PM-joukkueeseen valittua Yvonne Österholmin Ironman H:ta eivät tammat kiinnosta: Kouluratsastus – astuminen 6–0 (tilaajille)
Ironman H on näyttävä hevonen.Kuva: Equisport

PM-joukkueeseen valittua Yvonne Österholmin Ironman H:ta eivät tammat kiinnosta: Kouluratsastus – astuminen 6–0 (tilaajille)

Yvonne Österholm on valittu kouluratsastuksen PM-joukkueeseen juuri GP-tasolle nousseella oriillaan Ironman H.

PM-valinnat julkistettiin keskiviikkona 8. päivä. Artikkeli Ironmanista julkaistiin Hevosurheilussa 1.6.

Vasta 9-vuotias ori kilpaili ensimmäisen pitkän GP:nsä pari viikonloppua sitten Ruotsin kansallisella tasolla. Se kirjautti prosentit 67,609, ja paperissa oli kuusi kahdeksikkoakin.

Yvonnne Österholm kertoo, että Ironman H ei ollut kiinnostunut jalostusoriin tehtävistä

”Kasit tuli muun muassa ykkösistä ja yhdestä passagesta. Siksakista tuli 7,5 ja piaffista seiskaa. Tosi hienoja numeroita”, Österholm iloitsee.

”Omistaja Ulfkin oli suu auki verkassa, että wau! Radalla teimme vain puolet siitä, mitä verryttelyssä, mutta omistaja sanoi, että on hienoa olla kilpailuissa, kun hänen hevosensa on se, josta kaikki puhuvat.”

Radalla muutama virhekin mahtui mukaan, kun hevonen pelästy lopussa pituushalkaisijalle, ja siirtymisessä raviin se vain kokosi laukkaa.

”Muutama kilpailu vielä, ja tämä on tosi hauskaa. Ironman tekee kaiken sellaisella laadulla! Nyt ratsastin vain ohjelman läpi, enkä yrittänyt maksata, eli ei painetta, vaan ensimmäinen kiva rata. Laskin, että ilman virheitä tämä olisi ollut ainakin 72 prosenttia. Ironman on sellainen lahjakkuus, että se vain tekee asiat”, Österholm sanoo.

Ratsastaja itse ei ole koskaan kilpaillut kansainvälisesti GP-tasolla, ja viime GP:stä William D:n kanssa on jo 3 vuotta. Mutta nyt GP-ratsuja on kaksi, sillä myös 11-vuotias Dorina on startannut tänä keväänä kolme GP:tä.

Ironmanin kanssa suunnitelma on selvä: tänä vuonna starttaillaan rauhassa GP-tasolla ja käydään ehkä ne PM:t, sitten ensi vuonna mennään EM:iin ja sitten Pariisin olympialaisiin.

”Jos PM:t olisivat mahdolliset, sitten tulisi kyllä vähän kiire tehdä kür”, Österhom miettii.

Hän paljastaa, että valmentaja Daniel Bachmann Andersen odottaa heiltä vielä isoa menestystä.

”Hän huutaa valmennuksissa, että herranjumala, se tulee saamaan ysejä!” Österholm hymyilee.

Ironmanin laatu on tullut tietoon jo oripäivillä, ja se on ollut erittäin suosittu orimarkkinoilla.

”Ensimmäisenä vuonna oli yli 130 tammaa, seuraavana vuonna 100 ja sitten se oli käytössä vain puolikkaan kauden, ja yhä tammoja oli 50”, Österholm kertoo.

”Mutta se ei tykkää siitä hommasta”, hän yllättää.

”Ensimmäisenä kahtena vuonna se hyppäsi kolme kertaa viikossa koko kesän. Välillä kaikki onnistui minuuteissa, mutta välillä siinä meni monta tuntia, ja se piti viedä välillä syömään ruohoa. Se hyppäsi, hyppäsi ja hyppäsi, eikä siitä tullut mitään. En tiedä, pettääkö siltä itseluottamus, vai mikä sille tulee, mutta se ei halua. Se pysähtyy, ja sen ilmeestä näkee, että se on sille pakko”, Österholm kuvailee.

Koska Ironman on kiltti, sen annetaan jatkaa oriina, mutta jalostusoriin hommia sen ei enää tarvitse tehdä.

”Omistaja on päättänyt niin. Se on tehnyt jo niin paljon rahaa. Voit laskea, 10 000 kruunua per astutus”, Österholm sanoo. ”Hän on hyvin persoonallinen, erikoinen ori. Hän vain haluaa mennä tyttöjen kanssa kahville.”

Ratsastajan kannalta tärkeintä on onneksi se, että Ironman tykkää kouluratsastuksesta.

”Sen mielestä treenaaminen on parasta maailmassa! Se ei halua edes lähteä maastoon, vaan se yrittää aina suunnata maneesiin.  Kun se oli nuorten hevosten MM:issä, omistaja sanoi, että nyt annetaan sen levätä niin kauan, kuin se tahtoo. Mutta sen näki heti, että sillä on tarhassa tylsää, ja se piti viedä kävelylle, maastoon ja laukkaamaan. Kyllä se viihtyy tarhassakin, ja esimerkiksi nukkuu siellä, mutta se haluaa olla treenissä. Oma maneesi on sen mielestä paras paikka maailmassa”, Österholm kertoo.

Hän kehuu hevostaan melkein enemmän kuin laki sallii, mutta sitä on kiva kuulla, joten annetaan hänen jatkaa.

”Se on kerrassaan loistava hevonen. Se on herkkä, mutta kun se oppii tuntemaan ihmisen, se myös luottaa häneen. Ja se haluaa tehdä asiat hyvin, ja on hirveän oppivainen. Ja kaunis, kiltti ja liikkuu hyvin”, hän luettelee.

”Meidän jokainen kisa ei ole mennyt nappiin, mutta jokainen vuosi on aina tuonut sen, mitä odotin ja enemmän. Se on hevonen, joka ei tuota juurikaan pettymyksiä.”

Yhden pienen puutteen Österholm löytää. Ironman on hyvä kokoamaan, mutta se voisi lisätä ravissa paremmin.

”Siinä meidän pitää tsempata”, ratsastaja sanoo.

Ratsastajana hän on erittäin iloinen, että nyt ollaan GP:ssä, eikä enää vain mennä nuorten hevosten luokkia.

”Nyt saa tehdä juttujakin, eikä vain mennä ympäri ratoja ja lisätä vielä vähän enemmän, vielä vähän enemmän ja vielä vähän enemmän”, hän hymyilee.

Samalla hän totta kai iloitsee siitä polusta, jonka hän on kulkenut Ironmanin kanssa.

”Kun otin sen 3,5-vuotiaana ensimmäisen kerran ohjiin juoksemaan, ajattelin heti, että tämä on hevonen, josta minä tykkään. Mä olen niin onnellinen, että se on tullut mun elämään”, hän sanoo. 

Yvonne Österholm ja IIronman H 6-vuotiaana..
Yvonne Österholm ja IIronman H 6-vuotiaana..Kuva: Leena Alérini

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi