Juan Matute Guimon ja Quantico.
Juan Matute Guimon ja Quantico. FEI Richard Juilliart

Nuori espanjalainen Juan Matute makasi kaksi vuotta sitten koomassa

"Tämä maailmancupin finaali on askel kohti Pariisia 2024", vakavan sairauden selättänyt 24-vuotias kertoo.

Juan Matute Guimon, 24, ei ratsasta vielä tänä vuonna voitosta maailmancupin finaalissa, mutta voittaja hän silti on.

Matute kertoi Leipzigissa lehdistölle aivoverenvuodostaan, jonka sai vajaat kaksi vuotta sitten. Hän kertoi, kuinka kiitollinen on, saatuaan toisen mahdollisuuden.

Aivoverenvuoto oli niin massiivinen, että Matute oli kuukauden tajuttomana. Hän joutui kuntouttamaan itsensä tilanteessa, jossa toinen puoli vartaloa oli halvaantunut.

Omien sanojensa mukaan hän onnistui asettamalla itselleen tavoitteita, toteutuivat ne tai eivät. Ensimmäinen tavoite oli ratsastaa Espanjan olympiajoukkueessa Tokiossa. Tämä tavoite ei toteutunut. Pettymys siitä, ettei mahtunut joukkueeseen, oli suuri, mutta Matute asetti välittömästi uuden tavoitteen, Pariisi 2024.

"Tämä world cupin finaali on yksi askel kohti Pariisia", hän iloitsee.

"Haluan kantaa Espanjan lippua takissani isäni lailla, joka on olympiaratsastaja", Matute kertoo. Isä, Juan Matute, valmentaa poikaansa ja on tämän suuri idoli.

Aivoverenvuoto tuli pienen varoituksen kera toukokuussa 2020. Matute oli kertonut äidilleen edellispäivänä, että hänen vasen silmänsä tuntui kipeältä. Poika vietiin lääkäriin, jossa hän sai parasetamolia, tavallista flunssalääkettä.

Tuo viikko oli ensimmäinen korona-lock downin jälkeen. Ainoa, minkä Matute muistaa, oli oudon hutera tunne, kun hän ratsastuksensa jälkeen käveli hevostaan. Koska olo ei ollut hyvä, hän antoi hevosen isälleen, joka onneksi oli kentällä. Viimeinen muistikuva on isästä ja Quantico-hevosesta. Hän kaatui tajuttomana maahan. Seuraava muistikuva on 25 päivää myöhemmin sairaalan teho-osastolla, kun hän palasi tajuihinsa.

Hänelle kerrottiin, että hän oli saanut vakavan aivoverenvuodon, joka johtui synnynnäisestä viasta. Matuten kertoman mukaan anomalia ei ollut verisuonissa, vaan aivoissa itsessään, eräänlainen tikittävä aikapommi. Ensimmäinen leikkausyritys epäonnistui, ja vasta, kun hänet oli siirretty toiseen sairaalaan, verenvuoto saatiin pysäytettyä.

Toipuminen oli vaikea kokemus, mutta kuntoutus onnistui täydellisesti. Viisi kuukautta kohtauksen jälkeen Matute ratsasti jo Espanjan mestaruuksissa.

"En ollut siinä vaiheessa kuitenkaan vielä ihan kunnossa, vaan vartalon oikea puoli oli yhä 50 prosenttia heikompi."

Tällä hetkellä Matute kertoo olevansa fyysisesti parempi kuin koskaan. Hän huolehtii terveydestään, pitää itsensä kunnossa juoksemalla, nostelemalla painoja, pitämällä painon kurissa. "Elän urheilijan elämäntyylillä."

Juan Matute Guimon ratsastaa lauantaina world cupin kür-finaalissa.

Lähde: FEI

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi