Hamina haluaa taas hevosia – kaupunkiin suunnitellaan uutta suurtapahtumaa
Haminassa on nähty hevosia ennenkin. Suomen joukkue voitti vuonna 2005 Nations Cupin osakilpailun Hamina Bastionissa.Kuva: Totofoto

Hamina haluaa taas hevosia – kaupunkiin suunnitellaan uutta suurtapahtumaa

Haminassa on lähdetty selvittämään, onnistuisiko tapahtumien täyteiseen kesään mahduttamaan yksi hevosalan suurtapahtuma. Hevoset Bastionissa -työnimeä kantavan tapahtuman konseptia rakennetaan tulevan kesän aikana. 

”Tämä on muhinut mielessä jo pidemmän aikaa, että meillä olisi kaikki elementit tällaiselle hevostapahtumalle. Hevoset Bastionissa -tapahtuma rikastuttaisi Hamina Festivals -kokonaisuutta”, Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen kertoo Hevosurheilulle.

Muhonen kertoo jutelleensa aiheesta useasti eri henkilöiden kanssa, mutta mitään konkreettista niistä keskusteluista ei syntynyt. Kunnes nyt. Hän luki lehdestä, että Suvi Louhelainen on jättänyt työnsä Ypäjän hevosopistolla. "Silloin välähti ja otin häneen yhteyttä ja saimme henkilön vetämään tätä. Siitä se lähti."

Tapahtuman, jonka esiselvityksen tekemisen Louhelainen on maanantaina aloittanut, perusideana on tuoda yhteen hevostalouden eri osa-alueet ja hevosista kiinnostunut yleisö.

"Nyt me yritämme koota eri tahoja. Tavoite on, että saamme mukaan yritykset, järjestöt, harrastajat ja eri alojen ammattilaiset. Kun puhumme hevosista, puhumme hevosalasta kaikissa sen eri muodoissa – ratsastuksesta ja raviurheilusta aina hevosalan erikoisempiin ja vähemmän tunnettuihin ilmentymismuotoihin sekä laajasti kaikkeen hevosiin ja hevosten pitoon liittyviin asioihin", Muhonen kertoo.

Muhonen uskoo, että esiselvitys valmistuu elokuun puoleen väliin mennessä. Sen jälkeen on tiedossa, onko suunnitellulle tapahtumalle tilausta, ja löytyykö järjestämiseen tarpeeksi yhteistyötahoja. "Haluamme tehdä selvityksen ja perustan hyvin, mutta teoriassa tapahtuman järjestäminen olisi mahdollista jo elokuussa 2022. Tapahtumalla olisi samaan aikaan niin seudullinen, kansallinen kuin kansainvälinenkin ulottuvuus", hän sanoo. "Kaupunki 100-prosenttisesti mukana, mutta emme voi lähteä tähän yksin, vaan tarvitsemme voimaa ja asiantuntemusta myös muualta."

Muhonen kehuu Hamina Bastionin aluetta, joka on toiminut tapahtuma-areenana vuodesta 1998. Se, millainen Hevoset Bastionissa -tapahtumassa voisi tulla, on vielä arvoitus, mutta kyllähän kaupunginjohtajalla visio löytyy.

"Osallistumiskynnys olisi matala. Tämä olisi eri toimijoiden kohtaamispaikka, jossa yhdistävä sana on hevonen. Tapahtuma olisi kahden viikonlopun yli, että saadaan järjestettyä ympärille erilaista ohjelmaa", hän suunnittelee. "Meillä on kaupungissa paljon kokemusta tapahtumista. Esimerkiksi Hamina Tattoo, joka kestää viikon ja jonka budjetti noin 1,4 miljoonaa. Tiedämme, että järjestäminen vaatii työtä."

Muhonen  toteaa, että kaikenkattavaa hevostapatumaa ei vielä löydy Suomesta, ja nyt olisi sellaisen aika. Osa tapahtuman ympärillä olevasta ohjelmasta tulisi varmasti olemaan maksullista, että kuluja saadaan peittoon, mutta myös ilmaistapahtumia mahtuu mukaan.

"Se pitää sanoa, että into on kova. Tämä on kiva, haasteellinen uusi juttu. Uskon, että paikallisestikin uskotaan tähän."

Hamina Bastionin tapatuma-areenalla on Euroopan suurin telttakatos, eli noin puoli hehtaaria mahtuu saman katoksen alle. Pari vuotta sitten Bastioni ja Vallikenttä yhdistettiin huoltotunnelikäytävällä, mikä mahdollistaa entistäkin monipuolisemman ja suuremman tapahtuman järjestämisen.

Tapahtuman yhtenä toteuttajana on Harjun Oppimiskeskus, jonka kanssa Haminan kaupunki on tiivistänyt yhteistyötään viime aikoina. ”Olemme todella iloisia tapahtuman suunnittelun käynnistymisestä. Tapahtuma tuo lisäarvoa paitsi Harjun oppimiskeskukselle, myös muille alueen ja hevosalan oppilaitoksille”, Harjun oppimiskeskuksen toimitusjohtaja ja rehtori Mika Palosara kertoo kaupungin tiedotteessa.

Hevostapahtumilla on pitkät perinteet Haminassa. Hamina Bastioni toimi hevosareenana useita vuosia, kun Bastioni Horse Festival -nimellä kulkeneita suosittuja kilpailuja järjestettiin Haminassa. Joka toinen vuosi järjestetty kansainvälinen hevosurheilutapahtuma veti Haminaan etenkin este- ja kouluratsastajia.

Tapahtuman pääkilpailu oli esteratsastuksen nations cup -osakilpailu. Haminassa Suomen joukkue voittikin historiallisesti ensi kertaa nations cupin osakilpailun vuonna 2005. Hamina Bastionin vuonna 2003 alkanut hevosperinne kesti kymmenen vuotta.

Päivitetty 1.6. kello 14.25: Muokattu tekstiä kokonaan kaupunginjohtajan haastattelun perusteella.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi