Suomalaishistoriaa Ruotsin kylmäveriderbyssä – ”Mun toive on jo täyttynyt”
Pekka Lillbacka matkaa keskiviikkona Östersundiin jännittämään suomalaisittain historiallista kylmäveriderbyä. "Tie on tuttu, siittolaan Östersundiin vietiin aikanaan Woltin emä astutettavaksi."Kuva: Hevosurheilun arkisto

Suomalaishistoriaa Ruotsin kylmäveriderbyssä – ”Mun toive on jo täyttynyt”

Östersundin T86-kierros huipentuu keskiviikkona Ruotsin kylmäveriderbyyn, jossa mukana on harvinaislaatuisesti myös suomalaisväriä.

Viime vuosina Suomeen on ostettu paljon Ruotsin ja erityisesti Norjan kylmäverisiä, mutta Pekka Lillbacka on ainoita suomalaisia, joka myös kasvattaa niitä. Keskiviikkona 4-vuotias Wolt tavoittelee Ruotsin derbyn 700 000 kruunun ykköspalkintoa todennäköisesti ensimmäisenä suomalaisen kasvattamana hevosena koskaan.

Karsinnassa Wolt hävisi vain johtaneelle Tangen Borkille juostuaan tämän rinnalla ja hävisi kilometriajassa vain kolme kymmenystä. Nyt Tangen Bork on suursuosikki, mutta Woltin valmentaja Jan-Olov Persson ei pidä sen lyömistä mahdottomana.

”Wolt meni viimeisellä takasuoralla vähän epävarmaksi, ja Ulf Ohlsson joutui ajamaan loppukurvin varman päälle. Lopussa Tangen Bork hiljensi hieman, ja Wolt saavutti sitä uudestaan”, hän perustelee.

”Olemme pystyneet keventämään hevosta viime startteihin, ja se on helpottanut ravaamista ja varmistanut hevosta. Wolt teki valtavan juoksun laukan jälkeen jo toissa startissa Bollnäsissä, viimeiset 1200 metriä 20,8, ja viime startin jälkeen se on tuntunut paremmalta kuin koskaan. Te suomalaiset olette niin isänmaallisia, että teidän pitää pelata Woltia ilman muuta”, Persson virnuilee.

Pekka Lillbacka ei ota menestyksestä paineita.

”Se oli jo saavutus, kun päästiin finaaliin, mun toive on jo täyttynyt. Mutta menisi ravia, niin saisi näyttää, mihin pystyy”, hän toivoo.

Kehitys viime vuodesta on ollut huimaa, vaikka silloinkaan paikka kriteriumfinaalissa ei jäänyt kauas.

”Wolt laukkasi karsinnassa viimeisellä takasuoralla, ja oliko se ensimmäinen vai toinen kun karsiutui”, Pekka Lillbacka muistelee.

”Hevonen vietiin Perssonille sen verran myöhään, että se lähti ikätovereihinsa nähden puolen vuoden takamatkalta. Nyt se tuntuu kirineen niitä kiinni.”

Persson sai finaaliin kaksi muutakin hevosta.

Oppgårdsdrängen on tehnyt koko ajan hyviä juoksuja. Karsinnassa se jäi vaan kauas kärjestä ja huonoihin selkiin, mutta sekään ei ole nyt täysin ulkona, jos juoksu onnistuu”, valmentaja vihjaa. B.W.Billellä hän olisi tyytyväinen rahasijaan.

Peli Östersundin T86-kierrokselle sulkeutuu keskiviikkona kello 20.20.

Toto-kohteisiin:

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi