Missä hän on nyt? Pimun Vilskeen ratsastaja Laura Jalasto ykkösenä maaliin triathlonissa Mallorcalla
Laura Jalasto on viime aikoina ratsastanut vähemmän ja treenannut triathlonia enemmän.Kuva: Leena Alérini

Missä hän on nyt? Pimun Vilskeen ratsastaja Laura Jalasto ykkösenä maaliin triathlonissa Mallorcalla

Hevosihmisten erityisesti ori Pimun Vilskeen ratsastajana muistama Laura Jalasto on nykyään kovan tason triathlonisti. Voittoisa sellainen. 

Pimun Vilske oli Jalaston kanssa vuoden 2011 suomenhevosten kenttämestari ja kaksinkertainen hopeamitalisti estemestaruuksissa.

Nyt on laji vaihtunut ja 43-vuotias Jalasto oli startilla Ironman-kisassa sunnuntaina Mallorcalla. Kisa oli niin kutsuttu täyden matkan kisa, jossa hän ui 3,8 kilometriä, pyöräili 190 kilometriä ja juoksi maratonin (42 kilometriä) kokonaisaikaan 9 tuntia 48 minuuttia 40 sekuntia.

Laji muistuttaa hänen entistä hevosurheilulajiaan kenttäkilpailua etäisesti, mutta vain etäisesti, sillä vaikka siinä onkin kolme osakilpailua, tässä lajissa ne tehdään kaikki putkeen, niin nopeasti kuin mahdollista, sillä tauot lasketaan aikaan.

Uinnista tullessa riisutaan märkäpuku ja uimalakki, juostaan pyörälle ja riisutaan siinä loput, laitetaan kypärä päähän ja pyöräilykengät jalkaan. Pyöräilyn loppuvaiheessa kengät avataan vauhdissa, jätetään polkimiin, juostaan viemään pyörä telineisiin, puetaan lenkkarit jalkaan ja lähdetään juoksemaan.

"Kolme lajia joo, ja varusteita vaihdetaan koko ajan ja kuljetetaan mukaan, että siinä mielessä jotain samaa. Mutta kyllä hevosurheilu oli haasteellisempi. Nauran aina mun triathlonistikavereille, kun he valittaa, että on se niin hankalaa, kun pitää kuljettaa pyörää  lentokoneessa. Eihän se nyt ole vaiva eikä mikään, jos vertaa, että lähdetään hevosen kanssa yhtään minnekään kisamatkalle!"

Pyörä on lajissa yhtä tärkeä kuin hevonen ratsastuksessa. "Pyörä on avainjuttu, koska se on aika ratkaiseva lajissa. Satulat ja tangot ja ihan kaikki säädetään ammatti bike fitting-tyypin kanssa millimetriä myöten sopiviksi. Ja vaikka sä olet ostanutkin jonkun merkkisen pyörän alunperin, lopulta alkuperäistä on enää ehkä vain runko ja kaikki muu on tuunattua osaa."

Yhdeksän tunnin suorittaminen putkeen vaatii kivunsietokykyä. Tällä kertaa uinti ja pyöräily olivat helppoja, mutta maratoni alkoi tuntua tuskaisalta jo matkan puolivälissä, sillä Jalasto oli todennäköisesti pyöräillyt liian kovaa vuoristoisella reitillä.

Heti alkuun juostessa alkoi vatsa krampata. "Juoksin alun ihan kaksin kerroin. No, se meni onneksi ohi, mutta puolivälissä kuumuus ja päähän paistanut aurinko alkoi todella uuvuttaa. Teki mieli kävellä ja hiljentää, mutta en kuitenkaan tehnyt niin. Kolmas kymppi oli kaikkein karmein, siinä oli jo kova heikotus,  lihakset alkoi väsyä ja energiat loppua, mutta kun sen jotenkin sai vedettyä läpi, vikat 10 kilsaa aina menee."

Jalasto juoksee aerobisen kynnysarvonsa 150:n tuntumassa, mutta Mallorcalla matka meni 160 keskiarvosykkeellä, mikä on jaksamisen kannalta turhan korkea. "Ja lopussa sykkeet nousi 195:een vaikka mun henkilökohtaisen maksimin pitäisi olla 192." Jalasto on mitannut VoMax-arvonsa, joka on 55 paikkeilla. "Se on hyvä tän ikäselle. Mutta olenhan mä nuoruudessa harrastanut hiihtoa."

Jalasto tuli maaliin oman ikäryhmänsä ensimmäisenä. Hän ei ole ammattilaisurheilija vaan kilpailee amatöörisarjoissa. "Mutta en mä viimeiseksi tällä tuloksella olisi tullut tänään ammattilaistenkaan joukossa."

Uinnissä kesti 1.02 tuntia, pyöräilyssä 5.20 ja juostessa 3.19,11.

Entä mitä kuuluu ratsastukselle?

"Se on nyt tauolla. Pimun Vilske (Vahto - Konnan Pimu, Konna-Toimi) on kasvattajallaan Mira Syrjänpäällä eläkepäivillä. Oma pimunvilskeläinen Maarian Aamu-varsa puolestaan on kaverilla ylläpidossa, kun lapsi ei ole ehtinyt ratsastaa sillä hänkään. Itse en ole ratsastanut neljään kuukauteen."

Iron man -treeneihin menee paljon aikaa.

"Mutta kyllä mä vähemmällä selviän juoksulenkkien kanssa kuin hevosten kanssa aikoinaan. Tallikeikka kun on aina sen neljä tuntia, niin kyllä mä yleensä aina alle sen selviän, pitkälläkin lenkillä."

Tulos 40-44-vuotiaiden ryhmässä täällä

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi