Anna Nikitchenko auttaa hevosia Ukrainassa.
Anna Nikitchenko auttaa hevosia Ukrainassa.Anna Nikitchenkon albumi.

Vapaaehtoinen Anna Nikitchenko auttaa Ukrainan hevosia - katso FEEVAn keräyksen tiedot täältä

Ukrainan hevosia auttavan järjestön UECF:n (Ukrainian Equestrian Charity Foundation) koordinaattori Anna Nikitchenko kertoo sähkökatkojen ja heinän vähyyden olevan tämän hetken suurimmat ongelmat ukrainalaisten hevosten hoidossa.

Nikitchenko toimii Harkovassa Koillis-Ukrainassa, jonne hän muutti vuonna 2003 opiskellakseen eläinlääketiedettä erikoistuen hevoskasvatukseen. Koululla oli myös talli, Dergachevin ratsastuskoulu lapsille ja nuorille.

”Näin alkoi suhteeni hevosiin”, Hevosurheilulle kirjoittaen vastaava Nikitchenko kertoo.

Valmistumisensa jälkeen hän alkoi työskennellä harkovalaisessa siittolassa, joka erikoistui ukrainalaisiin ratsuihin, ja sittemmin hän siirtyi Chutovskyn siittolaan, jossa kasvatetaan trakehnereja. Nykyään hän työskentelee Nikolosin hevosklubilla.

Nikitchenko kertoo, että tilanne Ukrainassa on tällä hetkellä erittäin vaikea. ”Noin kerran viikossa Venäjä hyökkää Ukrainaan. Pommitukset aiheuttavat sähkökatkoksia koko maassa ja erityisesti Harkovan maakunnassa”, hän kertoo.

Tallin tulipalossa ei menetetty hevosia, mutta heiniä ja kuivikkeita.

Hevosten kannalta vaikein ajankohta on ollut sodan alku, helmikuusta elokuuhun 2022, kun Harkovaa pommitettiin rajusti.

”Ei ollut yhtään päivää, jolloin kaukana etulinjasta olevia siviilikohteita ei olisi pommitettu. Se oli äärimmäisen vaikeaa hevosille. Hevoset pelkäsivät pommituksia, ja tulivat hyvin stressaantuneiksi”, Nikitchenko kertoo.

”Tallimme alueelle osuttiin 16 kertaa, ja tallissa oli myös tulipalo. Onnekkaasti sekä ihmiset että hevoset pelastuivat, mutta 10 tonnia kuivikkeita ja 5 tonnia heinää paloi. Menetimme myös useita kesätalleja sekä ihmisasuntoja”, hän kertoo.

Nyt tallin hevosia pyritään pitämään kevyessä treenissä, ja monet niistä kaipaavat kuntoutusta.

Tällä hetkellä tilalla isoin ongelma on saada hevosille heinää ja rehua, sekä saada hankittua polttoainetta generaattoriin. Generaattorin avulla pumpataan vettä hevosille, ja kun sähköt ovat poissa, hevosia ei pysty juottamaan.

Pommitukset ovat aiheuttaneet paljon tuhoa.
Pommitukset ovat aiheuttaneet paljon tuhoa.

Apua sota-alueen hevosille on saatu sodan alusta lähtien. Yhdessä UECF:n kanssa luotiin tietokanta talleista, jotka tarvitsevat apua. Sodan alussa oli kiire saada evakoitua hevosia sota-alueelta sekä auttaa niiden hevosten ruokkimisessa, jotka eivät voineet lähteä alueelta tai joille ei ollut paikkaa, mihin mennä.

Nikitchenko on työskennellyt UECF:ssä kesäkuusta lähtien, ja sinä aikana yli 800 hevosta on saatu ruokittua.

Hevosille on toimitettu myös loimia, ja niitä tarvitaan yhä, sillä Harkovan talvi on ankara.

”Monia hevosiamme joudutaan pitämään ulkona talleista: ladoissa, tarhoissa ja laitumilla. Hevoset ovat ulkona, koska niille ei ole kuivikkeita ja hevosten sisällä pitäminen voisi myös olla vaarallista”, Nikitchenko selittää.

Monille talleille on toimitettu myös lisärehuja ja vitamiineja.

”Autamme kaikenlaisia hevosia varsoista poneihin ja hevosiin, ja sillä ei ole väliä, onko kyseessä urheiluhevonen.”

Tämän viikon alussa Harkovassa oli 7–8 pakkasastetta yöllä, ja 3–5 pakkasastetta päivällä. Usein sataa vettä ja on tuulista. Kevät tulee sitten huhtikuun loppua kohti, Nikitchenko sanoo. Se ei kuitenkaan lopeta ruokinnan ongelmia, sillä laitumien käyttäminen ja heinänkorjuu on kiellettyä maan koillisalueella.

”Tämä vie 35–40 prosenttia viljellystä alasta Harkovassa. Alueet jonottavat arviointiin ja miinan raivaukseen, ja siksi jo nyt tiedetään, että myös ensi talvi tulee olemaan hyvin hankala”, hän kertoo.

Nikitchenko haluaa kiittää suomalaisia suhtautumisesta Ukrainan tilanteeseen. Jos juuri nyt on halua auttaa, paras tapa on tulla mukaan heinän ja rehun toimittamiseen.

”Etsimme rahaa, joiden avulla saamme Ukrainan turvallisemmista osista ruokaa hevosille lähemmäs etulinjaa. Myös rehulahjoituksia voidaan vastaanottaa, ja UECF toimittaa rehut tarvitseville alueille. Olemme erittäin kiitollisia sekä rehuista että rahallisesta avusta. Yksi hyvä tapa on osallistua FEEVAn eli Eurooppalaisten hevoseläinlääkäriyhdistysten kattojärjestön keräykseen nimeltä FEEVA for Ukraine”, Nikitchenko kertoo. 

Keräystiedot täällä.

Pommitusten aikana syntynyt varsa nauttii juoksemisesta videossa täällä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi