Animal Welfare Foundation ja Tierschutzbund Zürich ovat käyneet kuvaamassa Islannissa verifarmeiksi kutsuttujen laitosten toimintaa. Tässä verifarmi numero 6.
Animal Welfare Foundation ja Tierschutzbund Zürich ovat käyneet kuvaamassa Islannissa verifarmeiksi kutsuttujen laitosten toimintaa. Tässä verifarmi numero 6. Kuvakaappaus videolta

Eläinsuojelujärjestöt kuvasivat väkivaltaista verenkeruuta hevostammoilta Islannissa

Tuotantoeläinten hedelmällisyyttä parantavaa PMSG-hormonia saa vain hevosista

Eläinsuojelujärjestön ottamalla videolla näytetään, kuinka vähintäänkin puolivillejä islanninhevostammoja ajetaan mutaisella pellolla laudoista kyhättyihin pakkopilttuun tapaisiin rakennelmiin, jotta niistä päästään ottamaan verta.

Osa eläimistä on silminnähden vauhkoontunut ja ne vaikuttavat täysin käsittelemättömiltä. Verenottajat tyrkkivät hevosia kovakouraisesti muun muassa laudanpätkillä. Kun hevonen on saatu kiilattua paikoilleen, kanyyli tyrkätään kaulasuoneen ja verta otetaan useita litroja. Joidenkin väittämien mukaan viisi litraa, joidenkin enemmän.

Verenluovutuksen jälkeen pakkopilttuun etuovi aukeaa, ja eläin karkaa takaisin vapauteen. Monilla on varsa perässään.

Tämä on kritisoitua verifarmi-toimintaa, jota myös vampyyrifarmaroinniksi kutsutaan. Toimintaa on Etelä-Amerikassa ja Islannissa. Maailmanlaajuisesti verifarmeja väitetään miljardibisnekseksi sillä raaka-ainetta tuotetaan kansainvälisille eläinlääkejäteille.

PMSG-hormonintuotanto menetelmineen on poikinut ainakin yhden kyselyn Euroopan parlamentissa, jossa hollantilaisen eläinpuolueen edustaja Anja Hazekamp kysyi, onko hormonin tuottaminen 98/58/EC -direktiivin mukaista toimintaa. Mainitussa direktiivissä todetaan, että keinollinen lisääminen ei saa aiheuttaa eläimille kärsimystä.

Kovakourainen kohtelu on yksi asia, mutta menetelmä keskusteluttaa muutenkin. Verta kerätään väitetysti liikaa, ja toimintaan liittyy muita lieveilmiöitä kuten sikiöiden väitettyä abortointia ja tammojen liian tiuhaa astuttamista, jotta ne pysyvät halutulla tavalla tiineinä. Itse verenluovutus-toimenpide ei sinänsä ole kivulias, vaan verenotto on mahdollista tehdä hevoselle ilman kipua ja kärsimystä.

Hevosurheilu kysyi hevosten lisääntymisasioihin perehtyneeltä emerita professori Terttu Katilalta mistä verenkeruussa lääketieteellisesti on kysymys.

Katila kertoo, että hevosesta saatavaa PMSG -hormonia käytetään tuotantoeläinten hormonihoitoon paremman poikastuotannon edistämiseksi. PMSG indusoi follikkelien muodostusta ja luteinisoitumista. Pregnant mare serum gonadotophinia (PMSG) erittyy tamman kohtukupeista (endometrial cups) tiineyden 45.-110. päivinä. Hormonia saadaan tässä vaiheessa kantavana olevan tamman verestä. Hormonia ei saa muista eläimistä kuin hevosista. Vain hevosella on kyseiset kohtukupit. Tammalle itselleen ei voisi käyttää PMSG-hoitoja, sillä sen kohdalla hoito olisi niin tehokasta, että tamman munasarjat olisivat täynnä follikkeleita, mikä ei olisi tarkoituksenmukaista.

"Emme ole tarkemmin perehtyneet asiaan", toteaa puheenjohtaja Silvia Ufer Suomen Islanninhevosyhdistyksestä. "Mediatiedotteiden mukaan ongelma on ilmeisesti globaali ja tammanverifarmeja löytyy Islannin lisäksi Saksasta ja Etelä-Amerikasta. SIHY ei hyväksy eläinten huonoa kohtelua missään muodossa ja maassa."

Islantilainen hevosten valmentajien yhdistys on julkaissut asiasta maanantaina kannanoton, jossa se tuomitsee videolla näkyvät tapahtumat ja toteaa niiden olevan järjestelmällistä julmuutta ja jopa pahempaa, kuin teurashevosten asiaton käsittely ulkomailla, sillä verta luovuttavat hevoset joutuvat kohtaamaan asian toistuvasti.

Yhdistyksen päätavoite on edistää islanninhevosten oikeanlaista valmentamista ja käsittelyä. Videossa nähdystä tammanveriteollisuudesta se toteaa, että vähimmäisvaatimus on, että tammat valmistellaan asiaan ja ne saadaan pidettyä rentoina. Jos hevosia ei ole valmisteltu oikein, tai niiden luonne ei siihen sovellu, eläinlääkäreiden tulisi kieltäytyä veren ottamisesta.

Animal Welfare Foundationin ja Tierschutzbund Zürichin video sisältää häiritsevän väkivaltaista materiaalia. Voit halutessasi katsoa sen täällä

Lisätty Félag Tamningamannan eli Islantilaisen hevostenvalmentajien yhdistyksen kannanotto.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi