Liitto vastasi – Aarnio-Wihuri ei tyytyväinen
Ratsastajainliiton johtaminen sai julkiset moitteet. Kuvassa liiton puheenjohtaja Marjukka Manninen ja liiton toiminnanjohtaja Jukka Koivisto.Kuva: SRL / Kati Hurme

Liitto vastasi – Aarnio-Wihuri ei tyytyväinen

Ratsastusaktiivi Annaliisa Aarnio-Wihuri moitti liittoa torstaina avoimessa kirjeessä ja sai perjantaina illalla vastauksen.

Aarnio-Wihurin kirje täällä.

Aarnio-Wihuri piti yhtenä esimerkkinä Ratsastajainliiton huonosti hoidetusta toiminnasta sitä, että ylimääräinen liittokokous on kutsuttu kokoon väärin. Aarnio-Wihuri toteaa, että vuosikokouksessa hyväksytyn säännön mukaan kokous kutsutaan kokoon 2 viikkoa ennen ilmoittautumispäivää.

Näin ei tammikuun 12. päivän liittokokouksen kohdalla kuitenkaan tehty.

Liiton puheenjohtaja Marjukka Mannisen näkökulman mukaan aiemmassa vuosikokouksessa päätettiin, että kokous kutsutaan kokoon ”hallituksen päätöksellä ja sitovaa ennakkoilmoittautumista käytettäessä” 2 viikkoa ennen ilmoittautumispäivää.

Liiton vastauksessa selitetään, että kyseessä oli virheellinen sanamuoto sähköpostin saatekirjeessä. Saatekirjeessä mainittiin, että ”vaaditaan ennakkoilmoittautuminen”, kun siinä olisi pitänyt lukea ”pyydetään”, kuten varsinaisessa kutsussa. Liitto toteaa, että asiasta lähetettiin välittömästi korjaava viesti äänioikeutetuille edustajille, kun virhe tuli ilmi. Verkkosivuilla ja kokousmateriaalissa käytössä on ollut oikea termi "pyydetään ilmoittautumaan" kokouskutsun julkaisusta lähtien.

Lisäksi liiton vastauksessa painotetaan, että toimistolla on hallituksen tuki ja luottamus. Vastauksen mukaan toimiston väki on esimerkillisesti venynyt poikkeusvuosina aiempaa huomattavan paljon pienemmällä työntekijämäärällä talouden tasapainottamisineen.

Liiton vastaus kokonaisuudessaan täällä.

Kokouksen kutsua ei ollut näkyvillä liiton etusivulla ennen tätä perjantaita, mutta se on ollut löydettävissä Liittokokoukset-välilehdeltä. Liiton sivuilta löytyvät myös liiton säännöt vain vuodelta 2018.

Mannisen mukaan ne päivitetään patentti- ja rekisterihallitukseen sekä verkkosivuille alkuvuoden 2022 ylimääräisen kokouksen jälkeen, kun keskeneräiset sääntömuutokset on hyväksytty toisen kerran.

Manninen kertoo Hevosurheilulle, että liitossa pyritään noudattamaan hyvää hallintotapaa ja myös vastaamaan avoimesti jäsenistölle rakentavan dialogin kautta.

”Tässäkin tapauksessa suora yhteenotto kirjelmän sijaan olisi voinut tuoda kysyjälle vastauksen nopeammin. Sinänsä on tärkeää, että potentiaaliset virheet ja ongelmat huomataan ja niistä keskustellaan”, Manninen sanoo.

Hän näkee erikoisena tulkinnan, että nyt annetun vastauksen voisi nähdä ”erinäisenä selityksenä ja valkoisena valheena”, joista Aarnio-Wihuri moitti liiton toimistoa avoimessa kirjeessään.

Toiminnanjohtaja Jukka Koiviston numeron poistamisesta liiton nettisivuilta Manninen toteaa, että ensisijaisesti asioista tulee ottaa yhteyttä niitä hoitaviin henkilöihin, ja hän painottaa, että Koivisto on liiton johtohenkilöiden tavoitettavissa 24/7.

”Liiton puhelinvaihdetta ja saapuvien puheluiden ohjausta on haluttu kehittää toimivammaksi. Puheluiden ohjautuminen ei ole toiminut asiakaspalvelun kannalta parhaalla mahdollisella tavalla, kun yhä useammat soittajat ovat valinneet vaihteen sijaan yhteystietolistasta toiminnanjohtajan suoran numeron. Vuoden 2022 aikana liitossa siirrytään uuden mobiilivaihteen käyttöön. Sen yhteydessä numeroiden näkyvyyttä ja puhelujen ohjautumista jäsenen näkökulmasta oikeille henkilöille sekä heidän sijaisilleen arvioidaan seuraavan kerran”, Manninen selittää.

Aarnio-Wihuri ei ole annettuun tyytyväinen vastaukseen. Hän toteaa, että liiton vuosikokouksessa on päätetty, että kokous kutsutaan koolle suhteessa ilmoittautumispäivään, eikä sitä määritelty, onko kyseessä vaatimus vai esimerkiksi vain harras toive ilmoittautumisesta.

Nyt julki olevassa kutsussa ei myöskään nyt mainita, millä tavoin jäsen pystyy osallistumaan äänivaltaisena etäkokoukseen, jos hän päättää osallistua siihen vaikkapa vasta viime minuutilla.

Aarnio-Wihuri huomauttaa, että liiton olisi kannattanut nostaa kätensä virheen merkiksi ja siirtää kokousta.

”Jos kokous pidetään, kuka tahansa jäsenistä voi vaikka vuoden kuluttua ilmoittaa, että päätökset ovat mitättömiä, koska kokousta ei ole kutsuttu laillisesti kokoon. Jos se kokous pidetään, aion kyllä ilmoittautua mukaan. Jos joku moittii kokouksen kokoonkutsumista, se ei ole asia, mistä voidaan äänestää”, Aarnio-Wihuri painottaa.

Hän huomauttaa, että korjausmeili, jossa pyydetään ilmoittautumaan, tuli vasta 30.12. iltapäivällä eli myöhässä siinäkin tapauksessa, jos ilmoittautumisvaatimus olisi kokonaan poistettu.

”Ja toisaalta edelleenkään ei ole ilmoitettu tapaa, jolla voi käyttää puhe- tai äänioikeutta, jos ei ilmoittaudu 11.1. Joten jälleen kerran selittelyä”, hän toteaa.

Kutsu täällä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi