Maria Laamanen lajissa Skill at Arms.
Maria Laamanen lajissa Skill at Arms.Kuva: Oili Helenius.

Historiallisen ratsastuksen tapahtuma huipentui SM-finaaleihin – Katso upea kuvagalleria

Turun linnapuistossa sukellettiin pitkälle menneiden aikojen tunnelmiin, kun Historiallisen ratsastuksen seura (Hirs)  ja Rohan tallit järjesti historiallisen ratsastuksen avoimet kilpailut, joissa ratkottiin myös Suomen mestarit.

Parhaimmisto saapui Turkuun mittelemään taidoistaan historiallisissa ratsastuksen lajeissa. Kilpailujen aikana pisteitä jaettiin sekä Skill at Arms -lajin neljässä eri luokassa että Joustingissa.

Joustingissa kaksi haarniskoitua ratsastajaa kohtavat toisensa ja tavoitteena on murtaa peitsi vastustajaan. Jousting vaatii kovaa kuntoa ja vuosien harjoittelua. Haarniskojen sisällä lämpö nousee helposti yli 70 asteeseen, ja peitsien murtovoima on yli 600 kiloa. Lajin säännöt ja kilpailutapa tulee suoraan historiasta ja se noudattaa vanhoja, vuosisatoja käytössä olleita perinteitä.

Skill at Armsissa arvostellaan  puolestaan sekä tehtävien tekninen suorittaminen asein ja myös ratsastus. Hyvä ratsastus tarkoittaa harmonista yhteistyötä hevosen ja ratsastajan välillä. Hevosen tulee olla koottu, olematta kuitenkaan jännittynyt, ja sen pitää toimia lähes näkymättömin avuin. Skill at Arms -radat simuloivat taistelukenttää tiettyyn pisteeseen asti joten siinä on myös lateraaliliikkeitä, käännöksiä ja piruetteja.

Tiivis kilpailuviikko huipentui sunnuntain finaaleihin, joissa jaettiin lajimestaruudet ja kaikkien lajien yhteenlaskettu mestaruus.

Kokonaiskilpailuista tuli tiukka, kun finaaliin lähdettiin Jose Pedro Bernardesin ja Mikko Hokan ollessa tasapisteissä. Ratkaiseva peitsiottelu taittui Hokan hyväksi ja hänet kruunattiin mestariksi.

Päätuomarina toiminut Jaakko Nuotio kertoo, että yleisöä tapahtumalla oli noin 25 000, joten kilpailu kiinnosti. "Olen juuri ajelemassa siivoamaan jälkiä. Meillä oli mukana 19 hevosta ja hieman enemmän ratsukoita. Tapahtuma sujui oikein hienosti."

Nuotio kertoo, että vuosittain järjestettävässä kilpailussa on usein mukana ulkomaalaisia, mutta koronatilanteen takia tämän vuoden kisat vietiin läpi kotimaisin voimin. Mukana oli tosin pari ulkomaalaista, mutta hekin Suomessa asuvia.

Näyttävissä lajeissa ei ole kysymys ainoastaan show-meiningistä. Nuotio kuvailee, että lajeissa on sekoitus perinteisiä kouluratsastuslajeja, mutta sitten on vielä peitset ja haarniskat, jotka tuovat oman mausteensa suoritukseen.

Kilpailussa tuomarina ollut kouluratsastuspuolen osaaja Rosali Kivitie pisteytti etenkin ratsastuksellisia ja yhteistyöasioita. Lisäksi ratsukko kerää pisteitä muun muassa aseen käytöstä. "40 prosenttia pisteistä tulee koulutuomarin antamana."

Nuotio sanoo. että kilpailujen osallistujamäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Nytkin tulijoita olisi ollut enemmän kuin mitä heitä voitiin ottaa mukaan. "Kierrän ympäri Suomea opettamassa lajeja. Välineitä tarvitaan paljon, mutta hiljalleen lajien suosio on lisääntynyt. Ihmiset kokevat historialliset lajit mielekkääksi, kun vaikeimmillaan se on vaativaa kouluratsastusta yhdistettynä esteratsastukseen ja lisättynä erilaisilla elementeillä. Mielenkiintoinen paletti."

Hevosista Nuotio toteaa sen verran, että liki kaikki soveltuvat harrastukseen, mutta korkeammilla tasoilla lusitanot ja andalusialaiset ovat suosittuja.

Uusille harrastajille on noviisiluokat, mutta samassa kilpailuluokassa voi olla myös kokeneita ratsukkoja.

Suomen taso on korkea. Nuotio on itse voittanut EM-kultaa pari kertaa, ja sunnuntaina Suomen mestaruuden voittanut Hokka on hallitseva Euroopan mestari. "Näin vaikeasti, mitä me täällä Suomessa lajia harrastetaan, ei ole missään muualla. Radat on otettu suoraan vanhasta historiasta ja arvostelutapakin tulee sieltä."

"Ei tässä ole niin, että isot miehet ja naiset leikkivät, vaan lajit vaativat ratsastustaitoa. Lajeissa on paljon pieniä kokonaisuuksia joita pitää hallita."

Radoilla käytettävä peitsi painaa jopa 8 kiloa, ja haarniskan sisällä lämpötila nousee polttavan kuumaksi. Skill at arms -lajissa ratsukot esittävät myös piruetteja, vastalaukkaa ja sulkutaivutusta - yhdistettynä radalla kulkemiseen.

Esteitäkin löytyy heinäpaaleista kärryihin. Alkuperäisesti turnajaisissa hypeltiin ruumiskasojen yli, mutta se on mennyttä aikaa. "Aikaa ei lasketa, vaan tasaisuudella ja tarkkuudella pärjää. Ratsastajan pitää esimerkiksi osata ajoittaa hevosen askeleet ja miekalla lyönti siten, että se liike-energia tulee hevosesta."

Lienee sanomattakin selvää, että yleisölle lajit antavat paljon nähtävää, mutta Nuotio painottaa ,että kilpailu on kilpailu ja show on show. Rohan tallit järjestää esityksiäkin eri puolilla, mutta niissä ei kilpailla SM-mitaleista.

Tulokset:

Noviisiluokka

Laamanen Maria - Insólito do Regato 51.50

Savolainen Ada - Girassol PT ox 48.75

Parpala Elina - Lotta 37.25

Parpala Marko- Zambujo 33.75

Walkeajärvi Hilla - Panaera 32.49

Silvola Roosa - Scan Bay Beaty  27.41

Paavilainen Jona Elia - Atmar 27.21

Hunting 1

Laamanen Maria - Insólito do Regato 53.50

Bernardes Jose Pedro (POR) - Fiscku  52.50

Savolainen Tuija - Girassol 50.25

Eklöf Henry - Holm Valtter   45.25

Mäkelä Pamela - Brasil 42.00

Hokka Mikko (FIN)- Alecto 40.75

Jouttela Virpi - Kam Amor Reminic  39.50

Korpiola Lilly - Guerreiro do Regato  39.50

Parpala Elina - Lotta 37.00

Jouttela Kati - Czernia  35.75

Mäkelä Susanna - Alecto 35.25

Parpala Marko - Zambujo  32.50

Walkeajärvi Hilla -Panaera 31.00

Silvola Roosa -  Scan Bay Beaty 28.50

Lugovskyui Sergeii - Aletheia 28.38

Nuutinen Katariina - Gitano HR  kesk

Saarinen Riikka - Aletheia  kesk

Hunting 2

Bernardes Jose Pedro (POR) -  Fiscku 81.00

Savolainen Tuija - Girassol 69.75

Jouttela Kati - Czernia  58.50

Nuutinen Katariina- Gitano HR 57.00

Mäkelä Pamela -Brasil   54.50

Korpiola Lilly -  Guerreiro do Regato  51.00

Mäkelä Susanna-Alecto 49.00

Hokka Mikko (FIN) - Alecto 45.88

Saarinen Riikka - Aletheia 43.00

Lugovskyui Sergeii - Aletheia 43.00

Jouttela Virpi  Kam Amor Reminic 42.50

Parpala Marko - Zambujo  40.50

Eklöf Henry - Holm Valtter   36.75

War

Bernardes Jose Pedro (POR) - Fiscku 51.00

Hokka Mikko (FIN) - Alecto  47.38

Nuutinen Katariina - Gitano HR   47.00

Jouttela Virpi  - Kam Amor Reminic  34.00

Kuusela Jani - Tuunaus  30.25

Lugovskyui Sergeii - Aletheia 27.88

Eklöf Henry  - Holm Valtter   kesk

Jousting

Hokka Mikko (FIN) - Alecto 83

Nuotio Jaakko (FIN) - Fere 78

Bernardes Jose Pedro (POR)  Fiscku  74

Lugovskyui Sergeii - Aletheia  24

Eklöf Henry - Holm Valtter   23

Kokonaistulos

  1. Mikko Hokka 10 pistettä
  2. Jose Pedro Bernardes 10 pistettä
  3. Sergeii Lugovskyui 4 pistettä
  4. Henry Eklöf 3 pistettä

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi