Katti's Queen of Dance on koulusukuinen tamma, jolla on asennetta maastoesteisiin.
Katti's Queen of Dance on koulusukuinen tamma, jolla on asennetta maastoesteisiin.Kuva: Suvin.net

Koulusuvulla kenttähevosten Laatuarvostelun voittajaksi

Katti's Queen of Dance on tehty kouluratsastukseen, mutta kenttähevonen siitä kuitenkin tuli. 

Fürst Romancier - Michellino -yhdistelmästä tulee yleensä kouluhevosia, mutta tänä päivänä kenttähevosille halutaan myös kouluvanhempia, sillä koulukokeen osuus on merkittävä.

"Jos et saa kouluradalta kunnon pisteitä, niin ethän sä pärjää", summaa Katti's Queen of Dancen eli "Rinsessan" omistaja, kenttäratsastaja Sanna Lavikainen.

Lavikaisen tamman tulevaisuus näyttää lupaavalta, sillä se voitti juuri kenttähevosten laatuarvostelun 8,53 kokonaisarvosanalla.

Toiseksi sijoittui ori Adamas (Kannan - Mighty Magic), 7,89 pisteen lopputuloksella.  Mister Mikado (Dallas -Up To Date) oli kolmas tuloksella 7,23.  Luokassa oli viisi osallistujaa.

Lavikainen löysi Queen of Dancen sen ollessa kaksivuotias, menetettyään oman silloisen hevosensa.

"Olin ruvennut ajattelemaan, että kestävää hevosta ei ole mahdollista saada, mutta koska tiesin tämän kasvattajan, tiesin miten hevonen on liikkunut ja mitä on syönyt", Lavikainen kertoo.

Hän valmistelee itselleen tulevaisuuteen "aika kivaa peliä".

"Tärkeintä kenttähevosella on se, että se niin sanotusti pelittää, eli päätä ja liikettä löytyy. Tämä on hyvin lunki tyyppi, vaikka emänisä on vähän kilipään maineessa. Meillä oli Rinsessan kanssa tänään maastoradalla pelkästään hauskaa ja kivaa. Nauratti vain", hän kertoo.

Katti's Queen of Dance kasvattaja on pohjoiskarjalalainen Pauliina Räisänen. 

Räisäsen nimellä Hippoksen tietokannasta löytyy pitkä rivi hevosia, kaikkiaan 47. Ne ovat joko "Katti's", jolloin ne ovat FWB-hevosia, "Kuu", jolloin kyseessä on suomenhevonen, "Moon"-hevoset ovat lämminveriravureita tai "Moonlight", jolloin kasvatti on poni.

Räisänen, 46,  on kasvattanut Vuokatissa kaikenlaisia hevosia, sillä hänelle hevonen on tärkein.

"Ja oli se kenttähevonen, kouluhevonen tai mikähevonen, alku sillä on samanlainen. Sen olen aina halunnut, että toimiva pitää olla, että pääsee yksin lastaamaan sen vaikka klinikkareissulle", Räisänen summaa kasvatustoimintansa punaisen langan. Hänellä oli ollut haaveena pieni, viiden hevosen maalaistalli, mutta niin kuin niin usein, hevosten lukumäärä lähti kasvuun.

Hevosharrastusta oli laidasta laitaan, ja jossain vaiheessa Räisänen ajoi ravikortinkin.

Ratsuissa suvut kääntyivät koulusukuihin siksi, että Räisänen järkeili, että harrastajan näkökulmasta katsottuna intermediaire-tasonkaan kouluratsastus ei tunnu mahdottomalta, mutta 140-radat sen sijaan tuntuvat.

"Itsellenihän mä niitä hevosia kasvatin", hän kertoo.

Niin kuitenkin kävi, että nyttemmin Räisänen on myynyt tai luovuttanut sopimuksella kaikki kasvattinsa ja lopettanut myös Vuokatin ratsastuskoulun pitämisen. Hän myi toimivan koulun hyvälle ystävälle Henna Pakkaselle vuonna 2018.

Ensin hän ajatteli vain vähentää. "Olin pitänyt pitopalvelua ja ratsastuskoulua monta vuotta päällekkäin ja ajattelin, että pitää päästä vähän helpommalla", hän naurahtaa.

Mutta kun omalla voikko-oriilla Feeliks Kuulla astutettu suomenhevostamma Tittan Tellervo vuonna 2019 lopetettiin varsomiseen, se oli sen verran traumaattinen kokemus, että Räisänen ajatteli, että hän ei tarvitse hevosia elämäänsä enää ollenkaan.

"Siinä hommassa meni kaikki niin huolella pieleen, kuin nyt ikinä vaan voi mennä. Varsa tuli etujalat edellä ja päätä ei löytynyt mistään. Tamma jouduttiin ampumaan siihen paikkaan ja kun se avattiin, löytyi istuva koira -asennossa oleva varsa, jonka pää ja kaula oli pitkän ajan kuluessa luutunut ihan mutkalle."

Katti's Queen of Dancen myyntiä hankaloitti se, että siltä oli puolitoistavuotiaana leikattu irtopalat.  Räisänen tiesi sen olevan hyvä hevonen.  "En muista miten ne kaupat syntyi, pitäisi varmaan vanhoista tekstareista tarkistaa,  mutta lopulta sanoin vaan Sannalle, että tässä on sulle ihan oikeesti nyt hyvä hevonen."

Nyt pihassa ei ole viittä hevosta, vaan nolla hevosta, mutta Räisänen nauttii edelleen kasvattajana olosta ja siitä tunteesta, että hevoset ovat löytäneet oikeat omistajat.

"Välillä pistän kukkahatun päähän ja kierrän katsomassa niiden kilpailuja", Räisänen kertoo.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi