Hevoset-messut alkoivat lauantaina Tampereella.
Hevoset-messut alkoivat lauantaina Tampereella.Kuva: Henna Siponen.

Hevoset karkuteillä Hevoset-messuilla – "Ne juoksivat vauhkoina pitkin parkkialuetta ja toinen yritti astua poniamme"

Hevoset-messut: Samalla kyydillä messuille tulleet oriit riitelivät lastaustilanteessa ja karkasivat. Oriiden omistaja pahoittelee tilannetta, joka tapahtui yllättäen.

Lauantaina alkanut Hevoset-messut eivät ole sujuneet ongelmitta.

Yksi ikävä tilanne tapahtui hevosten traileriparkkialueella. Tilannetta on kuvattu Hevosurheilulle eri tavoin.

Hevoset-messujen järjestäjän, Tampereen Messut Oy:n projektipäällikkö Heli Lempinen kertoo, että hänen tietojensa mukaan samalla trailerilla messuille tulleet orit olivat jostain syytä riitautuneet lastaustilanteessa, jolloin toiselle oli tullut haava jalkaan.

Hieman myöhemmin Lempinen kertoi Hevosurheilulle saaneensa lisätietoa, ja että ainakin toinen hevosista oli ollut hetken vapaana.

"Olen kuullut tapahtumista monta eri versiota, mutta en ollut itse paikan päällä. Keskustelin eläinlääkärin kanssa ja hän kertoi, että orien lähellä oli myös tamma. Olisiko se provosoinut oreja."

Eläinlääkäri Timo Talvio oli Lempisen mukaan putsannut ja hoitanut haavat, mutta itsensä satuttaneelle hevoselle ei tarvittu tikkejä.

"Omistaja lähti kuulemma hyvillä mielin kotimatkalle orien kanssa. Ne olivat ihan toisilleen tuttuja hevosia, mutta ehkä tämä erikoinen tilanne yllätti. Eläinten kanssa saattaa aina sattua."

Ponin taustajoukot näkivät asian toisin

Tapahtumapaikalla perheen ponin kanssa ollut Asko Sulonen kertoo, että tilanne ei mennyt lähellekään niin, miten järjestäjän edustaja kertoo.

Sulosen mukaan kaksi suomenhevosoria oli vapaana.

"Me olimme täysin toisella puolella traileriparkkia, ja ne juoksivat vauhkoina pitkin parkkialuetta ja toinen yritti astua poniamme."

Miehen mukaan hänen vaimonsa oli taluttamassa ponia parkkialueen toisessa päässä, kun hän näki irrallaan juoksevat hevoset ja vei ponin trailereiden väliin suojaan.

"Ori tuli sinne, ja vaimo meinasi jäädä alle. Meidän poni ei ole mitenkään voinut provosoida tilannetta, sillä olimme niistä kaukana", Sulonen toteaa.

Mies harmittelee, että pyynnöistä huolimatta he eivät meinanneet saada eläinlääkäriä tutkimaan heidän poniaan, vaikka he olisivat halunneet tarkistuttaa tamman kunnon ennen kilpailua. "Kaksi kertaa soitettiin, mutta eläinlääkäri ei tullut. Poni voi onneksi hyvin."

Hän sanoo, että traileriparkissa oli paljon nuoria ja lapsia, ja hänen mielestään oli todellinen vaara, että joku jää oriiden alle.

Sulonen ihmettelee, miksi oreilla ei ollut kuolaimia suussa, vaan niillä oli hänen nähdäkseen riimut päässä. "En tiedä, kenen hevosia ne olivat, eikä kukaan tullut kysymään, miten meidän ponille kävi."

Onneksi ponitamma on kunnossa, eikä tiettävästi ihmisiäkään loukkaantunut hässäkässä.

"Tilanne oli oikeasti vaarallinen."

Talviota ei yritetty tavoitella katsomaan ponia

Eläinlääkäri Timo Talvio täsmentää, että häntä ei ole yritetty tavoitella katsomaan ponia. Hän saapui kutsuttuna paikalle heti tapahtuman jälkeen, mutta kukaan ei ilmaissut, että tilanteeseen olisi liittynyt poni. Talvio hoiti orin haavat.

Myöhemmin Talvio kävi kuitenkin katsomassa, että poni voi hyvin, mutta se oli tuolloin jo ehtinyt kilpailla.

"Poni oli täysin rauhallinen ja levollinen, eikä siinä näkynyt jälkeäkään."

Oriiden omistaja: "Yritimme toimia mahdollisimman turvallisesti"

Hevosurheilu tavoitti oriiden omistajan. Hän kertoo, että kyseessä on astuvat oriit, jotka normaalisti tarhaavat yhdessä, eikä mitään ongelmia ole ilmennyt ikinä, ei kotona eikä muissa tilaisuuksissa.

Alkuun messuille piti lähteä niistä vain toinen, mutta tilanteiden muuttuessa molemmat talutettiin kuljetuskoppiin.

”Kun tulimme messuille, pyysimme, että saamme rauhallisen parkkipaikan. Meidät ohjattiin paikkaan, jonka vierestä ihmiset ja hevoset kulkevat messuhalliin.”

Hevosten omistaja kertoo, että heidän trailerin lähellä oli muitakin, kuten lapsi, joka käsitteli ponia, joita he pyysivät siirtymään sivuun ennen kuin hevosia otetaan ulos kopista.

”Yritimme toimia mahdollisimman turvallisesti, mutta ilmeisesti kiimassa ollut tamma kulki siitä ohi. Oreilla oli molemmilla tilanteen alkaessa päässä suitset ja sen päällä riimu ja liina oli kiinni kuolaimessa. Tilanteessa suitset menivät rikki. Onneksi orille jäi vielä riimu päähän, josta sen sai kiinni.”

”Olen äärimmäisen pahoillani koko tapahtumasta. Olen myös erittäin pahoillani aiheuttamastamme henkisestä järkytyksestä ponin pitelijälle ja muille. Ori erehtyi tuon ponitamman perään, kun oli jahtaamassa tallikaveriaan. Ikinä ennen se ei ole yrittänytkään käydä kiinni mihinkään hevoseen missään tapahtumassa.”

Omistaja kertoo, että kun karannut ori saatiin kiinni, se kulki säyseästi riimusta takaisin kuljetuskopille. Toinen ori sai jalkaansa ison haavan, joka suihkusi paljon verta ja näytti pahalta, mutta ei ollut niin iso vamma kuin olisi voinut ajatella.

Karanneella oriilla on tänään sunnuntaina havaittu ryntäissä patti.

”Me olemme yrittäneet varmistaa kaiken mahdollisen, mutta näin nyt vain kävi. Ikinä enää nuo kaksi oria eivät kulje minnekään ihmisten ilmoille kahdestaan.”

Kaiken tapahtuman jälkeen kaksi oria kuljetettiin samassa kopissa pois messualueelta, ja nyt ne ovat rauhassa samassa tarhassa.

Liikenne tökkinyt, muuten mennyt hyvin

Lempinen kertoo, että ruuhkia ja välikohtausta lukuun ottamatta messut ovat sujuneet hienosti.

"Ihmisiä on tullut paikalle paljon. On ollut pitkä aika, että messuja ei ole voinut järjestää, niin kävijämäärä yllätti. Yritämme parhaamme, että saamme liikenteen sujumaan sunnuntaille."

Lempinen ei lähde arvailemaan lauantain kävijälukemia, mutta sanoo, että ennakkoon lippuja myytiin paljon.

"Hyvä fiilis."

Päivitetty 9.4. kello 18.28: Päivitetty artikkelia uusilla tiedoilla orien välisestä tilanteesta.

Päivitetty 9.4. kello 21.50: Lisätty ponin omistajan kommentit tapahtuneeseen.

Päivitetty 10.4. kello 9.35: Lisätty oriiden omistajan kommentit.

Päivitetty 10.4. kello 15.45: Lisätty Timo Talvion täsmennys.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi