Escapen ja Anna-Julia Kontion yhteinen matka oli pitkä
Escape tuli taloon vuonna 2004. Leena Alérini

Escapen ja Anna-Julia Kontion yhteinen matka oli pitkä

GP-finaalivoitto vuonna 2011.
GP-finaalivoitto vuonna 2011.Leena Alérini

Anna-Julia Kontion pitkäaikainen kilpatamma Escape lopetettiin 23 vuoden iässä perjantaina Ylöjärvellä.

"Oltiin mietitty tätä päätöstä jo pitkään, ja nyt se sitten oli tehtävä", Kontio kertoo haikean oloisena. "Tuntui, että talvi olisi ollut sille liian rankka koettelemus."

Vanhalla hevosella oli jaloissa kaikenlaista kulumaa ja kylmät ja liukkaat jääkelit eivät tuntuneet hyvältä ajatukselta.

"Tämä tuntui reilulta ratkaisulta hevoselle."

Hannoverintamma Escape (Esprit - Golfclub) tuli Kontioille Anna-Julian uran aivan alkumetreillä, hänen ollessa13-vuotias. Tamma oli tuotu samana vuonna Suomeen, ja sitä käytiin katsomassa Christopher Wegeliuksella, ja Kontio muistaa Antti ja Jaakko Linnankin olleen kaupassa mukana. Kontio kävi kerran kokeilemassa kuusivuotiasta kahdesti varsonutta tammaa äitinsä Tuulan kanssa. Escapen ratsastettavuus ei tuolla taustalla ja kokemuksella ollut mikään paras mahdollinen.

"Hevonen oli nelivuotiaan tasolla. Ei se kokeilu nyt huonosti, muttei mitenkään erityisen hyvinkään minun mielestäni silloin mennyt. Escape meni pari kertaa esteen ohikin", Kontio naurahtaa. Niinpä hänen hämmästyksensä oli melkoinen, kun äiti kotimatkalla auton ratissa kertoi, että "me ostettiin tämä".

"Äiti on aina ollut nopean toiminnan ja päätösten ihminen, ettei jäädä vatvomaan ja kokeilemaan kymmeniä ja kymmeniä hevosia."

Valinta osoittautui oikeaksi.

"Äiti osasi nähdä ja on osannut monta muutakin kertaa nähdä oikein. Ja olen kiitollinen myös siitä, ettei aina vaihdettu hevosta, vaan opeteltiin sillä mikä oli. Kun pitää löytää ne keinot, mitä tarvitaan, se opettaa."

Escapesta tuli todellinen luottoratsu.

"Se oli hevonen, joka aina kasvoi mun kanssani. 90 sentin radoista noustiin luokka kerrallaan aina world cup-ratoihin asti. Vaikka aina tuntui, että onkohan tämä 120 senttiä nyt sen maksimi, niin ei se ikinä ollut. Ja aina se teki radalla kaikkensa. Meidän yhteistyö oli hioutunut todella saumattomaksi, tunnettiin toisemme. Mähän menin sen kanssa koko taipaleen junnuista asti. Oltiin junnujen SM:issä, sitten PM:issä ja EM:issä ja niistä sitten nuorten vastaavien luokkien kautta senioriluokkiin."

Helsinki Horse Show'n GP:ssä ratsukko oli yhdeksäs vuonna 2010, jolloin luokan voitti Christian Ahlmann Taloubet Z:lla. Kotimaisen GP-finaalin ratsukko voitti seuraavana vuonna 2011. Viimeinen kansainvälinen startti oli Sveitsin Neuendorfissa keväällä 2012.

Escapella on kaksi jälkeläistä Kontioiden nimissä. Great Escape concordelaisesta Marius Claudiuksesta ja Happy Escape montenderilaisesta Messengeristä.

"Molemmat ovat tällä hetkellä ratsastuksessa Annu Virkkusella tällä hetkellä."

1.11. korjattu Anna-Julia Kontion ikä.

Horse Show'n GP:ssä vuonna 2011.
Horse Show'n GP:ssä vuonna 2011. Totofoto

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi