SRL käsittelee hermokatkaistun ratsun tapausta

SRL käsittelee hermokatkaistun ratsun tapausta

Suomen Ratsastajainliiton hallituksen tietoon on tullut tapaus, jossa hermokatkaistulla hevosella on ratsastettu kilpaa.

Ratsastajainliiton hallitus käsitteli asiaa sähköpostikokouksessaan tiistaina hevosen sopimattomana kohteluna. Liiton tiedotteen mukaan tapauksessa takajaloista hermokatkaistulla hevosella on kilpailtu usean vuoden ajan.

SRL:n puheenjohtaja Mikael Forstén kommentoi asiaa Hevosurheilulle matkalta Euroopassa:  "Hermokatkaisu ei ole kielletty toimenpide sinänsä. Oleellista tässä on, että se on kielletty toimenpide ratsastusurheilussa. Näin ollen asia on siirretty kurinpitolautakunnan käsiteltäväksi."

Forstén ei paljasta mistä hevosesta tai edes mistä ratsastuksen lajista on kyse.

Hallitus on siirtänyt asian kurinpitolautakunnalle. Hevonen poistettiin välittömästi ja lopun elämäkseen kilpailurekisteristä.

Hermokatkaisu (neuroektomia, neurotomia) on kivun poistamista katkaisemalla hermo, joka kipuaistimuksen välittää.  Aihe hermokatkaisuun on yleisesti kavion alaosan patologiat, tyypillisesti sädeluuontuma.

Menetelmä on yksiselitteisesti kielletty kilpaurheilussa, sekä ratsastuksessa että raviurheilussa. Sen eettisyydestä sinänsä ollaan eläinlääkäripiireissä kahta mieltä. Eläinlääkäri Erkki Luikko tuomitsee menetelmän.  ”Tuollaiset kiputilat on hoidettava muulla tavoin. Se on lisäksi vaarallinen sekä hevoselle että sen käyttäjälle, sillä kun jalasta poistuu tunto, hevonen on altis tapaturmille ja myös kompastelee enemmän.”

Toimenpiteen voi rinnastaa jalan puudutukseen. Kliinisesti hermokatkaisu myös todetaan samalla tavoin kuin puudutus, kokeilemalla jalan pinnalta, onko siinä tuntoa vai ei.  Hermokatkaisusta voi jäädä myös merkiksi valkoista karvaa leikkausalueella.

Eläinlääkäri Timo Talvio pitää hermokatkaisua sinällään eettisenä toimenpiteenä. ”Kroonisen kivun kohdalla se on joskus ainoa hoito, jolla voidaan taata hevoselle onnellinen elämä”, hän toteaa. Mitä korkeammalta hermot katkaistaan, sitä suurempi riski on, että hermokatkaisu vaikuttaa hevosen liikkumiseen.

Hevosurheilu tavoitti yhden kyseessä olevan, joukkue-SM-tasolla kilpailleen kenttähevosen ratsastajista. Hän kertoo, että hevosen molemmat takajalat on operoitu kahdessa eri leikkauksessa, mutta kummankaan leikkauksen kohdalla omistajalle ei ole tullut perille asti informaatiota samassa yhteydessä tehdystä hermonkatkaisusta. Asia löytyi kuitenkin potilastiedoista, kun uusin omistaja lähti tutkimaan hevosen vanhaa sairashistoriaa.

"Minulla ei ollut mitään ymmärrystä, että on leikattu paikkoja niin, että se on urheilun kannalta kielletty. Mutta ymmärrän, että ratsastaja on sääntöjen mukaan asiasta vastuussa", ratsastaja sanoo.

Juttua muokattu ja päivitetty klo 14. Asia ei tullut esiin hevoskaupan yhteydessä. Kipasta löydettävien merkintöjen perusteella hevonen on Suomessa syntynyt kansallisen tason kenttähevonen. Klo 15.37 lisätty hevosen yhden ratsastajan kommentit.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi