Marjukka Mannisella ja Jukka Koivistolla on pähkinää purtavaksi liiton taloudessa. Kuva viime vuoden kevätkokouksesta.
Marjukka Mannisella ja Jukka Koivistolla on pähkinää purtavaksi liiton taloudessa. Kuva viime vuoden kevätkokouksesta.Kuva: Miia Lahtinen

Ratsastajainliiton kevätkokoukselle esitellään mittava alijäämä

Suomen Ratsastajainliiton tulos vuodelta 2022 on liiton ja alueiden osalta 271 810 euroa alijäämäinen.

Liiton kevätkokous järjestetään tulevana viikonloppuna Tampereen Hevoset-messujen yhteydessä. Toiminnanjohtaja Jukka Koivisto joutuu esittelemään reilusti miinuksen puolelle pudonneen tuloksen.

Vuoden 2022 talousarviota laadittaessa ennakoitiin, että liiton toiminta palautuisi vaiheittain, ja kokonaiskulut olisivat 3,2 miljoonaa euroa. Toiminta kiihtyi kuitenkin arvioitua nopeammin ja palasi vuotta 2019 vastaavalle tasolle, mikä johti noin 3,5 miljoonan euron kokonaiskuluihin. Koivisto toteaa katsauksessaan, että tuloksessa näkyvät toiminnan monipuolinen palautuminen sekä edellisiltä vuosilta siirtyneiden tapahtumien ja projektien toteuttaminen.

Iso kuluerä koitui matkakuluissa, jotka nousivat vuoden 2019 tasolle, kun etätyöskentelystä siirryttiin tiiviimpään vuorovaikutukseen, lähikokouksiin ja tapahtumien järjestämiseen. Tulokseen vaikuttaa myös yleinen hintojen ja kustannusten nousu.

Liiton puheenjohtaja Marjukka Manninen toteaa, että kuluja nosti myös se, että monet tapahtumat sekä järjestettiin livenä, että striimattiin laadukkaasti, niin kuin koronan aikana on opittu tekemään. Jatkossa yhtä laadukkaan etäosallistumisen tarjoaminen ei liene mahdollista. Urheilun osalta MM-kisavuosi toi reilusti kuluja.

”Sillä puolella satsasimme myös maajoukkuekapteenitoiminnan aloittamiseen valmennuksen jatkuessa entisenlaisenaan. Myös kustannusten nousu vaikuttaa kaikkeen ja kaikkiin”, Manninen painottaa.

Uudet jäsentyypit suunnitelmissa

Jäsenmäärä putosi selvästi. Vuonna 2022 se oli 39 264, kun edellisenä vuonna se oli 1 271 jäsentä enemmän. Manninen toteaa, että suunta on sama, mikä on nähtävissä useimmissa muissa urheiluliitoissa.

”Nyt käymme keskustelua eri jäsentyypeistä. Tarvitsemme aktiivisia jäseniä, mutta jos se on osallistumiseen kynnyskysymys, on aidosti harkittava myös muita jäsenyysvaihtoehtoja. Jäsenyyden kehittämistyöryhmä on jo tuonut esityksiä, osa on jo toteuttamispolulla ja osaa jatkokehitetään”, hän sanoo.

Kumppanuuden ja avustukset ok

Tulopuolella kilpailutoiminnan tuotot ja kaupalliset kumppanuudet kehittyivät positiivisesti ja myös opetus- ja kulttuuriministeriön yleisavustukseen saatiin korotus. Tuloksessa avustuksissa näkee silti laskua, koska aiemmin sitä nostivat erilaiset korona-avustukset.

Koiviston katsauksen mukaan vahva oma pääoma ja pandemiavuosien ylijäämä auttavat kattamaan kohonneita kustannuksia. Syyskokouksessa myös jäsenmaksuja korotettiin kahdella eurolla tulevalle vuodelle.

”Perustoiminnan perusteella saatu valtion avustus viime vuodelle oli ennätyksellisen suuri. Syksyllä tehty jäsenmaksujen tarkistus oli pakollinen asia, ja se antaa nyt hyvää pohjaa toiminnalle jatkossa, mutta korotukset eivät voi olla toistuvia”, Manninen sanoo

Myös Koivisto painottaa katsauksessaan, että toiminnan kustannuksiin on kiinnitettävä huomiota ja yleisen taloustilanteen heikentymiseen on varauduttava. Hintojen ja korkojen nousun jatkuminen vaikuttaa hänen mukaansa myös vääjäämättä harrastajien ja urheilijoiden toimintamahdollisuuksiin ja laajemminkin kotitalouksien ostovoimaan.

Toimistoon palkattiin viime vuoden puolella osin määräaikaista lisähenkilöstöä, mutta Manninen painottaa, että henkilöstökulut ovat edelleen alempana kuin takavuosina.   

”Aktiviteetin lisääntyminen vaatii tekijöitä, mutta samalla meidän on jatkossa valittava, mitä tehdään ja mitä on jätettävä pois, jotta toiminta ja talous ovat tasapainossa pitkäjänteisesti”, hän linjaa.

Urheilullisesti vuosi oli erittäin onnistunut, Manninen luonnehtii.

Jone Illin EM-kulta kärjessä, mutta myös muita hyviä suorituksia nähtiin. MM-vuosi oli arvokas, ja nyt aletaan hankkia kvaaleja olympialaisia ajatellen. Tavoite joukkueista koulu- ja pararatsastukseen vaatii onnistumisia mutta on hyvinkin mahdollinen”, hän sanoo.

Kevätkokousmateriaalit liiton sivuilla täällä.

SRL:n kevätkokous

  • Järjestetään hybridikokouksena sunnuntaina 16.4. klo 11 etänä sekä Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa

  • Ennakkoilmoittautuminen torstaina 13.4. klo 12 mennessä

  • Kaikki ilman äänivaltaa osallistuvat henkilöjäsenet voivat seurata kokousta suorana lähetyksenä ilman ennakkoilmoittautumista

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi