Ilmalämpöpumppu on usein kustannustehokas.
Ilmalämpöpumppu on usein kustannustehokas.Kuva: Sami Lundahl

Maaseudun talleilla viikko aikaa hakea elpymistukea esimerkiksi aurinkopaneeleihin tai ilmalämpöpumppuihin

Maaseudun yritysten sähkölaskuun on mahdollista hakea tukea EU:n elpymisvaroista.

ELY-keskusten jakama tuki uusiutuvaan energiaan siirtymiseen on haettavissa 15.10. eli ensi viikon lauantaihin mennessä.

Tukea voivat hakea maaseudulla toimivat mikro- ja pienyritykset investointeihin, joilla edistetään siirtymistä resurssitehokkaan teknologian ja ympäristöystävällisten energiaratkaisujen hankintaan oman yrityksen tarpeisiin. Tuella voi kattaa kolmasosan kustannuksista. Tuen avulla voi hankkia esimerkiksi aurinkopaneeleita tai ilmalämpöpumppuja ja näin säästää sähkölaskussa. Joskus tukea on myönnetty esimerkiksi maneesin lamppujen vaihtamiseen ledivalaistukseksi. Tuen myöntämiseksi ei edellytetä yrityksen kasvua.

 Yrittäjä voi tarkistaa Maanmittauslaitoksen karttapalvelusta, sijaitseeko hänen yrityksensä tukikelpoisella alueella eli maaseudulla.

Tukea voi hakea, jos ottaa käyttöön uuden tehokkaamman tai energiaa säästävän ja kohtuullisin kustannuksin toteutettavan tekniikan tai toimintatavan. Jos yritys on maataloustuotteita jalostava mikro- tai pienyritys (Annex 1-yritys), voi saada investointeihin 35 % tukea. Tuen määrä voi olla enintään 200 000 euroa. Muut maaseudun yritykset voivat saada tukea 30 % investoinnin alv 0 -kokonaiskustannuksista.

Tukea ei myönnetä, jos tuen määrä jäisi alle 2000 euron, eikä sitä voi saada käytettyjen koneiden ja laitteiden hankintaan.

Tukea haetaan Ruokaviraston Hyrrä-asiointipalvelun kautta 15.10.2022 mennessä. Päätöksenteon takaraja on 31.12.2022 EU-rahoituskauden vaihtuessa.

Tästä linkistä aukeaa kartta, josta voi tarkistaa, mihin alueeseen oma talli kuuluu.

Tukea ei voi hakea, jo asuu sisemmällä tai ulommalla kaupunkialueella.

Myös Business Finland myöntää energiatukia, mutta niiden tukiprosentti on 15 ja vähimmäiskustannus 10 000 euroa.

7.10. 21.30. Korjattu lausemuotoa selvemmäksi.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi