Nautalauman paimennuksessa tarvitaan hevosen- ja naudan lukutaitoa.
Nautalauman paimennuksessa tarvitaan hevosen- ja naudan lukutaitoa.

Kilparatsastusta ja karjanajoa

Hevosurheilun Ratsastuksessa käydään Heidi Mularin ja Petra Heikkisen tallilla, kuullaan, mitä hyötyä on puomien ratsastamisesta sekä tutustutaan karjanpaimennukseen hevosella.

Vuoden 2021 Keski-Pohjanmaan Ammattiopistossa aukesi mahdollisuus tehdä hevosenhoitajan koulutukseen tutkinnon osa karjanpaimennuksesta hevosella. Kymmenen ensimmäistä ovat nyt näyttöjä vaikke valmiita.

Heistä neljä teki alkukesästä kahden viikon pituisen harjoittelumatkan tehtiin John Mooren tilalle Coloradoon, Uuteen-Meksikoon ja Utahin rajalle. Kyse ei ollut turistikohteesta, vai oikeasta työskentelemisestä.

”Elimme city-karjapaimenen elämää. Aamulla lastasimme hevoset ja ajoimme tilalle, ja tulimme takaisin illalla kahdeksan aikaan, kun työt oli tehty”, mukana ollut Marja Siirtola kertoo.

Harjoittelun aikana ehdittiin tehdä kaikkia kevään töitä. Ensin koottiin lauma talviruokintapaikalla, sitten ajettiin se kotitilalle ja vasikat erotettiin, korvamerkittiin, polttomerkittiin ja rokotettiin. Sitten lauma taas yhdistettiin ja ajettiin kesälaitumelle ylös mäkien päälle. Siirtola laskee, että laumassa oli kaikkiaan ehkä 400 päätä 600–1000-kiloisia mustia aberdeen anguksia. Sellaista lihamäärää ei juoksutettu turhaan yhtään askelta.

Siirtola kertoo, että tällainen nautalauma liikkuu hevosen reipasta käyntivauhtia, ja pisimmät päivämatkat olivat 13-tuntisia.

”Se oli pölyistä ja haisi lehmänlannalle. Kyllä se oikeasti oli rankkaa duunia”, Siirtola tiivistää.

Heidi Mulari, Petra Heikkinen, Aleksi Koskinen ja Q&Q DK Z.
Heidi Mulari, Petra Heikkinen, Aleksi Koskinen ja Q&Q DK Z.Kuva: Miia Lahtinen

Kilparatsastaja Petra Heikkinen ja tallimestari Heidi Mulari taas viettävät idyllistä elämää Kirkkonummella Petäjärven rannalla.

Heikkinen muutti tallille vuoden alussa, ja Mulari tuli maaliskuussa. Idylliin kuuluu tekemistä aamusta iltaan, kaivinkoneita ja tarkkaa aikatauluttamista. Mutta hyvin onnellisilta he vaikuttavat.

Heikkinen on estekilparatsastaja, josta Antti Linna totesi, että harvoin resurssit ja taito osuvat niin hyvin samalle ihmiselle kuin Heikkisen kohdalla.

Mulari taas on ehkä tunnetuin suomalainen hevosenhoitaja. Hän hoiti toistakymmentä vuotta Steve Guerdat´n hevosia Sveitsissä, ja toissa viikolla hän kävikin Sveitsissä Guerdat´n häissä. Eivät kuulemma olleet ensisijaisesti mikään ratsastuskerman kokoontuminen.

Paitsi Heikkisen hevoset, häntä kaipasivat Suomessa myös kasvit kasvihuoneessa. Siellä kasvaa toistakymmentä lajia yrttejä ja hyötykasveja.

”Oli mulla kukkia Sveitsissäkin”, Mulari sanoo.

”Mutta nyt on kasvihuone. Me ollaan kohta omavaraisia, eikä meidän tarvi mennä enää kauppaankaan”, Heikkinen vitsailee ja kertoo, että hänen ajonsa ovat nykyään sitä, että hän käy kerran viikossa kaupassa.

Petra heikkinen ja Hurby lähtevät NBCH-kisoihin.
Petra heikkinen ja Hurby lähtevät NBCH-kisoihin.Leena Alerini

Ja on meillä taas ratsastuksen neuvontaakin! Kun pelkkä kentän kiertäminen alkaa kyllästyttää, maapuomit tuovat moneen hevoseen aivan uudenlaista virtaa. Puomien kantaminen voi joskus tuntua ajatuksena vaivalloiselta, mutta se kannattaa. Puomiharjoittelu haastaa hevosta niin fyysisesti kuin psyykkisestikin.

Eläinfysioterapeutit Jonna Pråhl ja Henna Tolvanen hyödyntävät maapuomeja ja kavaletteja hevosasiakkaidensa kanssa jatkuvasti. Harjoituksia muokkaamalla voidaan tarpeen mukaan esimerkiksi lisätä hevosen liikkuvuutta ja liikeratoja, kehittää voimaa tai korjata puolieroja.

Yleispäteviä harjoituksia he eivät anna, koska kyse on aina yksilöstä ja siitä, miten harjoitus tehdään, mutta paljon hyviä vinkkejä kuitenkin!

Uutispuolella mietitään kouluratsastuksen MM-joukkuetta ja NBCH-kilpailuita, ja kolumnissa fiilistellään kesäöitä.

Tilaahan hevosurheilu täältä.

Samalla saat lukuoikeudet runsaaseen nettisisältöömme.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi