I´m Chalida vetelemässä sikeitä kotikarsinassaan.
I´m Chalida vetelemässä sikeitä kotikarsinassaan.Kuva: Leena Alérini

Jopas on numero!

Ihan ensimmäiseksi päätimme päivittää 2000-luvun alun tallin tyypit 2010-luvun loppuun.

Siinä selviää muun muassa se, miksi esteratsastajat päättävät suomalaisessa ratsastuspolitiikassa melkein kaiken. No siksi, että kouluratsastajat ovat valmentamassa naapurin suomenhevosratsastajaa kartuttaakseen satulakassaansa tai treenaamassa hevosensa takaosaan voimaa. Kenttäratsastajat taas ovat tekemässä laukkavetoja pimeällä jäällä, sillä aamulla 03 he lähtevät jakamaan postia rahoittaakseen kolme huhtikuista viikkoa Elmolla ja Sannalla. Opimme myös, mikä aikamääre on EKFT.

Vakavamielisemmässä jutussa tutustumme magneettikuvaukseen, joka on mullistanut diagnostiikan, myös hevosilla.  Kerromme miksi.

Ratsastusliite aloitetaan oreilla. Tutustumme ratsuponijalostukseen hyväksytyn FWB-ori Daruden tarinaan. Se on urheilija, mutta ennen kaikkea se on omistajansa terapiahevonen elämän joskus hyvin suurten surujen keskellä. Vapun Aihe taas oli paras suomenhevosista - ravuria siitä ei tullut, mutta sitäkin mainiompi ratsu.

Kuukauden Suomessa kasvatettu, tällä kertaa FWB, ei ole saavuttanut paljoa, vielä. Se on nimittäin Mäkiperejen perheelle syntynyt pikkuvarsa, ehkä jopa kevään ensimmäinen ratsuvarsa. Draamaa ei puuttunut jutun tekemisestä: toimittaja tapasi varsaparan yllättäen uudestaan klinikalla magneettijuttua tehdessään. Kuville söpöysvaroitus.

Personal Trainerimme on joillekin ehkä yllättävä nimi: Tom Gordin. Mutta erinomaisin ansioin: hänellä on oma urheilijatausta, vankka valmentajatausta ja hyvä käsitys tämän hetken esteratsastuksesta.

”Haaste ei ole askelten näkemisessä, vaan haaste tulee siinä, miten se 600 kiloa elävää tahtoa, jonka päällä istut, haluaa ja kykenee ottaa vastaan käskysi ja apusi, miten se etenee, hidastaa, pidentää askelta, ja niin edelleen”, Gordin sanoo.

Hän ottaa esimerkin Paul Schockemöhlestä ja Deisterista, jotka olivat voittoisa ratsukko ja päihittivät parhaimmilaan lahjakkaampina pidetyt vastustajat. Schockemöhlestä sanottiin, ja hän itsekin oli sitä mieltä, ettei hän näe etäisyyksiä.

”Paul itse on kertonut, että hän onnistui sillä, että  oli virittänyt Deisterin sellaiseksi, että se pystyi mielin määrin lyhentämään ja pidentämään askeltaan ja teki sen heti pyydettäessä, ei sekunnin päästä. Näin ollen ”jokainen askel sopi”.

Gordin sanoo suoraan, että sen kaltaiset väittämät kuin ”Gerd Wiltfang näki oikean etäisyyden 30 laukka-askeleen takaa" on silkkaa pötyä.

”Ei nimittäin nähnyt. Eikä kukaan näe", Gordin sanoo.

Uutisissa perehdymme HUJO:n kiemuroihin. Mitä sanoi puheenjohtaja Forstén, mitä Hujon puheenjohtaja Antti Linna?

Varustesarjassa kerrotaan muun muassa se, mikä on paras apu kevätkarvaa hankaavaan satulahuopaan. Se on kuulemma porontalja!

Ja nähdään Tampereen Hevoset-messuilla. Ständillämme arvotaan arvokas BOT-kypärä!

Lehden voi tilata vaikka heti täältä. Ratsastuksen digitilaus uskomaton vain 35 euroa vuodessa!

TG1-esteharjoitus videolla täällä!

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi