Sofi-koira ulkoilee tyhjällä kadulla.
Sofi-koira ulkoilee tyhjällä kadulla.Kuva: Anneli Lillkvist

Ratsastaminen kiellettiin Espanjassa – ratsastusonnettomuudet eivät saa vaarantaa koronapotilaiden hoitoa

Anneli ja Magnus Lillkvist ovat asuneet jo vuosia Espanjan Fuengirolassa. Espanjan pelätään seuraavana kohtaavan Italian valtavat koronaviruksen aiheuttamat ongelmat, ja sen takia on aloitettu mittavat toimenpiteet.

”Espanjassa on jo noin 10 000 tartuntaa ja kuolleita noin 350. Luvut nousevat valitettavasti melkoisesti päivittäin. Kuulemani mukaan Madridissa lääkärit on jo ohjeistettu, miten potilaat valitaan, jos tilanne sairaaloissa pahenee. Jos paikkoja ei riitä kaikille, ikävä kyllä vahva ja nuori menee vanhemman ohi”, Lillkvist kertoo.

Sairauden rajaamiseen pyrkivät toimet vaikuttavat myös hevosalaan. Lillkvstien hevoset asuvat Hippodromilla, jossa saa käydä päivittäin 8-13 välillä. Hevosia saa silloin juoksuttaa tai laittaa tarhaan tai kävelykoneeseen. Jokaiselle hevoselle on valittu yksi liikuttaja, eikä kukaan muu saa käydä tallilla.

Ratsastus on ehdottomasti kielletty, koska ratsastuksessa on onnettomuusriski, eikä terveydenhuoltoa haluta rasittaa millään ylimääräisellä. Tänään maanantaiaamuna helikopterit pyörivät tallialueella tarkastamassa, että kaikki noudattavat määräyksiä. Lillkvistit pärjäävät asian kanssa hyvin, mutta sama koskee myös kilpailijoita ja hevoskauppiaita.

Kun toimittaja kysyy, että siis eivätkö olympiaratsastajat pääse treenaamaan, Lillkvist hymähtää hieman.

”Ei niitä varmaankaan järjestetä. Ihmiset eivät ehkä Suomessa vielä tajua, kuinka vakava tämä tilanne on”, hän sanoo.

Hän kertoo itsekin suhtautuneensa asiaan aluksi kevyesti, mutta ajatukset ovat muuttuneet.

”Tämä on totista totta. Tehdyt päätökset ovat ihan oikeita”, Lillkvist sanoo.

Aurinkorannikkojen kilpailutoureilla hypättiin lauantaihin asti ilman yleisöä, mutta nyt kaikki kilpailutoiminta on peruttu. Lillkvistin mukaan muutamalla belgialaisella ratsastajalla tai hoitajalla on todettu koronavirusta. Nyt ihmetellään myös sitä, miten kaikki hevoset saadaan äkkiä kotitalleilleen – matkan varren väliaikaistallit tulevat olemaan täynnä ja myös rajoja on suljettu.

Espanjassa ulkona liikkuminen on kaikkiaan kielletty.

”Meillä on onni, että meillä on koira. Sitä saa ulkoiluttaa lähialueilla, mutta yksin, ja mukana tulee olla omistajatodistus.”

Myös Lillkvistien asuntovuokraus Espanjassa on luonnollisesti täysin lamassa. Anneli Lillkvist kuitenkin painottaa, että ei halua valittaa.

”Meillä asiat ovat suhteellisen hyvin. Uskon, että hevosillekin löytyy ruokaa. Mutta on monia monilapsisia perheitä, joilla ei ole edes parveketta, ja kukaan heistäkään ei saa lähteä ulos. Tutut ravintoloitsijat ovat aivan pulassa, eikä täällä ole samanlaista tukiverkkoa kuin Suomessa. Rantapojilla ei ole kohta varmaan leipääkään”, Lillkvist muistuttaa. ”Toivotaan, että kesän tullen virus heikkenisi.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi