Palon Hemmo lähti
Anna Halme ja Palon Hemmo.Roosa Tanhuanpää

Palon Hemmo lähti

Anna Halmeen ratsuruunalle tulivat kilometrit täyteen. Palon Hemmo oli vuoden 2013 hallimestaruushopeamitalisti Kaisa Kähön kanssa.

Suomenhevosten hallimestaruushopea- ja pronssimitalisti Kaisa Kähön kanssa vuosilta 2013 ja 2014 jouduttiin lopettamaan keskiviikkona.

Sarita Ventelän kasvattamaa Palon Hemmoa (Karl-Hemming - Soitin, Siruluonto) eivät viimeiset vuodet, kohdelleet silkkihansikkain, sillä iän myötä vaivat lisääntyivät. Sen viimeiseksi omistajaksi jäi Anna Halme, salolainen valokuvaaja, tallinpitäjä ja hevosharrastaja.

Kun Kähö lähti ulkomaille, Palon Hemmo vaihtoi omistajaa pariin otteeseen. Halme osti ruunan kesällä 2020 tietäen, että sillä oli siinä vaiheessa jänteen kanssa ongelmaa. Jänne saatiin kuitenkin kuntoutettua.

"Sain ihan älyttömän hienon hevosen. Ja se luonne oli ihan täyttä kultaa, en noin hyväntuulista hevosta ole koskaan nähnyt", Halme toteaa haikeana.

Yhteistyö alkoi sujua ja hevonen oli niin mieleinen, että Halme luonnehtii sitä parhaaksi ystäväkseen.

"Mä kisaan tietenkin vähän eri tasolla, kuin edelliset ratsastajat, mutta seuratasolla oltiin kisoissa viime keväänä, ja ne menivät hyvin. Sitten meni itseltä polvi ja oli pakko olla kesä ratsastamatta. Kun elokuussa palasin satulaan, huomasin, että nyt ei hevosella ole kaikki okei."

Alkoi klinikkarumba. Hevonen ei tuntunut hyvältä.

Siitä etujalan jännevammasta ruuna toipui, mutta nivelrikon, kesäihottuman ja Cushingin taudin kanssa oli tekeminen. Ja uusi jännevammakin vielä tuli. Mutta pahin tuli eteen tämän viikon keskiviikkona.

"Mietittiin, että sillä on varmaan maha kipeä. IBD:stä kun paljon puhutaan. Otettiin hiekkakuvat eikä mitään löytynyt. Sitten päätettiin kuvata vielä selkä ja sieltä se pommi sitten löytyikin. Tosi paha kissing spines (luutuneet okahaarakkeet) ja spondyloosi. Muutokset olivat niin pahat, että hetken miettimisen jälkeen päätettiin jättää se hevonen sinne klinikalle. Pääsi pois, eikä tarvitse enää kipujen kanssa elää."

Halme sanoo olevansa niin ahdistunut, ettei henkeä meinaa saada. "Mutta niin mä sen ajattelen, että tein viimeisen palveluksen parhaalle ystävälle", hän sanoo.

Anna Halmeen valokuvia täällä

Päivitys 31.1. lisätty hevosen kasvattajan nimi

Palon Hemmo oli pitkään Hevosopistolla Kaisa Kähöllä. Tämä kuva on otettu vuonna 2016.
Palon Hemmo oli pitkään Hevosopistolla Kaisa Kähöllä. Tämä kuva on otettu vuonna 2016. Leena Alerini

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi