Anna Kärkkäinen ja Kulta-ahon Kasimir lähtivät kilpailuun ennakkosuosikkeina ja ottivat selvän voiton.
Anna Kärkkäinen ja Kulta-ahon Kasimir lähtivät kilpailuun ennakkosuosikkeina ja ottivat selvän voiton.Kuva: Miia Lahtinen

Kärkkäinen ja Kulta-ahon Kasimir pitivät haastajat takanaan

”Mutta tänään minua jännitti! Annoin eilen pisteitä pois, ja Late ja Helkky hönkivät niskaan”, Anna Kärkkäinen paljasti, kun omat voittoprosentit olivat selvillä Suonenjoella, suomenhevosten koulumestaruuskilpailuiden toisen osakilpailun jälkeen.

Kärkkäinen oli lopulta selvä voittaja, hän kirjautti kürista prosentit 74.245. Lassi Lehmusto Vekardolla oli sunnuntaina kolmas prosentein 70,935, mutta piti niukasti takanaan sunnuntaina kakkoseksi ratsastaneen Helkky Ylösen Kulmalan Taikalla (71,320).

”Molemmilla on hienot hevoset, ja he ratsastavat hyvin, joten heitä täytyy varoa. Ensi vuodeksi pitää parantaa omaa ratsastustaitoa”, Kärkkäinen sanoo.

Se oli pitkälti tietenkin kouluratsastajan itsekriittisyyttä. Voittoratsukon tasaisessa radassa ei ollut virheitä, ja hevonen oli tyytyväinen, energinen sekä rehellisesti peräänannossa ja ohjelma näytti menevän täysin musiikkiin, vaikka Kärkkäisen mukaan hän oli jäljessä.

”Kyllä pehmeyttä siirtymisiin täytyy alkaa harjoitella jo ensi viikolla”, Kärkkäinen väittää.

”Mutta hevonen liikkui hyvin, ja se oli hyvin kuulolla”, hän kiittää.

Koulutustasoltaan Kasimir on korkealla, ja se tekee jo GP-tason liikkeitä. Kilpailtu on tähän meneessä vaativaa b:tä, mikä sekin on suomenhevoselle harvinaista.

Kärkkäisen kür-musiikki on Sibeliusta, ja hän pitää siitä niin paljon, että aikoo ensi vuonna pitää samat musiikit, vaikka tekisi uuden ohjelman.

”Kerran ajoin pitkää matkaa valmentamasta ja kuuntelin musiikkeja. Ensin tuli ravimusiikki, ja katsoin heti, että mitä tämä on. Se oli Sibeliusta, joten kuuntelin sitä lisää. Sitten tuli Jääkärinmarssi, ja tiesin heti, että tässä on Kassun käyntimusiikki. Sitten löysin vielä Sibeliukselta laukkamusiikin. Eikä hänen tuotannossaan enää ollutkaan muita kappaleita, joita olisin halunnut”, Kärkkäinen paljastaa.

Hän itse on ammattiratsastaja ja –valmentaja, jolla on oma talli Ypäjällä.

Entä onko juhlat tiedossa toisen peräkkäisen mestaruuden kunniaksi? Ei ole.

”Yhdeksältä jos ollaan kotona, ehtii vielä maalaamaan. Siellä on tällä aikaa tullut uutta pintaa. Ja eihän näillä keleillä voi päivällä maalatakaan”, Kärkkäinen suunnittelee.

Lassi Lehmusto oli onnellinen hopeasta, ja tyytyväinen hevoseensa, joskin parit virheet ohjelmassa harmittivat.

”En ikinä ole tyytyväinen ohjelmaan, jos siinä tulee rikkoja. Niinhän se on, että jos ei vituta, niin lopeta”, hän hymähtää.

Hieman pisteitä meni siihenkin, että Lehmusto ratsasti kürin ensimmäistä kertaa julkisesti, eikä harjoituskertojakaan ollut paljon. Kun musiikki ei ole tuttu, on ratsastaja helposti hieman huolissaan, eikä ratsasta aivan tasollaan.

Mutta hieno ratsukko oli, aivan valtavan hieno! Kun se kääntyi laukassa kokorataleikkaalle, se näytti siltä, että se voisi aloittaa sarjavaihdot.

”Joo. Ensi talvena aloitetaan vaihdot. Kaiken järjen mukaan se tulee olemaan aika helppoa”, Lehmusto kuittaa.

Mies kävi ensimmäisen kerran Vekardon selässä tammikuussa.

”Silloin se tuntui vähän hitaalta. Se vie aina aikansa, että ratsukko muotoutuu yhdeksi. Joku viisas on sanonut, että se vie vuoden verran”, sanoo Lehmusto, joka oikeutetusti odottaa ruskean ruunansa kanssa vielä paljonkin menestystä.

Helkky Ylönen totesi Lehmuston pisteet nähtyään, että hopeakin olisi kyllä maistunut, mutta ratsastukseensa ja hevoseen hän tyytyväinen. Virheitä ei ollut, ja charmikas Kulmalan Taika esiintyi erittäin elegantisti, pehmeästi ja ryhdikkäänä.

”En voi olla kuin ikionnellinen. Kaikki meni niin kuin piti. Ehkä mitali tulee kuitenkin”, hän totesi.

Küria hän lähti ratsastamaan kaikki tai ei mitään –periaatteella. ”Näissä kilpailuissahan pitää oikeasti ratsastaa, eikä voi vain käydä tuolla hölkkäilemässä”, hän muistuttaa.

Pisteitä tuli hyvinkin tasaisesti, vain alkutervehdykseen tullessa tapahtunut kompastuminen vähän harmitti.

Myös Ylönen katsoo toiveikkaasti tuleviin mestaruuksiin.

”Kyllä mä uskon mun omaan hevoseen. Se on kropaltaan vielä nuori. Ja uskon myös ohjelmaani. Jatkossa uskallan ratsastaa siinä vielä enemmänkin liikettä ulos”, hän sanoo,

Mestaruuskisassa neljänneksi nousi Susanna Kuparin napakka Sallin Sisu, ja viides oli Hanna Kalliolan raamikas herrasmies Kvartaali. Mertsi Kontio nousi rennosti liikkuneella Anisian Alvarilla kuudenneksi.

Kokonaistulokset täällä.

Toimittajalla on sikäli sidonnaisuuksia ratsastajiin, että hänen poninsa on treenissä Kärkkäisellä ja Ylönen valmentaa häntä. Lehmusto on vanha hyvänpäiväntuttu.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi