Mustangit, trakehnerit ja muutamat tavallisemmat
Tiesittekö, että Suomen Lapissa, Muotkatunturin erämaan laidalla, elää lauma mustangeja?
Ne eivät ole villejä, enää, vaan ne asuvat pihatoissa ja niillä on omistajat. Tinja Myllykangas ja Alex Schwarz
Tilalla on nyt yhteensä 12 aikuista mustangia ja kaksi tämän kesän varsaa. Osa on Euroopasta tuotuja ihmisten kasvattamia hevosia, mutta seitsemän hevosista on elänyt Yhdysvalloissa villinä. ”Kaikki hevoset ovat kiehtovia ja upeita, mutta villiydessä eläneet ovat meidän mielestämme kaikkein kiinnostavimpia.”
Jonkin verran Myllykangas ja Schwarz järjestävät ratsastusvaelluksia, mutta nykyään koulutustapahtumat eli mustangiklinikat ovat pääelinkeino. Tarkoitus on opettaa ihmisiä ymmärtämään hevosta.
Asiakkaat ovat klinikoilla yleensä katsojan roolissa, mutta pidempään käyneet pääsevät myös itse työskentelemään hevosten kanssa. Asiakkaissa on paljon muun muassa ratsastuskoulun pitäjiä ja hevoskasvattajia, Myllykangas kertoo.
Tullessaan mustangit ovat arkoja, mutta Myllykankaan mukaan ne eivät ole varsinaisesti oppineet pelkäämään ihmistä. ”Luonnon eläimet luottavat elämään. Ihmisen tehtävä on esitellä itsensä luotettavana.”
Mustangit tapaamme ratsastuksen 4-sivuisessa pääjutussa.


Rotuhevosia on esillä enemmänkin, sillä kuukauden Suomessa kasvatettu on Pirjo Majurinin kasvattama ja omistama ja Elmo Jankarin ja Sanna Siltakorven ratsastama kenttätamma Jagellonica.
Majurin ihastui rotuun Juhani Ehon kanssa kilpailleen estetammansa Papandrean kautta. Viimeisin on Jagellonica, oma kasvatti, joka syntyi Taivassalossa, ja oli hurmaava pikkuhevonen alusta saakka.
”Se oli heti pikkuvarsana hyvin utelias, ja se oli niin kuin kaikki trakehnerit. Ne ovat hyvin ihmisrakkaita, uteliaita ja helppoja käsitellä syntymästään lähtien”, Majurin sanoo.
Ongelmia ei ole ollut, mutta aikaa Jagellonica on tarvinnut, ja sitä se on myös saanut.
”Trakehnerit kehittyvät hitaasti. Ei niillä mennä 4-vuotiaana kisoihin, ja usein ne ovat vasta 9–10-vuotiaina valmiita kaikkeen. Niiden kanssa kestää, että ne tottuvat asioihin ja hyppäävät hyvin, eikä niiden kanssa saa hosua. Mutta sitten ne vastaavasti ovat kestäviä ja tekevät usein pitkän uran”, hän selittää.

Lyhyemmissä jutuissa kuulemma Fred Sundwallin unelmat hevoset Bastionissa -tapahtuman suhteen, ja kysymme kouluratsastaja Terhi Lehtimäeltä, mitä hänelle kuuluu.
Uutisissa PM-kilpailuita, vikellystä ja kasvattajapalkintoasiaa.
Tilaa Hevosurheilu täältä. Niin hevosihminen tekee.
