Antti Linna halusi säästää Spendrupin kärsimykseltä - "Päästin sen lähtemään saappaat jalassa"
Kisakausi 2021 jäi Antti Linnan ja Spendrup L:n viimeiseksi yhteiseksi.Kuva: Miia Lahtinen

Antti Linna halusi säästää Spendrupin kärsimykseltä - "Päästin sen lähtemään saappaat jalassa"

Antti Linnan ykköshevonen, tummanruunikko Spendrup L jouduttiin lopettamaan Yliopistollisella eläinsairaalalla eilen.

Linna menetti rakkaimman hevosensa ja opetusmestarinsa. "Spesiaalihevosen", omien termiensä mukaan.

"Spendrupin ansiota on, että voin kutsua itseäni ratsastajaksi", hän sanoo äänen murtuessa.

Hevonen oli alkanut oireilla ähkyä keskiviikkona, jolloin Linnan eläinlääkäripuoliso Jenni heti tutki sen kotitallilla. Hän havaitsi merkit suolen virheasennosta, joka diagnoosi hevoselle on tehty aiemminkin ja jonka takia se on aiemmin jo kahteen kertaan leikattu.

Hevonen toimitettiin Yliopistolliseen Eläinsairaalaan, jossa se tutkittiin ja lääkittiin, ja suolen asentoa yritettiin eri keinoin oikaista. Kun tässä ei onnistuttu, eikä tilanne korjautunut,  ainoaksi jäljellä olevaksi hoitovaihtoehdoksi jäi leikkaus. Kaksi ähkyleikkausta tämän hevosen kohdalla nähneenä Linna tietää toipumisprosessin olevan rankka. Hän ei halunnut Spendrupin joutuvan kokemaan kipua.

"Olisin mä voinut varmaan saada sen hevosen vielä yhdeksi kaudeksi kisakuntoon, mutta se ei tuntunut oikealta teolta", hän kertoo.

Linna oli tapahtumahetkellä Oulussa, jossa on mukana laajassa rakennusalan oikeusjutussa.

Linna kertoo kuinka hänen työminänsä asiaan suhtautui.

"Kun sain viimeisen puhelun EKK:lta eilen torstaina kesken oikeuden istunnon,  ja kun olin kuullut mikä sillä hetkellä oli sen kanssa tilanne, annoin lopetusluvan ja jatkoin istuntoa."

Ratsastaja Antti Linna suhtautuu elämänsä hevosen menetykseen raskaasti, eikä pysty pidättelemään kyyneleitä, vaikka yrittää.

"Ainoa mikä edes vähän lohduttaa, on se, että jollain tasolla tajuan tehneeni kuitenkin hevosta kohtaan oikein. Se ei joutunut kärsimään yhtään enempää, kuin pakko ja pääsi pois saappaat jalassa."

SWB-ruuna Spendrup L (Spender S - Lasandos) ostettiin 7 vuotta sitten Niklas Arvidssonilta, jonka kanssa se oli mennyt nuorten hevosten luokkia. Se oli hevonen, jossa oli ostohetkellä melko paljon erilaisia vikoja, muun muassa okahaarakeongelma, mutta niiden kanssa pärjättiin huolellisella hoidolla ja managementilla ja ratsastuksellisin keinoin.  Spendrupista eli Spedestä tuli Antin kansallisen ykköstason hevonen,  GP-sarja- ja SM-menijä, vaikka se alunperin ostettiinkin puoliksi hänelle ja isälle Juhalle.

"Selkä ei vaivannut sitä loppujen lopuksi koskaan, eikä mikään muukaan niistä ostohetkellä havaituista vioista. Spendrup oli äärimmäisen kyvykäs, skoupikas ja varovainenkin hevonen, mutta sillä oli paljon erilaisia erikoisia tapoja, jotka oli pakko hyväksyä ja tulla niiden kanssa toimeen. Ja juuri se oli niin opettavaista minulle. Olen ikuisesti kiitollinen vuosista sen kanssa. Uusi hevonen varmaan tulee, ja voi tulla parempikin hevonen, mutta rakkaampaa hevosta ei tule, sen tiedän."

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi