Nurmonen vastaan Verbeeck Kymi GP:ssä – ”Toivottavasti Suomen tuomareilla on munaa hylätä”
Elitloppet-finaalissa Iikka Nurmonen suojeli ajokkiaan Next Directionia Jos Verbeeckin kursailemattomilta ajolinjoilta. Kymi GP:ssä ohjastajat kohtaavat uudelleen. Kuvat: Jarno Unkuri. Kuvankäsittely: Roosa Lindholm.

Nurmonen vastaan Verbeeck Kymi GP:ssä – ”Toivottavasti Suomen tuomareilla on munaa hylätä”

Kahden ja puolen viikon päästä ajettavaa Kymi GP:tä rakentavan Arto Hytösen haaviin on uinut kaksi ranskalaishevosta, Billie de Montfort ja Colonel, jota saapuu ajamaan Elitloppet-finaalissa pahana poikana otsikoihin noussut Joseph Verbeeck. Kasassa vaikuttaa olevan kuskien välisen uusintaottelun ainekset.

Kurat on tuskin ehditty pestä ajopuvuista Elitloppetin jäljiltä, kun Kouvolaan on kehkeytymässä uusintaottelu Suomen Next Directionin ja Jos Verbeeckin ajokin välille. Verbeeck veti viime vuoden Kymi GP –voittajalla Aubrion du Gersillä Elitloppetissa Next Directionin ”sukille”, mikä aiheutti närää suomalaisleirissä.

”Toivottavasti Suomessa tuomareilla on munaa hylätä, jos sattuu vastaava tilanne”, Iikka Nurmonen sanoo. ”Oishan se kolissut, jos olisin jatkanut toista rataa, jaloille olisi tullut. Väistin ja onneksi pääsin vielä parijonoon, eihän mulla periaatteessa paikkaa olisi tullut, mutta takana tuleva väisti ja meni sisäradalla.”

Nurmoselle jäi luonnollisesti asiasta hampaankoloon, kun kyseessä on Euroopan kovin sprintterikilpailu ja puikoissa oli aito suomalaishevonen.

”Tottakai. Olisi ollut hevoselle yksinkertaista, että olisi saanut seurata Propulsionia. Kova alkukiihdytys oli takana ja se meni siihen. Ei noissa lähdöissä kestä ottaa kiinni tuolla tavalla. Voimat hukkuivat siinä.”

Nurmosella ei korva lotkahda, kun hän kuulee kohtaavansa uudestaan Jos Verbeeckin.

”Noo, ei kai siinä mitään. Koitetaan olla jäämättä toista kertaa saman miehen alle. Toivottavasti se on Verbeeck, joka on tällä kertaa alla. No ei vaan, mennään Suomen säännöillä. Sanotaan vaikka näin, että jos sellainen tilanne tulee, niin Verbeeckillä ei ole asiaa keulaan.”

”Next Directionin lähtönopeus on äärettömän kova – ja loppunopeuskin. Se kerkiää kyllä kauempaakin, niin kuin Elitloppetin karsinnassa nähtiin. Periaatteessa sillä saa missä vaan keulat, jos oikeasti lataa. On todella mielenkiintoista lähteä ajamaan tätä lähtöä.”

Next Directionin valmentaja Timo Hulkkonen toteaa, että Verbeeckin kohtaamisessa on luonnollisesti kyse myös hevosista.

”Nyt me tiedetään, mitkä herran metkut ovat. Harmi vaan, kun kaikki meidän ammattilaiset sanovat, että on se ihme, että sitä miestä ei saada kuriin”, Hulkkonen toteaa.

”Tämä on urheilua. Ymmärrän tilanteen vaikeuden, että Elitloppetin maine vieraiden hevosten osalta perustuu pitkälti ranskalaisiin. Ei meitä haittaa, vaikka Verbeeck tuleekin Kouvolaan ajamaan. Ajetaan silleen, kun tilanne vaatii. Tuskin se toisen kerran saa kuitenkaan sisältä tilaa”, Hulkkonen kuvailee.

Voittoja liukuhihnalta latonutta Elitloppet-kakkosta Aubrion du Gersiä ei tänä vuonna Kouvolassa nähdä. Jean-Michel Baziren valmennustallilta lähtöauton taa – ja Verbeeckin ajokiksi - marssii kuitenkin edustaja.

”Bazirelta tulee toinen hevonen, Colonel. Sillä on kaksi helppoa voittoa alla ja yksi sijoituksen siirto ennen sitä”, Arto Hytönen kuvailee. ”Taustajoukkojen mukaan hevonen on todella huippukunnossa ja se sopii parhaiten meidän kilpailuun 1000 metrin radalle.”

Colonel on 7-vuotias ori yli 370 000 euron voittosummalla ja ennätyksellä 11,4. Tuorein voitto tuli noteerauksella 12,6/2150 metriä. ”Ecurie des Charmesilla on ollut ennenkin meidän hevosia, Up And Quick.”

Sebastien Guaraton menestystallista Kouvolassa starttaa Prix d’Amériquessa tammikuussa nähty tamma Billie de Montfort, joka muistettaneen viime vuoden Finlandia-ajon kolmosena.

”Kovaluokkainen hevonen 1,8 miljoonan euron voittosummalla”, toiminnanjohtaja Arto Hytönen luonnehtii. ”Sitä tulee ajamaan Kouvolaan Hugo Langeweg Jr.

Hevoset lentävät Kouvolan Utin sotilaslentokentälle. Tänä vuonna Utissa ei tervetuloseremonioita nähdä vaan kansainväliset vieraat ovat silmäiltävissä perjantain yleisötilaisuudessa raviradalla.

Bold Eagle pysyy kotimaassaan”, Hytönen kertoo. ”Kymi GP oli talvella heidän kilpailusuunnitelmassaan, mutta sillä halutaan kotimaassa onnistuneita kilpailusuorituksia ennen kuin sillä lähdetään ulkomaille kilpailemaan. Saamme kuitenkin Guaratolta huippuhevosen, Billie de Montfortin, joka on tehnyt uransa kovissa kilpailuissa.”

”Baziren viime vuoden voittaja Aubrion du Gers pitää tauon, se juoksee Ranskassa ja tähdännee loppuvuodeksi Amerikkaan. Tallista tullaan kuitenkin hyvillä mielin puolustamaan viime vuoden voittoa, vaikkakin eri hevosella Colonelilla.”

Kotimaisista hevosista Hytösen listalla ovat Next Directionin lisäksi ainakin Seinäjoki Race -voittaja Atupem ja tuore Sweden Cupin kakkonen Chief Orlando.

”Atupemin osallistumisen ratkaisee terveystilanne, valmentaja tekee sen osalta myöhemmin päätöksiä. Chief Orlando on kutsuttu, mutta myös siellä taustajoukot pohtivat omaa päätöstään. Myös Ranch Kellyn osallistuminen Kymi GP:hen on mahdollista.”

Kymi Grand Prix juostaan Kouvolassa 15. kesäkuuta 2100 metrin ryhmäajona 100 000 euron ensipalkinnolla.

Lue lisää Next Directionista täältä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi