsintavoittajana, parhaimmalla ajalta ja pääsee lähtemään hyvältä paikalta, on kaikki mahdollista. Tänään näytti, että sille jäi voimiakin, mutta juoksunkulut ratkaisevat paljon myös finaalissa.”

Xanthus Wapidin omistaa kimppa Tela Talli, ja sen ovat kasvattaneet Tiina Aaltonen ja Jaakko Koskinen.

Paikkansa finaaliin lunastivat voitoilla myös Fazimo, Chestnut Sala, Shining Armor ja jo vuoden 13. voittonsa helpolla ottanut Zumuman. Kakkossijoilta pääsivät No Vice, Callela Kickoff, Wishing Dreams, Fabrice Web ja It’s Raining Men sekä kaksi nopeinta kolmosta Global Bring It On (15,1) ja Ranch The Rock (15,2).

Illan aikana ennen T64-kohteita juostiin SHKL:n Hevosenomistajapokaalin ja Junnustartti-karsinnat. Ensin mainitun parhaiksi ylsivät Pekka Korven luotsaama Corazon Combo (18,1a), joka on voittanut kaikki kuusi starttiaan, ja Markku Niemisen valmentama Halley Wania (19,6a), joka puolestaan on ollut totosijoilla kaikki viisi kilpailuaan.

Junnustartin karsinnassa Lipassi teki debyyttinsä sangen vakuuttavalla sooloesityksellä. Apassilainen ei jättänyt epäselvää lähdön parhaasta, vaan singahti karkuun ensi metreillä ja uudestaan loppusuoralla. Ensimmäisen voiton ja kilvanajon tulokseksi kirjautui aika 36,2ake.

Toto64-voittajat, peliosuus ja rivin arvo

Toto64-1: 4 Fazimo, 60,31 %, 0,2 euroa

Toto64-2: 3 Chestnut Sala, 27,30 %, 0,57 €

Toto64-3: 6 Shining Armor, 7,50 %, 8,51 €

Toto64-4: 6 Zumuman, 27,65 %, 25,65 €

Toto64-5: 6 Xanthus Wapid, 22,09 %, 82,76 €

Toto64-6: 11 Hertus, 30,71 %, 192,48 €

Vaihto 162 502,16 €

Kuusi oikein -voitto-osuus 192,48 €

Viisi oikein 2,55 €

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi