Ongelmaponista tehdään GP-ponia - Anna Kärkkäinen tuplavoittajana Stable Novassa
Minion Verde on ongelmaisena Keski-Euroopasta tullut, alunperin Suomessa syntynyt ratsuponi, jonka korjausratsastus on toiminut niin hyvin, että Anna Kärkkäinen suunnittelee sen kouluttamista samantien grand prix'hin. Leena Alerini

Ongelmaponista tehdään GP-ponia - Anna Kärkkäinen tuplavoittajana Stable Novassa

Anna Kärkkäinen oli voitokkaana sekä sijoitusten että prosenttien suhteen Pohjola-viikonloppuna Stable Novassa. Kouluratsastuksen Pohjola-sarjat käynnistyivät Kärkkäisen ja Kulta-ahon Kasimirin voitolla lauantaina ja sunnuntaina Kärkkäinen esitteli "GP-poninsa". Pohjola Rising Star- sarjan voittaja Oona Ylirautia pyrkii Henri Ruosteelta tulleelta Marshall Lightfootilla jo PM:iin.

Lauantaina tuli Kulta-ahon Kasimirilla (Säkkärän Sälli - Lorentso) voitto suomenhevosluokassa Finnhorse Tourilla päivän toiseksi parhailla prosenteilla 72,885. Katja Kuokka ratsasti Hessin Leevin toiseksi 69,93 prosentilla ja Riitta Holopainen oli Hamurailla kolmas (69,8).

Kulta-ahon Kasimir porskuttaa tunnetusti voitosta voittoon, tekee sarjavaihdot sujuvasti ja osaa muutenkin kaiken, mutta se pysyy ainakin näillä näkemin helppo A - korkeintaan vaativa B-luokissa, vaikka Kärkkäinen toteaakin, että "miksei sitten joskus jotakin muutakin".

Tekemistä kuitenkin riittää, sillä mestaruudet ovat ohjelmassa, ja Pohjola-sarjaa ja muita suomenhevosluokkia jatketaan. Muutamia tammojakin on ollut.

"Ei oikeastaan kannata startata luokissa, joissa on vaihtoja, jos haluaa menestyä suomenhevosluokissa", Kärkkäinen tuumaa.

Kulta-ahon Kasimir, voittoisana Finnhorse-luokassa.
Kulta-ahon Kasimir, voittoisana Finnhorse-luokassa. Kati Hurme SRL

Tulevaisuuden GP-poni on ja pysyy

Toinen ääni on kellossa ponin kohdalla. Sunnuntaina tuli voitto voikolla ratsuponi Minion Verdellä (FS Me Right - Florencio I) 7-8-vuotiaiden vaativa A-tasoisessa Championsarjassa prosentein 73,506. Ratsukko jätti taakseen ratsuoripäivien parhaan FWB:n, Noora Helven Legend Blackjackin, joka piti johtosijaa 70,2 prosentilla pitkään.

Kärkkäinen halaili ja rapsutteli ponia antaumuksella. "Se on mun GP-ponini", hän kertoo ponista, joka on Suomessa syntynyt, mutta lähetettiin Saksaan kasvamaan ja koulutettavaksi. Poni palasi Saksasta ja meni ensin Kärkkäisen parhaalle ystävälle Salla Varentille korjausratsastettavaksi Saksasta, jonka jälkeen Varenti osti ponin. Nyt se on Kärkkäisen projektina.

Poni oli päässyt säikähtämään jotakin sen verran, että alkuun selkään pääsyssä oli tekeminen. Ja jos sinne pääsikin, oli suuri vaara, että poni veti selän köyryyn ja räjähti menemään niin, että ratsastaja yleensä putosi.

"Se oli vain arka, mutta äärettömän kiltti. Pikku hiljaa se siitä rauhoittui ja nyt tuntuu, että tämä oppii vaikka mitä. Ja se ei ole myytävänä", Kärkkäinen sanoi, paino "ei"-sanalla.

Jenni Linna ja Fransiskaner.
Jenni Linna ja Fransiskaner. Kati Hurme SRL

Fransiskanerin piaffit Youtubesta

Lauantaina intermediaire A -tasolla ratsastetun Pohjola Grand Tourin voittokolmikko oli Jenni Linna Franziskanerilla, Nora Svensk Lammehaven's Zadinilla ja Krista Turunen Diamant Noirilla.

Linna oli iloinen voitosta 13-vuotiaalla Franziskanerillaan, jolla hän on ratsastanut siitä lähtien kun se oli kolmen. ”Tänään oli hyvä päivä. Hevonen käveli hyvin ja piaffi ja passage onnistuivat. Kakkosten kohdalla se lähti epähuomiossa tekemään ykkösiä”, Linna kertoo 65,147 prosentin voittosuorituksestaan. Ruuna on hänen itsekouluttamansa, mutta Linnan äitiysloman ajan se oli Stella Hagelstamilla, joka ratsasti ruunalla pronssia ilman kvaalivaatimuksia ratsastetuissa SM:issä vuonna 2020. Linna kertoo, että se kyllä auttoi paljon. Esimerkiksi piaffi opetettiin kuitenkin kotona Perttelissä kaksistaan aviomiehen, esteratsastaja Antti Linnan kanssa. ”Valmentaja sanoi, että se ei tule oppimaan sitä, niin katsoimme Youtubesta ja kokeilimme. Jenni oli selässä ja minä maassa”, Antti Linna paljastaa.

Essi Hiidensalo ja Linzano.
Essi Hiidensalo ja Linzano. Kati Hurme SRL

26 ratsukon pikkukierros Hiidensalolle

Essi Hiidensalo otti Notholmens Linzanolla (Lingh - Ferro) voiton pyhä yrjö-tason Small Tourilla.

Hiidensalon mukaan radalla onnistuivat erityisesti keskiaskellajit. Tavoitteena on nostaa omaa tulostasoaan tällä kaudella

"Savon  mafia!" muistutti Ville Vaurio ryhmästä, jota on valmentanut jo vuosia. Jonna Bordi kuuluu ryhmään.
"Savon mafia!" muistutti Ville Vaurio ryhmästä, jota on valmentanut jo vuosia. Jonna Bordi kuuluu ryhmään. Leena Alerini

Bordin Nordic 4-vuotiaissa

Ikäluokkahevoset esiintyivät sunnuntaina Champion-luokissa.

4-vuotiaissa loisti leppävirtalaisen Jonna Bordin FWB Nordic Secret (Secret - Depardieu), 76 prosentilla. Ville Vaurion ja Inga Bjuggin valmentama Bordi on yhdessä ystävänsä Katja Sokkasen kanssa myös kasvattanut hevosensa.

Nimi hevoselle on sitä perua, että hänen nimensä Bordi kuullaan usein väärin "nordic". Jonna Bordi kertoo, että sukunimi on harvinainen, joskus aikoinaan kuulemma Italiasta Suomeen kulkeutunut. Tietääkseen hän ei kuitenkaan ole sukua Säihkeen Säpinästä tutulle ravimies Taisto Bordille.

Bordi oli onnessaan ensimmäisestä -ja kuulemma myös viimeisestä- kasvatistaan. "Viedään tätä yhtä nyt niin pitkälle kuin mahdollista."

Nordic Secret jatkaa Champion-sarjaa.
Nordic Secret jatkaa Champion-sarjaa. Leena Alerini
Irina Kokko ja Paron Fürst Glauben.
Irina Kokko ja Paron Fürst Glauben. Leena Alerini

5-vuotiaiden Champion-sarjassa viikonlopun prosentit

Irina Kokko mietti ennen kilpailuihin lähtemistään, että kehtaako sitä. Onko oikealla tasolla. Kursailut olivat turhia, sillä Kokko otti viikonlopun parhaat prosentit, peräti 78,400.

"Eihän sitä koskaan kuitenkaan tiedä millä tasolla ne muut ovat", Kokko naureskeli tyytyväisenä. "Ja vaikka itsestä tuntuu, että on tosi hieno hevonen, niin kun sitä kotona yksin treenaa ja on vielä itsekriittinen... Mutta onneksi lähdettiin!"

Paron Fürst Glauben (Fürsten-Look - Riant) on ollut Kokolla ratsutuksessa 3-vuotiaasta. "Kiva, rehellinen hevonen. Katsotaan kisakauden jatkoa, kun olen keskustellut omistajan kanssa."

Prosentit saivat hymyn Irina Kokon huulille.
Prosentit saivat hymyn Irina Kokon huulille. Leena Alerini

Keltainen kortti ja voitto 6-vuotiaissa

Inka Heikuran ratsastaman Breakdancerin (Danciano - Blue Hors Cavan) kasvattaja-omistaja Maria Finne kertoi saaneensa hevosen varusteisiin liittyneen asian selvittelystä keltaisen kortin. Hevosella pidettiin sen poskipäästä hoidetun sarkoidin eli syylän takia verryttelyssä suojalaastaria ja karvapehmustetta poskihihnassa. Menettelystä koitui suukopua Finnen ja järjestäjien kanssa rataantutustumisen aikana, sillä teippiä ei olisi saanut pitää edes verryttelyssä. Finne poisti teipin ja radalle mentäessä myös karvapehmusteen..

Tuomariston puheenjohtaja Irmeli Summanen kuittasi keltaisen kortin lyhykäisesti "jonkinlaisena väärinkäsityksenä, joka ei liity hevoseen, ja josta ei sen enempää ole tarvis puhua".

"Hyvä että sääntö selvisi", Finne toteaa. Voitto tuli ja hyvät 75,2 prosentit. Tulevaisuudennäkymiä tuomaristo pitää 79 prosentin suuruusluokassa ja paras askellaji oli laukka, 78 prosentilla. Finne kertoo, että hevosta ei ole tarvetta myydä. "Pidän tätä hienona ja Breeders-oikeus pitää varmaan tälle kesälle vielä ostaa, jos jollakulla olisi ylimääräisenä."

Breakdancen poskessa hoidettu ja pehmustella peitetty syylä aiheutti kiihtymystä. Mutta ruuna voitti vaativa B-tasoisen luokkansa 75,2 prosentilla.
Breakdancen poskessa hoidettu ja pehmustella peitetty syylä aiheutti kiihtymystä. Mutta ruuna voitti vaativa B-tasoisen luokkansa 75,2 prosentilla. Leena Alerini

Rising starista nousi heti tähdet

Sunnuntain mammuttiluokka oli 30 ratsukon vaativa B-tasoinen Rising Star.

17-vuotiaaksi ehtinyt GP-tason ruuna Marshall Lightfoot otti voiton kolmannessa yhteisessä startissa samanikäisen, niinikään 17-vuotiaan ratsastajansa Oona Ylirautian kanssa 68,11 prosentilla.

Laadukkaasti ja isosti liikkuvasta ruunasta näkee, että sen selässä on istunut GP-ratsastajia, muun muassa Henri Ruoste, jonka tallista se on tullut. Ylirautia myöntää, että jokainen ratsastus tällä hevosella on sellaista luksusta, että suu kääntyy väkisinkin hymyyn.

"En olisi voinut viime vuonna kuvitellakaan, että tällaistakin voi olla", hän huokaisi.

Ratsukko on hitsautunut yhteen. Otteet radalla olivat sen verran vakuuttavia, että seuraavaksi Ylirautia toivoo starttaavansa junioreiden PM-radalla.

Mutta vielä vähän hevosesta.

"Se on aivan ihana hevonen. Ei edes sen iso koko, yli 180 senttiä, ole ongelma tuolla luonteella ja ratsastettavuudella."

Hevosessa on sen verran massaa ja ulottuvuutta, että alussa etenkin sen ohjaaminen kulmiin vähän jännitti. Kerta kerralta hevoseen on pystynyt vaikuttamaan paremmin.

"Sain valmentajalta Eevamaria Porthan-Broddellilta neuvoksi kuvitella mielessäni kulmiin mennessä passagemaista ravia ja se tuntuu toimivan", vanhempiensa kanssa kisamatkalla ollut Ylirautia kertoo.

Hevonen ei myöskään hämmästellyt ratsastajan vaihdosta. "Se rupesi heti samalle puolelle minun kanssani", tammikuusta lähtien hevosen kanssa treenannut Ylirautia kertoi. Sopimuksen mukaan hevonen asuu Nika-tallilla Peuranmaalla, jonne hän ajelee päivittäin ikäpoikkeuslupa-ajokortillaan. Ja käy myös ratsuttamassa Juha Ruutsalon myyntihevosia lukion ohella.

"Toivottavasti nämä näytöt ja prosentit riittävät PM:iin", hän toivoo.

Kaikki tulokset täällä

30.5. Täsmennetty poni Minion Verden vaiheita

2.6. Korjaus. Breakdanceria ei oltu poistamassa missään vaiheessa radalta.

17-vuotiaat Oona Ylirautia ja Marshall Lightfoot.
17-vuotiaat Oona Ylirautia ja Marshall Lightfoot.Leena Alerini

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi