Marcus Ehning ja Stargold Aachenissa.
Marcus Ehning ja Stargold Aachenissa. Kuva: Outi Räisänen

Eleetön tyylitaituri Marcus Ehning tuuletti villisti kolmatta Aachenin GP-voittoaan

Marcus Ehning onnistui sunnuntaina voittamaan luokan jo kolmannen kerran urallaan, allaan 12-vuotias oldenburgori Stargold (Stakkato Gold – Lord Weingard).

Maailman ehkä arvostetuimman esteratsastuskilpailun pääluokan uusinnasta tuli Saksa – Etelä-Amerikka -ottelu, jonka lopuksi saksalaiset Ehningin johdolla putsasivat pöydän. Yhteensä saksalaiset voittivat yli miljoona euroa palkintorahoja, sillä voittajan viedessä puoli miljoonaa euroa, kakkonen saa 300 000 ja kolmaskin vielä 220 000 euroa.

Kahden kierroksen kilpailuun starttasi neljäkymmentä ratsukkoa, joista 18 parasta pääsi seuraavalle kierrokselle. Ekalla kierroksella nähtiin peräti 12 puhdasta suoritusta, mitä voi pitää isona määränä kilpailun historian valossa. Vielä joitakin vuosia sitten nollat olivat harvassa, mutta nykyratsastajat ja hevoset ovat niin taitavia, että he saivat Frank Rothenbergerin rakentaman radan näyttämään helpolta.

Frank Rothenberger.
Frank Rothenberger. Kuva: Peggy Schroeder

Ehkä yhtenä syynä oli se, että radan enimmäisaika oli melko väljä, eikä ajassa pysyminen tuottanut vaikeuksia juuri kenellekään. Lisäksi Aachenin GP:n vakioelementiksi muodostunut lammen viereen rakennettu vesisarja oli käytössä vasta toisella kierroksella. Aiempina vuosina kyseinen sarjaeste on ollut monen kokeneenkin ratsukon kompastuskivi.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen Ehning kommentoi rataansa saksalaiselle WDR-kanavalle, yllättyen aina uudelleen oriinsa asenteesta ja halusta.

”Se (Stargold) teki sen minulle tänään helpoksi”, hän totesi.

Toiselta kierrokselta puhtaasti selvisivät Ehningin lisäksi enää Saksan rutinoituneet Daniel Deusser ja Philipp Weishaupt, paluuta huipulle tekevä Rodrigo Pessoa sekä kilpailun yllättäjä, USA:ssa asuva Meksikon Eugenio Garza Perez.

Uusinta puolen miljoonan euron voittosummasta alkoi kuulostellen. Sekä Garza Perez että Pessoa lähtivät ratsastamaan reipasta nollaa, laittamatta ihan kaikkea peliin – kumpikin sai pudotuksen. Weishaupt kilpaili kisan nuorimmalla hevosella, 9-vuotiaalla Zinedayllä, ja ennakkoluuloton ratsastus toi päivän nopeimman suorituksen, mutta yksi puomi putosi. Kun vuoden 2021 voittaja Deusser oli ratsastanut nopeahkon nollan Killer Queenilla, viimeisenä uusintaan lähteneen Ehningin piti ratsastaa nopea nolla – ja sen hän teki neljänkymmenentuhannen katsojan riemuitessa.

”Hevoseni tuntui hyvältä. Pystyin hieman laskelmoimaan, kuinka nopeaa täytyy tai ei. En halunnut riskeerata liikaa, mutta uskomatonta miten se hyppäsi kolme kierrosta. Rehellisesti sanottuna, en voi täysin uskoa sitä”, Ehning kommentoi voittoaan heti uusinnan jälkeen Saksan ZDF-kanavalle.

”Tiesin, että se on erittäin perusnopea hevonen, pitää vain varoa ettei se mene yli. Kokemuksella se meni nyt hyvin. Tekihän se tiukkaa, mutta nyt sitäkin tyytyväisempi.”

Aachenin grand grix kuuluu Rolex Grand Slam -sarjaan. Jos Deusser olisi ollut 62 sadasosaa nopeampi ja voittanut, hän olisi saanut 250 000 euron bonuksen, sillä hän olisi voittanut vuoden aikana neljästä Rolex Grand Slam -osakilpailusta kaksi. USA:n McLain Wardilla oli kilpailussa vielä isommat panokset, sillä voittamalla Aachenin hän olisi voittanut Grand Slamin ja miljoonan euron bonuksen. Valitettavasti hänen supertammansa HH Azur ei ollut Aachenissa vireessä ja ratsukko keskeytti jo kolmannen esteen jälkeen. Rolex Grand Slamin voittaa voittamalla kolme sarjaan kuuluvaa kilpailua peräkanaa.

Tulokset täällä

 Päivitys klo 21.50: vaihdettu kansikuva

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi