Hugo Kogelnig ja Vermont ottivat upeasti hopeaa lapsiratsastajien EM-kilpailuissa Portugalissa.Kuva: DigiShots.

Hugo Kogelnigille EM-hopeaa jännittävän uusinnan jälkeen

Ikäluokkien esteratsastuksen EM-kilpailut päättyivät suomalaisittain jännittävään trilleriin ja upeaan hopeamitaliin. Hugo Kogelnig teki puhdasta jälkeä koko viikon ja oli lopulta toiseksi paras viiden ratsukon mitaliuusinnassa.

Keskittynyt ilme kasvoillaan, rennosti ja tarkasti, ratsasti Suomen Hugo Kogelnig, 12, Vermont 2:ta (Valentino - Fly High). Hevonen tuntui leikittelevän esteillä, eikä Kogelnigin tarvinnut kuin pitää huoli temposta.

Takana oli jo viisi puhdasta kierrosta viikon sisällä, mutta ratsukossa ei näkynyt jälkeäkään väsymyksestä. Nuoren Kogelnigin siisti ratsastustyyli teki vaikutuksen, ja Vermont kuunteli ratsastajansa jokaisen pyynnön.

Mitaliuusintaan selvitti Kogelnigin ohella tiensä Belgian Seppe Wouters Porthos Maestro Wh Z, Tsekin Anna Marie Vitek Chacco´s Amkella, Gyula Szuhai Jr ja Perthy Jackson Unkarista ja Sveitsin Lou Puch Vitalhorse Un Amour La Goula.

Ensimmäisenä lähtenyt Wouters sai pudotuksen, Vitek otti myös yhden alas. Kolmantena startanneelle Kogelnigille riitti puhdas rata mitaliin. Puhdas rata tuli, hieman hitaammalla ajalla kuin edellisten ratsukkojen suoritukset. Suomalaisen aika oli 30.72.

Kogelnigin jälkeen viimeisille esteille lähti unkarilainen. Hän teki myös taattua työtä ja kolme kymmenystä suomalaista nopeammin.

Hopeamitali ratkesi, kun Puch otti uusinnassa kaksi alas.

”Tavoitteena oli tänä vuonna päästä finaaliin. Ensi vuoden tavoite oli ehkä mitali. En kyllä osannut mitalia täältä odottaa”, Kogeling toteaa Ratsastajainliitojn tiedotteessa. ”Aivan älyttömän hyvä fiilis, ei voisi olla parempi.”

Kogelnig aloitti yhteistyön Vermontin kanssa viime vuoden syksynä 110 cm luokista. Hän viettää aikaansa sekä Oulussa äitinsä Mirella Lesonen-Hakolan luona, jossa hän käy myös kouluaan, että Itävallassa isänsä Fritz Kogelnigin seurassa.

Vermont on Mirella-äidin entinen kisahevonen, mutta myös isä Fritz on sillä tehnyt muutaman startin.

”Haluaisin ratsastaa työkseni. Kaikkein kivointa on, kun pääsee hevosten kanssa tekemään jotain”, Hugo Kogelnig kertoi Hevosurheilulle muutama tovi sitten.

Suomen toinen edustaja finaalissa oli 13-vuotias Jone Illi ja Eolita L. Finaalin ensimmäisellä kierroksella ratsukolle tuli kaksi pudotusta, mutta toinen kierros meni puhtaasti. Aiemmilta kierroksilta tullut yksi aikavirhe ja sunnuntain finaalin virhepisteet veivät Illin lopputuloksissa jaetulle 14. sijalle.

"Ihan tyytyväinen. Vähän se harmittaa, kun tuli pari turhaa puomia. Hevonen oli jo vähän väsynyt, enkä itsekään ollut ihan tikissä. Laukkaa oli liian vähän, liikaa varmistelua", Illi analysoi taiston tauottua.

Arvokilpailuensikertalainen kertoo tykänneensä radoista läpi viikon, eikä finaali tuntunut sen vaikeammalta kuin aikaisemmatkaan luokat.

Eolita on jo matkalla Suomeen, sillä se saa kyydin Liida Lehtoselta, Illi lentää itse maanantaina takaisin kotimaahan. "Elsa saa nyt levätä kotona hetken aikaa ja sitten katsotaan, mihin mennään sen kanssa seuraavaksi", nuori suunnittelee.

Mitali ikäluokkakilpailuissa ei ole suomalaisille kovin tuttua herkkua. Suomen Ratsastajainliiton mukaan ainoastaan kerran aiemmin on suomalainen ottanut esteratsastuksessa EM-mitalin, kun Kati Hurme ja Pohjola Metropolitan voittivat kultaa nuorten luokassa Belgiassa vuonna 1998.

Edellisen kerran EM-mitaleita ikäluokkakilpailuissa on Suomeen tullut vuonna 2013, kun Elmo Jankari voitti Duchéss Desiréellä nuorten kultaa Ranskan Jardyssa.