Artos lähti
Jukka Rantanen muistaa Artosin rehellisenä symppishevosena, joka teki aina mitä pyydettiin.Kuva: Leena Alérini

Artos lähti

Jukka Rantasen pitkäaikainen kilpakumppani, rautias saksalainen esteruuna Artos (Acord II - Damokles) on tänään lopetettu ja haudattu kotitalon pihaan. 

27 vuoden ikä alkoi tuoda mukanaan vaivoja ja kaviokuume oli se lopullinen syy, joka sai Rantasen tekemään päätöksen.

"Eihän tämä mikään kiva juttu ole. Sen nyt ymmärtää jokainen hevosihminen", Rantanen toteaa korvinkuultavan haikeana.  "Se oli mulla kuitenkin 15 vuotta. Se on pitkä aika kenen tahansa elämästä."

Rantanen kertoo luvanneensa hevosella jo ostohetkellä, että loppuelämän koti löytyi nyt.

"Sanoin sille, että sun ei tartte mennä enää koskaan täältä minnekään. Ja sen lupauksen sitten pidin."

Rantanen kuvailee ruunaa hevoseksi, joka aina teki parhaansa.  Vaikka oli aina tallin pomo, ihmisille Artos oli sävyisä. Samanaikaisesti se oli karski hevonen joka ei koskaan ollut suuremmin kipeänä.

Rantanen jäi kaipaamaan hevosen persoonaa, ei niinkään kilpahevosta. "Ei sillä nyt mitään sellaista yhtä, niin kauhean mainittavaa kisasaavutusta ollut, paitsi todella pitkä kisaura!"

Kisaura, joka alkoi Saksassa nelivuotiaana ja loppui Salossa 22-vuotiaana. "Kokeilin sinä päivänä sitä tossa kentällä ja sitten soitin Linnan Antille, että varatkaa meillekin paikka six-bar -luokasta, me tullaan voittamaan se", Rantanen muistaa. "Niin me sitten mentiin ja voitettiin se luokka. Olisko vika este ollut 180 sentissä?"

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi