2-vuotiaat loistivat Kyvyt Esiin -finaalissa – kimppavarsa Parezzo L‘Camira voitti 2-vuotiaat, Hazarezzo 3-vuotiaat
Esteillä paras 2-vuotias oli KWPN-tamma Parezzo L‘Camira, 3-vuotiaden ykkönen oli FWB-ori Hazarezzo.
Parezzo L‘Camira (Arezzo VDL - Carrera VDL) on kimppavarsa, ja kimpan äiti on suomenhevosruuna Dexterin selästä tuttu Esma Haddas, joka on myös kirjailija ja ratsastuskoulunpitäjä. Hän ideoi varsakimpan, jossa on viisi omistajaa.
”Ostimme ensin tyttärelleni Lidalle varsan Pink Floyd MG, ja sille tarvittiin kaveri. Kun omat rahat eivät meinaa riittää, päätimme, että kimpassa ilot ovat isompia. Ja tämä on toiminut ihanasti!” Haddas kertoo.
Mukaan kimppaan tuli ratsastuskoulun aikuisoppilaita, ja tietenkin myös Lidan poikaystävä Cedrik.
”Päätimme, että hommataan yhdessä hieno nuori. Ja olen aina pitänyt oriista Arezzo VDL, ja ajatellut, että haluan siitä varsan”, Haddas kertoo.
Molemmat varsat löytyivät saman vanhan ja hyvän kontaktin, virolaisen Marek Lootuksen kautta. Hänen poikansa pitää kilpatallia Hollannissa, ja hän löysi kummatkin. Ne ovat pienemmiltä kasvattajilta, ja niiden kohdalla hinnatkin ovat pysyneet aisoissa.
”Ovathan hyvät varsat kalliita, mutta eivät hullun kalliita. Nämä ovat hyvistä emistä, mutta niiden kanssa ei ole lähdetty huutokaupparuljanssiin”, Haddas selittää.
Pink Floyd tuli Suomeen puolivuotiaana, Parezzo vuotiaana. Ensimmäisenä kimppa näki kuvan likaisesta varsasta huonosta kulmasta, mutta liikevideon perusteella kauppa sovittiin. Eikä ole tarvinnut katua.
”Tämä on ollut unelmien täyttymys. Olen kasvattanut 10-15 varsaa, ja aina aiemmin on tullut jotain”, Haddas hymyilee.
Toki he etukäteen tiesivät, että Parezzo osaa hypätä, mutta silti he olivat tyytyväisiä jo finaaliin pääsemisestä. Voitto oli sitten ihan extraa, etenkin kun myös Pink Floyd sijoittui.
Seuraavaksi Parezzolla on tarkoitus teettää FWB-varsa, ja sen jälkeen se tähtää kisakentille Esman tai Lidan ratsuna.
”Se ei ole myynnissä. Touhutaan sen kanssa, ja viedään niin pitkälle, kuin mahdollista”, Haddas sanoo.
Lida on kilpaillut junioreissa SM-mitalille saakka. Nyt hän on 21-vuotias ja opiskelee tradenomiksi, mutta on myös täysillä mukana hevoshommissa.
Tarkoitus on, että jatkossa myös harrastajaomistajat pääsevät tamman selkään. Ainakin nyt se vaikuttaa luonteeltaan helpolta.
Ensimmäiset juhlat pidettiin jo lauantai-iltana.
”Mieheni katsoi kilpailua Havenilta, ja laittoi viestin, että hän lähtee nyt ostamaan shampanjaa”, Esma Haddas kertoo.
Kolmivuotiaiden paras oli toinen arezzolainen, hollolalaisen Pinja Halmeen kasvattama Hazarezzo (Arezzo VDL - Ferro).
Ori on ollut valmisteltavana Hassan Iberillä Mäntsälässä. Lauantai oli Pinja Halmeelle ja hänen miehelleen Mika Halmeelle hyvä päivä hevosurheilussa, sillä myös heidän lämminveriravurinsa Hazelhen Hermes juoksi Kouvolassa toiseksi.
Halmeet ovat kasvattaneet viitisentoista omaa varsaa.
”Aina viimeisin tuntuu parhaalta, ja nythän tämä lunasti lupauksia”, Halme sanoo Hazarezzosta. Ori on nyt tarkoitus valmistella oripäiville.
Sen emä Vodinn (Ferro – Lux) tuli Suomeen, kun Halme halusi itselleen estesukuisen kouluhevosen siitostammaksi.
”Sain siitä valokuvan, jonka perusteella ostin sen. Kun menin hakemaan sitä, ja näin sen silmät, ajattelin, että tämä on just sellainen kuin piti”, hän kertoo
Vodinnilla on 5 varsaa, arezzolaisen lisäksi Westenwindistä, Don Larinosta, Kyrö San Allegrosta ja Concretosta.
Hazarezzon omistaa osaksi Juho Norilo.
”Hän valmentaa 16-vuotiasta tytärtäni. Kun hän kuuli, että tamma on siemennetty Arezzolla, hän sanoi, että voi tulla mukaan kimppaan”, Halme kertoo.
Hazarezzon luonteesta hän pitää paljon. Se on kiltti, rohkea ja ihmisiin tukeutuva.
”Yleensä hypytän sitä yksin. Laitan esteen, näytän, että ole hyvä, sitten se hyppää, minä vihellän, se pysähtyy ja sitten korotan”, Halme selittää.
Häntä mietityttääkin, miten asiat voivat jatkua, jos hevonen pysyy oriina.
”En minä ole mikään oriinpitäjä, sillä ori ei ole mikään koiranpentu. Tämä päivä ei ainakaan ratkaissut tätä kysymystä”, hän hymyilee. ”Mutta eiköhän tämä tästä muotoudu pala kerrallaan.”
Estehevosia arvostelivat Johanna Mikkola ja Mikael Forstén. He summaavat, että 2-vuotiaat olivat tänä vuonna parempia, ja niiden kolmen kärki erottui positiivisesti kaikista muista hevosista.
”Ne olivat laadultaan ja tyypiltään parempia, ja suhteessa paremmin valmisteltuja”, he summaavat. He toteavat, että jos 3-vuotiaat olisivat hypänneet ensin, he olisivat miettineet, että onko olosuhteissa jotain ongelmaa, jota ei ole osattu ottaa huomioon.
”Kolmivuotiaissa oli liian monta, joilla ei sujunut, ja ne olivat yllättävän jännittyneitä, mutta kun 2-vuotiaat menivät hyvin, se ei johtunut olosuhteista”, tuomarit sanoivat.
Kolmivuotiaissa nähtiin kyllä kapasiteettia, mutta ei sellaista elastisuutta, ketteryyttä ja sporttisuutta, mitä modernilta urheiluhevoselta myös vaaditaan.
”Menestys riippuu monesta asiasta, erityisesti koulutuksesta, mutta näiden kolmen parhaan kaksivuotiaan kohdalla omistajat voivat ainakin nyt haaveilla kansainvälisestä urasta”, tuomarit totesivat.
Vaikka erityisesti kolmivuotiailla tuli esiin ongelmia, tuomarit huolehtivat kaikki hevoset kunnialla ja hyvällä mielellä maaliin, vaikka aikataulukin venyi.
”Emme rakentaneet kenellekään hyviä pisteitä, mutta yritimme rakentaa kaikille mahdollisimman hyvän kokemuksen. Tämä on myös koulutustilaisuus, ja on hienoa, että ihmiset ovat nähneet vaivaa tullakseen tänne. Pisteet menivät vähän kasaan, mutta ei se myöskään ole keneltäkään pois, jos joku saa vähän säälistä paremmat pisteet, kun järjestys on oikein”, Forstén muotoili.