Tuliko ostettua "fehlervolle pferd", kuten saksalainen sanoo - hevonen pitkän vikalistan kanssa?  Asiasta tekee hankalan se, että vikoja on kaikenlaisia, osa näkyy, osa ei, osa haittaa, osa ei.
Tuliko ostettua "fehlervolle pferd", kuten saksalainen sanoo - hevonen pitkän vikalistan kanssa? Asiasta tekee hankalan se, että vikoja on kaikenlaisia, osa näkyy, osa ei, osa haittaa, osa ei. Verlag von Piloty ja Loehle, 1904

Kauppa joka ei enää kannata?

Hevosurheilun Ratsastus tekee keskiviikon lehdessä syväluotauksen ratsukauppaan, joka elää jonkinlaista kriisiä. Eikä ratsukauppa tietenkään muhkean lukupakettimme ainoa aihe ole, ei sinne päinkään, hevosihmisten ja heidän hevostensa kuulumisissa riittää kerrottavaa.

Ostajia olisi, mutta ratsukauppa on kaatumassa omaan mahdottomuuteensa, kuten sanoo edullisiin harrastehevosiin erikoistunut hevoskauppias, tosin kuulemma jäähdyttelevä sellainen, juristi Sirja Sorsila. Riskit ovat kuulemma liian suuret.

Mistä on kysymys?

Ainakin siitä, että "myyjän ei koskaan kannata yrittää kiirehtiä kauppaa sopimuksen kustannuksella", kuten toteaa asiasta toinen, myös hevoskauppaa tehnyt, alan juristi, kilparatsastava Antti Linna.

Asiassa ei ainakaan auta se, että jonkun mielestä on ihan ookoo myydä 26-vuotias hevonen 6-vuotiaana, ja että hevosen terveydentilan selvittämisessä käytetyt röntgenkuvat ovat kaukana 100-prosenttisesta luotettavuudesta.

Elämä

Hanne Halonen karisti Suomen maaperän tomut jaloistaan. Ilmasto, henkinen ilmasto, oma elämä... "Kiitti, mulle riitti. Adios! Ja kun vielä lähipiirissä tuli menetyksiä, tuli totaali burn-out. Tuli olo, että en selviä enää yhdestäkään talvesta, ja aloin tehdä suuria päätöksiä”, hän kertoo.

Kasvatus

Kuukauden Suomessa syntyneen aika. Se on Mari ja Kimmo Lahden voimakas ja kyvykäs Quezar L, joka "pomppii ja sätkii", ja jonka kanssa Maiju Mallat haaveilee Pariisin paikasta vuonna 2024.

Kahden kuukauden kuluttua ratsuhevosjalostuksesta kiinnostuneiden katseet kääntyvät kohti Ratsuoripäiviä. Hevosurheilu seuraa kahden nuoren oriin matkaa kohti arvostelua. Toinen on oripäivien ensikertalainen. Anne-Mari Miettisen kasvattama ja omistama 3-vuotias kouluori Totally Unique (Totilas-Danciano) on aloittanut valmistautumisensa tapahtumaan Riikka Harjulan kanssa. Hevosurheilun toinen seurattava ori on myös Harjulan valmisteltavana, ja 4-vuotias Kanndiaro CGC (Kanndarco-Diarado). Harjula kertoo, miten hän valmistelee oriita kohti suurta päivää, ja kun Harjulalta kysyy, miten hevonen tuodaan tuomariston eteen, hän vastaa: ”Radalle tullaan kuin Euroopan omistajina, että katsokaa, miten hieno hevonen minulla on.”

Kohti Oripäiviä, tuumaa Riikka Harjula.
Kohti Oripäiviä, tuumaa Riikka Harjula. Henna Siponen

Valmennus

"Tuli hymy korville”, 17-vuotias Oona Ylirautia kertoo siitä hetkestä, kun hän sai kuulla valinnastaan NIKA Equestrianin One Goaliin. Hän valmistautuu nyt viimeiseen juniorikauteensa tilanteesta, jossa hänellä on ratsastettavana oma 8-vuotiaaksi kääntynyt tamma Farjana (Fantastic – Show Star) sekä 17-vuotias ruuna Marshall Lightfoot (Michellino – Aktuell), joka on Henri Ruosteen aiemmin ratsastama hevonen.

Estevalmentaja Sanna Backlund puolestaan laittaisi SRL:n valmennuskuviot aika lailla uusiksi.

Tällä hetkellä liiton valmennukset ovat hyvin edullisia ratsastajille, mutta ne eivät palvele ratsastajia täysin, kun ne joudutaan lukitsemaan aikaisin Ypäjän aikataulujen takia, eivätkä ne saavuta ulkomailla vaikuttavia ratsastajia.

Mitä mieltä? Lue paneelista!

Asiaa on ratsastussivujen ulkopuolellakin, kuten aina.

Jos hevonen on aiemmin lähtenyt lenkille mielellään, ja nyt se kääntääkin pyllynsä ovea kohti ihmisen tullessa paikalle, kannattaa alkaa miettiä, mikä tähän voisi olla syynä. Lue hevoskouluttaja Tua Onnelan haastattelu.

Ihmisten ja monien pieneläinten ruoka-allergioita on tutkittu paljon, mutta hevosten kohdalla tilanne on toinen. On yhä epäselvää, miten paljon ruoka-allergioita esiintyy ja millainen rooli niillä on hevosten ruoansulatuskanavan ongelmissa. Yhteyttä ei voida kuitenkaan täysin sulkea poiskaan. Suomenhevosori Herra Heinämies on esimerkki hevosesta, jonka suolisto-ongelmien taustalla oli nimenomaan ruoka-allergia. Tapaus on eläinlääkäri Tiina Eskosen mukaan siinä mielessä harvinainen, että yhtä selkeitä ruoka-allergioita tulee hevosten parissa harvoin vastaan.

Kuten tiedätkin, Hevosurheilun voi ja se kannattaa tilata! Hevosurheilu on hevosihmisen valinta. Täältä löydät erilaisia tilausvaihtoehtoja

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi