Hevosen piiskaaminen 5-ottelussa Tokiossa herätti keskustelun

Hevosen piiskaaminen 5-ottelussa Tokiossa herätti keskustelun

Ratsastajat ovat tuominneet laajasti tapahtumat nykyaikaisen viisiottelun ratsastuksessa Tokion olympialaisissa.

Tapauksessa Saksan Annika Schleu piiskasi pitkään hevostaan Saint Boyta, joka ei halunnut lähteä hänen kanssaan esteradalle. Tilanne päättyi siihen, että hevonen lähti lopulta liikkeelle, mutta suoritus päätyi keskeytykseen.

Viisiottelun ratsastus kilpaillaan olympialaissa 120 sentin esteillä. Tapauksessa erityistä huomiota herätti raipan käyttö, mutta jo aiempina vuosina ratsastuspiireissä lajia on kauhisteltu sen takia, että ratsastus ei monissa suorituksissa ole radan vaatimalla tasolla, minkä takia hyppäämisestä tulee hevosille epämiellyttävää. Kun lajissa lisäksi kilpaillaan lainahevosilla, hevosen ja ratsastajan pitkäaikaisella yhteistyöllä ei ole sitä roolia, mitä sillä on ratsastuslajeissa.

Suomen Ratsastajainliiton puheenjohtaja Marjukka Manninen kertoo, että ei ole itse vielä katsonut kohuttua tapahtumaa tai muuten Tokion viisiottelun ratsastusta.

"Tämähän ei kuulu Suomen Ratsastajainliiton tai Kansainvälisen Ratsastajainliiton FEIn alaisiin lajeihin. Mutta me kaikki hevosurheilussa toimivat olemme sitä mieltä, että hevosia on kohdeltava asiallisesti. Se on varmistettava sääntöjen ja ohjeiden avulla", Manninen sanoo.

Hän painottaa, että ratsastuksen asemasta osana 5-ottelua on tarpeen käydä kunnollinen keskustelu. Vaihtoehtoina on se, että ratsastuksesta saadaan hevosen hyvinvoinnin kannalta asiallinen tai se, että se poistetaan kokonaan nykyaikaisesta 5-ottelusta.

"He käyvät tämän keskustelun lajin sisällä, ja kaikki hevosalan toimijat ovat auttamassa tässä keskustelussa", Manninen toteaa.

Suomessa 5-ottelulla ja miekkailulla on yhteinen lajiliitto, jonka puheenjohtaja on Joonas Lyytinen. Hän itse on miekkailun puolelta, mutta on luonnollisesti tietoinen tapahtuneesta ja kommentoi sitä yleisellä tasolla. Hän painottaa, että jo nykyiset viisiottelun säännöt olisivat mahdollistaneet piiskaukseen puuttumisen, sillä raipan käytöstä on selkeät säännöt. Tuomaristo ei kuitenkaan Tokiossa reagoinut tapahtumaan.

"Hevosia on kohdeltava hyvin meidän lajissamme, ja olemme jo päättäneet esittää tiettyjä sääntömuutoksia koskien esteratsastusta", Lyytinen kertoo.

Hän mainitsee, että Suomessa kansallisen tason 5-ottelussa hypätään esteitä matalammalla tasolla kuin olympialaisissa hevosen ja ratsastajan turvallisuuden varmistamiseksi.

"Eikä tämän tapaista käyttäytymistä (kuin nyt Tokiossa) Suomessa ole. Tällaista ei voi millään tavoin hyväksyä", hän painottaa.

YLEn taltiointia naisten 5-ottelusta täällä, ratsastusta noin kohdasta 2.50 alkaen.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi