Paavo, Hidalgo ja Leonora
Ypäjä Paavo, laatuarvostelun paras kolmivuotias. Kuvassa myös Kaisa Kähö, Heidi Mattila ja tuomarit Marianna Paavolainen ja Susanna Frey.Kuva: Terttu Peltonen

Paavo, Hidalgo ja Leonora

Nuorten suomenratsujen päätapahtuma, lauantaina ja sunnuntaina käyty laatuarvostelu on ohi ja kolmen hevosen, Ypäjä Paavon, Tukkilan Hidalgon ja Leonoran  tyytyväiset omistajat kotimatkalla Ypäjältä.

Kolmivuotiaalla Ypäjä Paavolla (Ypäjä Huttunen - Uno Liisa, Uno) tosin kotimatka omistajakasvattajan  talliin Hevosopistolle oli hyvin lyhyt, mitä nyt muutama sata metriä maneesilta talliin.

Suomenhevosen laatuarvostelu on tapahtuma, jossa hevosesta saa varsin kattavan tuoteselosteen, sillä siinä arvioidaan hypyt, askellajit ja rakenne.

Paavo oli kolmivuotiaiden paras yhteistuloksissa 8,54, ja myös paras askellajihevonen. Rakenteesta se sai tyypistä 9. Asenne ja yhteistyöhalukkuus lähentelee jo täydellistä, jos piste on 9,25. Kolmivuotiaiden tulokset täällä 

Hevosopiston kasvatti on saanut nimensä edesmenneen Paavo Tiihosen mukaan. Isä on talon oma Ypäjä Huttunen, Iikka Huttusen mukaan nimetty, ja emä ravisukuinen Uno Liisa, joka on kuitenkin tehnyt ihan järjestään ratsuvarsoja. Ypäjä Arska, Ari Myllymäen mukaan nimetty, on Paavon kuuluisa ja menestynyt veli Lorentsosta.

Mitä koulutukseen tulee, ori on opetushevonen ja sitä kautta koulun oppilaiden luomus, vaikka viime kesän viettikin laitoksen omalla orilaitumella. "Sitä ovat opiskelijat vieneet eteenpäin ihan varsasta asti, opettajien johdolla tietenkin ja sitä samaa polkua se tulee jatkamaan", kertoo Hevosopistolta Kaisa Kähö.   Laatuarvostelussa sitä esitti Joni Paavola, mutta karsinnoissa opiskelija Amelia Kettunen.

"Urheiluhevosen alku", Kähö luonnehtii Paavon.

Nelivuotiaan Tukkilan Hidalgon (Kuningas Ässä - Tukkilan Humpuuki, Silvolan Hemminki) 8,36:n kokonaispisteitä nostivat erityisesti estesuoritukset, mutta voiton se otti tasaisuudellaan, sillä askellajien paras oli ori Loiste Priimus ja esteillä taas Turkan Veikka. Yhdeksikkönsä Hidalgo sai estekapasiteetista ja laukasta sekä tyypistä. Nelivuotiaiden tulokset täällä

Hidalgo on ollut Riikka Hahlilla Hollolassa nyt puolisentoista vuotta. Hän näki Outi ja Heikki Tukkilan kasvatista ilmoituksen ja "tuli tarve ostaa". "Ei mulla mitään varsinaista tarvetta hevoselle edes ollut, eikä ole ennen ratsusukuista suomenhevosta ollutkaan", Hahl kertoo.

Itsensä iloisesti "umpitädiksi" luonnehtiva Hahl hankki ruunan itselleen paremmaksi harrastehevoseksi. Toistaiseksi hän ei ole päässyt sitä kertaakaan ratsastamaan, sillä se osoittautui liian lupaavaksi. Naapuri ja ystävä Helena Rosti-Salo on vienyt sitä eteenpäin, mikä sopii Hahlille hyvin, sillä homma etenee näinkin, ja oma 19-vuotias apelilainen Tytyn Tarmo käy ratsastustarkoitukseen mainiosti.

Esteratsastus meni varsin hyvin, mikä on pieni ihme, sillä esteitä on elämässä hypätty kaikkiaan kolme kertaa.  Rata oli kolme erillistä estettä, joita lähdettiin 70 sentistä nostamaan.  Hidalgo on sitä tyyppiä hevonen, joka kaipaa tukea ratsastajalta. "Karsinnoissa se oli irtohypytyksessä tosi huono, mutta Ypäjällä Emmi Kivelän kanssa ihan tosi edukseen."

Ulla Lintala omistaa viisivuotiaan Leonoran (Hessin Leevi - Lilli Neiti, Kuningas Ässä), jonka on kasvattanut virolahtilainen Sirpa Littunen.

Tamma oli ikäluokkansa paras estehevonen ja paras tamma. Se otti yhteispisteet 7,96 ja yllätti tekemällä keskinkertaisen koulukokeen (7,26) ja loistavat esteet (8,67), vaikka se on aina mielletty "pikemminkin kouluhevoseksi". "Koulukokeen jälkeen kun oltiin jaetulla seitsemännellä tilalla oli jo siipi aika maassa", Lintala kertoo. "Mutta esteillä se esiintyi enemmän kuin edukseen." Viisivuotiaiden pisteet täällä

Hanna Kalliola esitti tamman laatuarvostelun askellajeissa. Joni Koivusalo ajoi Seinäjoelta asti tekemään esteradan, jolla puomeja nostettiin hänen arvionsa mukaan lopussa yli metrin.

Lintala näki varsasta netissä ilmoituksen aivan pienenä ja varsa oli kuvassa niin hieno, että pakkohan se oli saada.  "Se oli kerta kaikkiaan niin hieno siinä kuvassa, kaula kaarella jo pikkuvarsana."

"Soitin, että se on varmaan jo mennyt, ja täältä Pohjanmaalta ei niin vain lähdetä toiselle puolelle Suomea. Sitä olikin joku toinen pohjanmaalainen kuulemma tulossa katsomaan. Sanoin vaan, että minulle se kelpaa ihan kuvan perusteella, jos ei jostain syystä kauppoja tulekaan, että ei se maitovarsa siitä katsomalla miksikään muutu", Lintala kertoo. Kilpaileva ostaja ei koskaan ilmaantunut katsomaankaan varsaa ja hän sai sen ostettua. "Nelikuisena kävin hakemassa sen kotiin."

Sen verran isä on jättänyt näköään, että iso tammasta on tullut. "Olisiko se jo sen 170. Se tarvii tuon kokoisena paljon voimaa ja hyötyy koppakärryillä ajamisesta." Ajaminen on ravihevosiin tottuneen Lintalan hommia. "Meillä on täällä Mäki-Pohdossa raviratakin, siellä mä iltapimeällä näitä hevosiani ajelen kun olen töistä päässyt."

Ratsastus sitten joskus myöhemmin. "Katsotaan jos minäkin sitten joskus kerkiäisin selkään", Lintala kuittaa. "Eiköhän sitä pidä ruveta valmistelemaan vähitellen jo kasvattajakilpailuun ensi vuonna."

Laatuarvostelun tulokset täällä

Johanna Mikkola ja Tiina Loisa arvostelivat kolmivuotiaiden hypyt, Salla Varenti ja Raija Jensen nelivuotiaat, Raija Jensen ja Carl-Harry Frey viisivuotiaat.  Kerstin Nyberg arvosteli kolmi- ja nelivuotiaiden askellajit, ja Ann-Mari Pekonen ja Rosali Kivitie viisivuotiaiden askellajit. Marianna Paavolainen oli rakennetuomarina.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi