Cornet Obolensky ja Comme Il Faut pääsivät Ukrainasta Puolaan
Cornet Obolensky on yksi maailman arvokkaimmista siitosoreista. Kuvassa Hongkongin olympiaradalla Marco Kutscherin kanssa. Leena Alérini

Cornet Obolensky ja Comme Il Faut pääsivät Ukrainasta Puolaan

"Yes, all ok!" kuljettaja Martin Peters viestitti Hevosurheilulle rekastaan torstaina ennen puoltapäivää. Oriit on saatu rajan yli ja pelastettua "cowboy-operaationa", kuten Peters kuvailee.
Kuvakaappaus oriiden kuljetuksesta.
Kuvakaappaus oriiden kuljetuksesta. Martin Peters

Hän kertoi jo myöhään edellisiltana saapuneensa Puolan rajalle keskiviikkona jo 17 aikaan, mutta sanoi silloin olevansa epäluuloinen operaation onnistumisesta niin kauan, kunnes raja oli ylitetty, ja vahvistavansa tekstiviestillä, kun onnistuminen olisi varma. Tilanne oli herkkä sillä hevoset matkustivat ilman papereita ja tunnistusdokumentteja. Niitä ei ehditty ottaa mukaan, kun äärimmäisen kallisarvoiset siitosoriit lastattiin häthätää.

Hevoset on tarkoitus jossain vaiheessa saada Saksaan, mutta hevospassien puuttuminen ei helpota tilannetta. Toistaiseksi ne jäävät todennäköisesti karanteeniin Puolaan. Oli saavutus sinänsä saada ne pois maasta.

Peters käytti apunaan tuttua puolalaista hevoskuljettajaa käydessään hakemassa hevoset niiden siittolasta, joka on 150 kilometriä etelään Kiovasta, keskellä sotaa.

"Se oli se cowboy-seikkailuosio tästä jutusta", Peters paljastaa. Hän antaa ymmärtää onnistumisen olleen hiuskarvan varassa.

Petersin ottama kuva oreista katsomassa hevosauton ikkunasta ulos lähti leviämään viraalina. Hevoset olivat rauhallisia autossaan, jossa niiden välille oli jätetty yksi tyhjä pilttuu.

"Ne olivat koko matkan fine", Peters kertoi.

Oriit jäivät jumiin niiden ukrainalaiseen siittolaan, Valentin Nychyporenkon ja Victor Timoschenkon vuonna 1999 perustamaan Parade Allureen Zhaskivissa. Siittola on yksi Ukrainan merkittävimmistä urheiluhevossiittoloista. Oriita yritettiin evakuoida jo aiemmin, mutta yrityksessä epäonnistuttiin.

Joidenkin mediatietojen mukaan siittolassa olisi yli 200 hevosta.

Cornet Obolensky (Clinton - Heartbraker) hyväksyttiin vuonna 2001 westfalenin oripäivillä, jossa se sai 30 päivän testissä 9,24 pistettä hypyistään ja kympin irtohypyistä. Oriilla ratsasti Marco Kutscher.

Comme Il Faut on Cornet Obolenskyn poika legendaarisesta tammasta Ratina Z (Ramiro Z), jolla ratsasti olympiatasolla Piet Raijmakers ja myöhemmin Ludger Beerbaum.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi