Jasmin Seppälä viimeistelee nations cup -kuntoaan Slovakiassa – ykköshevosen paikalle on kaksi vaihtoehtoa
Jasmin Seppälän ja Captainin yhteinen ura on vielä lyhyt, mutta ratsukko on sulautunut hyvin yhteen.Kuva: Jasmin Seppälän arkisto

Jasmin Seppälä viimeistelee nations cup -kuntoaan Slovakiassa – ykköshevosen paikalle on kaksi vaihtoehtoa

Ensimmäinen viikko Samorinin kahden tähden kilpailuissa meni ihan putkeen, kuten suomalaisratsastaja itse asiaa luonnehtii.

Tulokset puhuvat puolestaan. Jasmin Seppälä hyppäsi menneellä viikolla Slovakiassa 9 luokkaa 130–145-tasolla, ja niistä hän meni kuusi puhtaasti, kaksi yhdellä pudotuksella ja teki yhden 8 virheen radan.

16-vuotias ori Captain teki isoa linjaa ja sijoittui perjantain 145-luokassa neljänneksi, mutta otti kaksi alas sunnuntain GP:ssä.

Suomalaisratsastajan ykköshevonen Florijn W aloitti isolla linjalla, mutta hyppäsi loppuviikon medium-tasolla. Florijn oli myös vedossa ja sijoittui kolmanneksi sunnuntain 135-finaalissa. Harley oli samassa luokassa viides.

Seppälä viettää Samorinissa vielä viikon, ja hänellä on myös monta nuorta hevosta mukana. Tällä viikolla hänen on tarkoitus hyppyyttää Florijnia isommilla esteillä.

Kun viikko on ohi, nuoret lähtevät takaisin kotiin ja vanhemmat kuljetetaan hevosautossa Tanskan Uggerhalneen, jossa järjestetään nations cup -osakilpailu 18.-22.5.

”On edelleen suunnitelmissa, että Florijn hyppää nations cup -luokat, mutta jos sattuu niin, ettei se ole tarpeeksi rento, voin vetää hihasta oriin. Captainiin voin luottaa, että se pystyy hoitamaan hommat.”

Alkuvuodesta Seppälän ratsastukseen tullut ori on hypännyt aiemmalla ratsastajallaan 160-tasoa. Sen kokemus näkyy siinä, ettei se tarvitse niin paljon luokkia alle kuin esimerkiksi alussa jännittävä Florijn.

”Siinä missä Captainilla voi tehdä iisimmin, Florijn tulee paremmaksi, kun se saa tehdä enemmän.”

"Kapasiteetista se ei jää kiinni"

Florijnin kanssa Seppälä aloitti kilpailut viime kesänä, ja helmikuussa hän hyppäsi sen kanssa Krakovassa kolmen tähden 155-GP:n. ”Sillä ei jää kapasiteetista kiinni, mutta se aina katselee kaikkea. Se menee hyvin, kunhan pysyy rentona”, ratsastaja kertoo 12-vuotiaasta ruunasta.

Seppälä tekeekin usein niin, että hevonen lähtee mukaan liki jokaiseen lähikilpailuun hyppäämään edes pieniä, eikä sillä kotona hypätä ollenkaan. ”Ensimmäisenä päivänä täällä, kun se tuli radalle, tuntui, että miten tästä radasta pääsee läpi, mutta silti se teki hyvän nollan. Se on aina sama, vaikka se olisi nähnyt paikan sata kertaa aiemmin. Se ei ole kuitenkaan ikinä stopannut ja on aina mukana, mutta alussa sen huomio on jossain muualla.”

Tämän viikon kilpailut Samorinissa alkavat torstaina, ja Seppälä toteaakin ratojen olevan hyvä valmistautuminen Uggerhalnea varten. ”Ensimmäisenä päivänä Florijn on jännittynyt, toisena parempi ja kolmantena yleensä paras. Kun sen tietää ja tuntee hyvin ja pysyy itse rauhallisena, siihen osaa myös suhtautua oikein.”

Hevosvalinnan nc-luokkaan hän tekee todennäköisesti vasta Tanskassa. ”Katsotaan ainakin tämä viikko, miten menee ja sitten tehdään muutoksia, jos tarvitsee.”

Seppälä ei ole ratsastanut ranking-luokkia vielä pitkään, ja tuleva nations cup -edustus on hänelle uusi kokemus.

”On ihana, että on mahdollisuus päästä mukaan ja on hevosia käytettävissä.”

Joukkuekilpailu on Seppälälle ensimmäinen, ja hän odottaa koitosta mielenkiinnolla. ”Koitan tehdä mahdollisimman hyvät radat ja valmistautua kunnolla. En ole kova jännittämään, ja voin lähteä rauhallisin mielin tekemään parasta mahdollista tulosta.”

Hevoskauppa pääelinkeinona

Seppälän alla olevat hevoset ovat myynnissä, koska hevoskauppa on hänen ja hänen poikaystävänsä Sander Geerinkin elinkeino.

Nyt on kuitenkin tilanne, että isompiin kisoihin meneviä hevosia ei ole välttämättä tarve myydä heti. ”Toki, jos nyt ensi viikolla tulee joku, joka haluaa ostaa hyvällä rahalla, niin myydään, koska se on elinkeino, mutta ei näitä ole nyt pakko myydä.”

Seppälä kertoo, että hevosten omistajissakin on havaittavissa pientä innostusta nations cupin alla. Etenkin Florijnin omistaja, Sander Geerinkin isä Peter Geerink, on iloinen. ”Hän on motivoitunut tulemaan paikalle ja hän tietää, kun on itse ratsastanut Hollannin maajoukkueessa, että mitä tämä on. Hänestä huomaa, että hän on paikasta iloinen etenkin nyt, kun hän ei enää itse ratsasta.”

Kolmas ranking-luokkien hevonen Seppälällä on Harley, joka tuli talliin vasta kuukausi sitten amatööriratsastajalta. 10-vuotias ruuna on kilpaillut aiemmin 135-tasolla, mutta Seppälä on ehtinyt nostaa hevosen jo 140-luokkaan, jossa se sijoittui heti.

”Se on varovainen, ei kyttäile eikä mitään. Lupaavan oloinen, mutta sillä ei ole kokemusta isommista luokista, mutta potentiaalia on. Luulen, ettei se pysy meillä kovinkaan kauaa. Pitää nautiskella sen hetken, kun voin.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi