Yli-Huhtala: Nuoret hevoset pitää ratsastaa rohkeasti eteenpäin
Mielestäni meillä pitäisi ratsastaa vähän rohkeammin. Usein hevosta ei uskalleta tukea, eikä kertoa sille, että näistä mennään. Niille annetaan liikaa vaihtoehtoja. Ei pidä ajatella liikaa, että ei tältä hevoselta voi vaatia tätä tai tätä, kun se on niin nuori. Nuoret hevoset pitää ratsastaa rohkeasti eteenpäin, sillä jos ne eivät ole jalan edessä, se voi aiheuttaa tuhmaa käytöstä. Ne tekevät mitä huvittaa: hyppäävät tai eivät hyppää, pukittavat tai rettelöivät”, Yli-Huhtala miettii.
Hän painottaa, että jalan kuuntelemisen kanssa pitää olla alusta asti järjestelmällinen, niin asia pysyy helppona. Se ei tee hevosta onnettomaksi, mutta jos hevonen saa ensimmäiset 2 vuotta olla reagoimatta ja pohkeen takana, käyvät asiat hankaliksi.
”Minä ajattelen, että hevoset voivat olla iloisia, villejäkin ja silti mennä sinne, minne käsketään”, hän summaa.
Ratsastajalla on oltava riittävästi joustavuutta, kehonhallintaa ja tasapainoa, koska jos hän on epävarma selässä pysymisestään, hän ei uskalla ratsastaa eteenpäin ja varoo liikaa.
Sisäänratsastus ei vaadi GP-tason ratsastustaitoa, mutta omanlaistaan taitoa osata olla hevosen mukana, rohkaista oikeaan aikaan ja kiittää oikealla hetkellä.
Sitten kun ollaan nelivuotiaan kanssa radalla, ehkä tärkeintä on reaktiokyky ja mukautuminen.
”4-vuotias voi jännittyä ja meinata lähteä mihin suuntaan vain, mutta vaikka matkalla olisi 7 mutkaa ennen estettä, silti pitää päästä yli”, Yli-Huhtala sanoo.
Mutkista huolimatta mennään, ja ratsastajan pitää olla kannustava ja hevosen tukena.
”Rohkeuttakin tarvitaan, sillä esimerkiksi verryttelyssä muiden kanssa meno voi olla villiä. Mutta positiivisella asenteella selviydytään, ja nopeasti ne tottuvat kisaympäristöön”, Yli-Huhtala sanoo.
Jos ratsastajan lähtötaso on riittävä, ja hevonen helppo ja tasainen, voi osaava harrastaja pärjätä itse hyvin nuoren hevosensa kanssa. Jos hevonen taas jännittää paljon, hyppää isosti tai on erityisen varovainen, kannattaa miettiä ammattilaisen pyytämistä selkään ainakin kilpailu-uran alussa, Yli-Huhtala neuvoo.
”Kun ne varovaiset hevoset rentoutuvat, homma tule helpommaksi. Mielellään apua kannattaa etsiä liian aikaisin kuin siinä vaiheessa,kun jotain on mennyt pieleen. Se tulee edullisemmaksikin ottaa ammattilainen mukaan koulutukseen kuin sitten viedä hevonen kuukausiksi korjausratsastettavaksi. Nykyään ihmiset kyllä ymmärtävät tämän hyvin, jos haaveena on kilpahevonen, jossa on myös poweria”, hän sanoo.