Järvinen ja Danser T aloittivat vahvasti, vaikka vesi hirvitti yhä
Talvikki Järvinen ja Danser T.Kuva: Miia Lahtinen

Järvinen ja Danser T aloittivat vahvasti, vaikka vesi hirvitti yhä

Valjakkoajaja Talvikki Järvinen ja Danser T aloittivat kautensa komeasti kolmannella sijalla 29 lähtijän joukossa 3 tähden kilpailuissa Hollannissa Exloossa.

Järvinen toi samalla molemmat ruunansa käymään vanhassa kotimaassaan: sekä 14-vuotiaan ykköshevosena Danser T:n että syksyllä hankkimansa 7-vuotiaan Kassanderin. Molemmilla meni paremmin, kuin Järvinen osasi odottaa.

"Kuuluttaja esitteli minut tyttönä, joka tulee paikasta, jossa on maassa kaksi metriä lunta”, Järvinen kertoo.

Danser T:n kanssa koulukoe meni hyvin, joskaan ei täydellisesti, Järvinen summaa. Pientä päänvaivaa toivat uudet vaunut, joilla hän ei ole ehtinyt ajaa montaa kertaa. Ne ovat aiempaa painavammat, ja Järvinen vielä unohti ottaa vaunun lisäpainot pois. Se haittasi erityisesti käynnin esittämisessä. Kokonaisuus oli kuitenkin varsin mukava, ja valjakko oli koulun jälkeen luokassa neljäs.

Maratonilla ensimmäisellä esteellä oltiin nopeimpien joukossa, mutta vesieste oli jo toisena, ja se vaikuttaa olevan Danser T:lle ikuinen kompastuskivi. Järvinen kertoo, että hevonen kyllä menee kuuliaisesti veteen, mikä Suomessa riittääkin hyvin, koska meillä vesiesteistä vaan mennään läpi. Isoissa ulkomaisissa kilpailuissa vesiesteellä tehdään kuitenkin samaa kiertelyä kuin muillakin esteillä, mutta siellä vedessä. Sitä Danser T ei pysty tekemään sujuvasti, vaan jaloissa laineileva vesi hirvittää.

”Ja tämä on se, jota ei pääse harjoittelemaan, kun on se puoli metriä lunta. Sisätiloihin vettä ei saada”, Järvinen huokaa.

"Tane menee veteen, eikä pysähdy siellä, ellei lisäksi ole esimerkiksi yleisöä ihan vieressä. Mutta kun vedessä pitää mennä ees sun taas, se menee siellä lomps-lomps-lomps-ravia selkä notkolla. Jotain kertoo se, että nuorempi hevoseni, joka meni tuolla ensimmäistä kertaa veteen kilpailuissa, oli samalla esteellä 10 sekuntia nopeampi.”

Kun vesieste oli heti toisena, se vaikutti etenemiseen koko loppuradalla. Suomalaisvaljakko oli lopulta maaston 16., mutta se pudotti sijaa vain yhdellä.

Tarkkuus meni sitten hyvin, ja valjakko nousi kolmanneksi.

”Hevonen oli sairaan hyvä. Itse otin yhden pallon, kun tein väärän ajolinjan, kun en tunne kärryjä vielä niin hyvin”, Järvinen sanoo.

Järvisen uuden hevosen Kassanderin toi Suomeen Jarmo Tauriainen 1,5 vuotta sitten. Järvinen kertoo vannoneensa, että ei enää ikinä hanki sellaista KWPN:n valjakkohevosta eli tuigpaardia kuin Danser T on, mutta näin kuitenkin pääsi tapahtumaan. Kassander muutti hänen talliinsa viime syksynä.

”Se on herkkä hevonen, jonka kanssa ei saa edetä liian nopealla aikataululla. Odotan kyllä, että siitä tulee parempi kuin Tane. Siinä on enemmän liikettä ja halua mennä”, Järvinen kertoo.

Exloossa hevonen toimi hyvin erityisesti maratonilla ja tarkkuudessa, mutta Järvinen ajoi tietenkin pitkät ja rauhalliset tiet. Koulukokeen verryttelyssä Kassander teki danserteet, eli se järkyttyi.

”Siellä oli 50 muuta valjakkoa, työhevosia, poneja ja nelivaljakkoja. Kassander ei mennyt samalla tavalla kipsiin kuin Tane, mutta se oli jopa vaarallinen. Radalla se teki kuitenkin kaiken muun, mutta ei malttanut pysähtyä. Radalla jännittyessään se liikkui kuitenkin kuolaimen takana, josta rokotettiin. Nyt sen tarvii vain saada kokemusta”, Järvinen kertoo.

Hän toteaa, että Kassanderin kanssa kilpailuihin mentiin suoraan syvään päätyyn.

”Mutta valmentajani sanoi, että sinne vain”, Järvinen selittää.

Hän jää nyt hevostensa kanssa pariksi viikoksi Keski-Eurooppaan valmentajansa Rudolf Pestmanin luo treeniin ja jatkaa sitten kilpailemista Kronenbergissä. Ykköstavoite on selvä: päästä harjoittelemaan vettä.

"Exloon esteelle olisi vain 30 minuutin matka, mutta se on normaalisti osa golf-rataa. Jonnekin meidän on silti pakko päästä", Järvinen miettii.

Tulokset täällä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi