Liida Lehtoselle yksi alas ensimmäisessä kahden tähden GP-luokassa Puolassa
Liida Lehtonen ja Cedrick kuvattuna SM-kisoissa, jossa he voittivat nuorten hopeaa.Kuva: Miia Lahtinen.

Liida Lehtoselle yksi alas ensimmäisessä kahden tähden GP-luokassa Puolassa

Liida Lehtonen saatteli kaksi hevostaan, Cedrickin ja Backwoods Diamond Kissin, hevosrekkaan ja lähti reissuun. Puolan Sopot on koettu, ja nyt hän on matkalla kohti Belgiaa

Puolassa Liida Lehtonen osallistui Cavaliana-tourille, joka järjestettiin kahden tähden tasolla Sopotissa. Perjantaina hän otti ykköstähti Cedrickillä 145-GP:n kvaaliluokassa yhden alas ja sijoittui 14:nneksi.

Sunnuntaina GP:ssä hän selvitti radan perjantain tapaan yhden pudotuksen taktiikalla. Lopputulos oli 19.

”On mennyt jo niin monta viikonloppua yksi alas, että mä kohta hermostun”, Lehtonen puuskahtaa, mutta jatkaa toteamalla, että hevonen oli loistava, eikä häntä nyt oikeasti harmita.

”Cedrick on tosi kovassa vireessä. Se on paljon pehmeämpi matkan jälkeen kuin mitä ajattelin.”

Lehtonen sanoo, että sunnuntain 145-GP oli yksi ratsukon vaikeimmista, mutta silti parhaimmista radoista ikinä. ”Rata oli tosi hyvä, ja puomi oli ihan hipaisu. Okserin takapuomi tuli alas toisella esteellä.”

Rata oli Lehtosen mukaan tekninen ja esteet tulivat eteen nopeassa tahdissa. Cedrick ei ole hevosista varovaisin, joten sille sopi, että hyppyjä tuli nopeasti, ja se olikin terävämpi.

Radan jälkeen hän keskusteli valmentajansa Maiju Mallatin kanssa, ja molemmat olivat yhtä mieltä siitä, että suorituksessa ei ollut mitään isoa pielessä. ”En ole viime kesän jälkeen hypännyt näin isoa, olen oikeasti tosi tyytyväinen.”

Lehtonen sanoo, että oma rutiini 145-luokissa ei ole vielä parhaalla tasolla, ja sunnuntain luokka oli myös ratsastajalle uran ensimmäinen kahden tähden GP.

Myös Backwoods Diamond Kissin suorituksiin hän on tyytyväinen, vaikka nuori hevonen hyppää pienempää, ja tämä on sen ensimmäinen pidempi kilpailumatka.

”Omppu meni kaksi ensimmäistä päivää 110-tasolla ja oli kolmas ja neljäs. Vikana päivänä se oli vähän jo väsynyt ja otti yhden alas.”

Lehtonen kehuu kilpailun järjestelyitä, ja hän uskoo, ettei tämä ollut viimeinen kerta, kun hän osallistuu Cavaliana tourille. Koronatilanne ei Puolassa hänen mukaansa vaikuttanut mihinkään, eikä hän vielä ole joutunut esittelemään edes rokotepassiaan.

”Belgiassa tilanne voi olla toinen.”

Virolaisen perässä tien päällä

Lehtonen on reissussa yksin, mutta hän sai Puolassa apua radankävelyyn Paul-Richard Argusilta, jonka luona hän on myös aikoinaan valmentautunut ja ostanut häneltä ensimmäisen paremman hevosensa.

Argusin oma GP ei mennyt suunnitellusti, sillä hän sai 12 virhepistettä Freedomilla. Virolaisen antaa suomalaiselle myös vetoapua maantiellä, sillä Lehtonen ajelee parhaillaan kohti Belgiaa Argusin hevosauton perässä.

”Seuraavaksi olen pari viikkoa Belgiassa. Ensin Sentoweriin, sitten väliviikko ja Lieriin. Belgiasta haluaisin Krakovan kolmeen tähteen, jos saan sinne paikan.”

Tähän saakka matka on sujunut ilman ongelmia, vaikka reissun alussa Tallinnan ja Latvian välinen etappi oli aika raskas.

”Keli oli huono ja siellä oli mennyt isoja autoja ojaan ja oli kolareita. Ajoin 200 kilometriä jotain 40-50 kilometrin tuntivauhtia ja olimme perillä neljä tuntia aikataulusta myöhässä.”

Lehtonen on tyytyväinen siihen, miten hyvin hevoset ovat jaksaneet. Hän itse myöntää, että ensimmäinen pätkä Virosta Latviaan vaati kuskille kaiken mahdollisen avun: poppi täysille ja ikkunat auki.

”Muuten pärjää hyvin kahden hevosen kanssa, kun ne hyppäävät niin eri luokkia.”

Lehtosen hevosrekassa voi Suomi-iskelmät ja tosi rikos -aiheiset äänikirjat ovat myös kovaa valuuttaa. ”Sellaista musiikkia, jota voi laulaa mukana.”

Arguksen porukka tarjosi hänelle matkaseuraa ajoneuvon hyttiin, mutta suomalainen ajatteli säästää virolaisen kielikorvaa ja popittaa musiikkia ylhäisessä yksinäisyydessään.

”Yksin ajelen Paulin auton perässä. Ei tässä ole ongelmia, vaikka yöllä välillä on vaikeampaa, kun ei voi puhua puhelimessakaan.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi