Oripäivät:  Puolet suorituskyvynkokeesta tehty
Kolmevuotias Don Real osoitti kykyä irtohypytyksessä. Estetuomari Kari Nevalan suurin huomio kiinnittyi hevosen hyppykykyyn. "Paikkaa pieniä puutteita käyttämällä vähän lisää kykyä ja sitä on varastossa ottaa. Hyppää vähän isosti. Huomenna toivottavasti mahtuu vähän paremmin väleihin. Nopeat jalat on silti tälläkin. Positiivinen, hyvä esitys", Nevala lausui.Leena Alerini

Oripäivät: Puolet suorituskyvynkokeesta tehty

Perjantaina irtohypättiin, juoksutettiin ja esitettiin ratsain. Kun päivä oli illassa, puolet kokeesta oli tehtynä.

Kuusi oritta suoritti ensimmäisenä aamulla irtohypyt kujassa. Okseria nostettiin lopulta lähemmäs 130 senttimetriin.

Chaplin, I'm Santos Helas, Funkel XO, ST Campesino, Chris He'las ja Don Real jatkoivat perjantain ratsain esittämiseen ja lauantain irtohypytys II:een.

Funkel XO oli innokas hyppääjä ja piti kujassa vauhtia, mutta ehti väläyttää kapasiteettiakin.   "Ensimmäinen esittämäni ori oripäivillä. Ja vielä oma kasvatti. Olen tyytyväinen", kasvattaja-omistaja Hannu Vähämäki tuumasi.
Funkel XO oli innokas hyppääjä ja piti kujassa vauhtia, mutta ehti väläyttää kapasiteettiakin. "Ensimmäinen esittämäni ori oripäivillä. Ja vielä oma kasvatti. Olen tyytyväinen", kasvattaja-omistaja Hannu Vähämäki tuumasi.Leena Alerini

Hyppyhevosten tuomaristoon kuuluneen Kari Nevalan päällimmäisenä ajatuksena ensimmäisen irtohyppäämisen jälkeen oli, että nähdyt hevoset olivat pääsääntöisesti hyvin valmisteltuja. "Tiesivät mitä olivat tulossa tekemään."

Yhtä lukuunottamatta. ST Campesinoa ei yrityksistä huolimatta saatu menemään irtohypytyskujaan, joten sen peli vihellettiin poikki.

Nuoret ovat nuoria. ST Campesino päätti, että nämä oripäivät eivät ole sen juttu.
Nuoret ovat nuoria. ST Campesino päätti, että nämä oripäivät eivät ole sen juttu. Leena Alerini
I'm Santos He'Las.
I'm Santos He'Las.Leena Alerini

Mitä tämän ikäisissä hevosissa sitten halutaan nähdä, Kari Nevala?

"Optimaalitilanteessa nähdään hevonen joka on aktiivinen ja rento yhtä aikaa. On itsevarma, käyttää kroppaansa hypyssä."

Suorituskyvynkoe muodostuu areenalla nähdyistä esityksistä, mutta myös tallikäyttäytymisestä. Se on eräänlainen kokonaisuus.

"Se on hyvä, että päiviä on useampi, sillä nuori hevonen on helposti yhtenä päivänä yhdenlainen ja toisena toisenlainen", hyppyhevosten testiratsastajana lauantaina toimiva Mikko Mäentausta pohtii. Hän sanoi allekirjoittavansa Nevalan määritelmän siitä, mitä hevosissa halutaan nähdä.

"Se on sitä samaa, mitä niissä halutaan nähdä myöhemminkin, vähän isommalla vaikeustasolla vain", Mäentausta pohti.

Hän oli perjantaina yleisössä katsomassa tulevia ratsastettaviaan etukäteen. "Oikeastaan, mitä vähemmän tässä vaiheessa mitään huomaan, sitä parempi", hän tuumaili.

Kanndiaro.
Kanndiaro.Leena Alerini

4-5-vuotiaiden estehevosten vähän alle metrinen esterata hypättiin puoli neljän aikaan. Riikka Harjula ratsasti ensimmäisenä mustan nelivuotiaan Kanndiaro CGC:n. Oriilla oli hyvin etenevä rytmikäs laukka, mutta se pudotti puomin pari kertaa. Nevala pyysi lopussa hyppäämään vielä yhden linjan, jolla tuli uusi pudotus.

"Aloitti hyvin, mutta alkoi väsähtämään ja etujalat jäivät sen takia vähän auki. Kuitenkin mukava ratsastettavuus, tasapaino ja rytmi nelivuotiaalle", Nevala arvioi.

Toisen tämän ikäryhmän estehevosen, Coco Bongo Beachin, ratsasti niin ikään Harjula.

Coco Bongo Beachin hyppy irtoaa maasta niin voimakkaasti, että ratsastaja Riikka Harjula oli irrota sen satulasta.
Coco Bongo Beachin hyppy irtoaa maasta niin voimakkaasti, että ratsastaja Riikka Harjula oli irrota sen satulasta. Leena Alerini
Riikka Harjulan hyvä tasapaino tuli tarpeeseen.
Riikka Harjulan hyvä tasapaino tuli tarpeeseen. Leena Alerini

Ori pudotti ensimmäisen puomin, mutta korjasi jättämällä reippaasti ilmaa seuraavalla kerralla. FWB-kantakirjaan aiemmin jo hyväksytty, vaikkakaan ei vielä jalostusoriina toiminut Coco Bongo Beach irtoaa hypätessään maasta sen verran energisesti, että ratsastaja on helposti helisemässä. Harjula näytti olevan vähällä menettää tasapainonsa alastulossa.

"Ponnistuksessa voimakas ja energinen. Turhan innokas ja liikaa eteenpäin suuntautunut, jonka seurauksena tulee turhan vahvasti kädelle esteen takana", Nevala arvioi. "Mielenkiintoista nähdä kokenut Mäentausta huomenna tuon hevosen satulassa", hän jatkoi. Tämä ikäryhmä jatkaa lauantaina estekoe II:een testiratsastajan kanssa.

Jan Liesendahl esitti 3-vuotiaan Chaplinin ratsastettuna kolmessa askellajissa.
Jan Liesendahl esitti 3-vuotiaan Chaplinin ratsastettuna kolmessa askellajissa. Leena Alerini

Kolmivuotiaat esitettiin päivän päätteeksi vielä ratsain, kaksi kerrallaan.

Funkelin selässä oli Madis Morna, Chaplinin ja Don Realin esitti Jan Liesendahl, I'm Santos ja Chris He'Lasin Lisa Minou, Jesse Lutherin johtaessa tilaisuutta maasta käsin. Hevoset esittivät muutaman kierroksen verran kolmea askellajia. ST Campesino oli jäänyt pois tästä osiosta.

Kolmevuotiailla on lauantaina jäljellä vielä irtohypytys II.

Sami Vuoristo ja 5-vuotias Don Henry, jolla on Suomessa jo 8 jälkeläistä.
Sami Vuoristo ja 5-vuotias Don Henry, jolla on Suomessa jo 8 jälkeläistä. Leena Alerini

Viisivuotias Don Henry esiintyi Sami Vuoriston ratsastamana. Oriilla on kolme tahdikasta askellajia. Käynti miellytti perjantaina tuomareita eniten, kuten askellajituomari Maria Colliander kertoi. "Ravi on tahdikasta, melko pyrkivää. Alkoi jännittynesti mikä näki huojumisena takajalalta toiselle. Hevosen haluttaisiin työntävän enemmän ja työskentelevän enemmän selän yli. Se saisi olla myös suorempi", Colliander luetteli. Laukka oli hankalin askellaji ja hevonen vaikutti siinä hieman haluttomalta. Vasemmassa kierroksessa se oli tuomareiden silmään vino. Don Henryllä on suorituskyvyn koetta jäljellä vielä lauantain osio, askellajikoe II testiratsastaja Siiri Kyrön kanssa.

Kolmevuotiaan askellajiori Gangster He'Lasin juoksuttaminen siirtyi ohjelmaan merkitystä alkuiltapäivästä ensin päivän viimeiseksi. Collianderin kouluratsastusklinikan jälkeen ilmoitettiin, että ori esitetään vasta lauantaiaamuna klo 9.15.

Mikko Mäentausta kertoi, että testiratsastaja antaa hevosille mahdollisuuden, mutta tarvittaessa  kaivaa esille myös kotiratsastuksessa käytetyt kikat, joilla kenties yritetään maskeerata ratsastettavuuden puutteita. "Minut voisi luonnehtia valheenpaljastuskoneeksi", Mäentausta kevensi.
Mikko Mäentausta kertoi, että testiratsastaja antaa hevosille mahdollisuuden, mutta tarvittaessa kaivaa esille myös kotiratsastuksessa käytetyt kikat, joilla kenties yritetään maskeerata ratsastettavuuden puutteita. "Minut voisi luonnehtia valheenpaljastuskoneeksi", Mäentausta kevensi.

Ratsuponi Meldon Finley on jäänyt pois. Samoin Helasoiden Temptation van het Schaeck, jonka kaupanteossa on mennyt enemmän aikaa kuin arveltiin. "Se esitetään yksityisesti myöhemmin", Kimmo Helasuo totesi.

Orikatalogi täällä

FWB-orilautakunta
Anna Pajanen (pj), Minna Mäenpää (vpj), Maria Colliander, Anne-Mari Pekonen, Carl-Harry Frey, Kari Nevala, Annu Stenqvist, Susanna Mäki (ell), Siiri Kyrö (testiratsastaja, askellaji), Mikko Mäentausta (testiratsastaja, este)

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi