Eelis Lummaa.
Eelis Lummaa.Kuva: Alex Courtiol

Ratsastusjousiampujat voittoisia GP-sarjan finaalissa Ranskassa - "En ollut koskaan hypännyt niin isoa estettä"

16-vuotias Eelis Lummaa on lajin superlahjakkuus, joka kilpaili Ranskassa neljän tähden tasolla vaikemmilla radoilla kuin koskaan.

Suomalaiset ratsastusjousiampujat jatkoivat voittokulkuaan Ranskan Gauchoux Openissa. Kilpailu oli Euroopan GP-sarjan viimeinen osakilpailu, mutta suomalaisten ykkösnimien grading-tasoitus on niin korkea, että he eivät saaneet osallistua GP-sarjan henkilökohtaiseen kilpailuun kolmen tähden tasolla.

Astetta kovempi taso ei haitannut suomalaisia, sillä seniori Anni Jauhiainen ja juniori Eelis Lummaa voittivat omat kategoriansa neljän tähden tasolla. Molemmat kilpailivat samalla lainahevosella, Ubac Blackillä. Kolmen osakilpailun sarjassa Suomi oli A-kategorian maiden välisessä kilpailussa toisella sijalla Turkin jälkeen, Ruotsi sijoittui kolmanneksi.

Lummaa kertoo, että hänen piti alun perin kilpailla Ruotsissa kolmea tähteä, mutta juuri ennen kilpailua selvisi, että hänen luokituksensa takia hän ei saanut siihen osallistua. Kovemmassa seurassa hän ei odottanut selviävänsä edes neljän parhaan joukkoon. Lisäksi Ranskassa kilpailluista radoista kaksi oli Lummaalle aivan uusia.

”Oikeastaan oli ensimmäinen kerta, kun edes näin Torni 110- ja tabla-radan”, Lummaa kertoo.

Torni 110 muistuttaa torni 90 -rataa, mutta siinä on pidempi matka ja aikabonukset muodostuvat hieman eri tavalla. Torni-radalla keskellä suoraa on iso torni, johon tulee osua niin monta kertaa kuin mahdollista.

Tabla4 T4 style -radalla on 90 metrin matkalla neljä taulua, jotka ovat pienempiä kuin tavallisesti. Lisäksi ne on aseteltu eri etäisyyksille ja eri kulmiin ratsukkoon nähden.

Myös kolmantena kilpailtu hunt-rata oli pisin ja vaativin, mitä Lummaa on kilpaillut. Hunt-radalla kilpaillaan maastoradalla, jossa on ammuttavien taulujen lisäksi hypättäviä esteitä.

”Rata oli kaksi kilometriä pitkä. Muistaakseni tällaista ei ikinä ole maailmassa ollut. Korkein este oli 75 cm korkea maastoeste ja siinä piti ampua samalla. En ollut koskaan hypännyt niin isoa estettä”, Lummaa kertoo.

Eelis Lummaa.
Eelis Lummaa.Kuva: Alex Courtiol

Lumma sai junioreissa selkeästi parhaat pisteet, vaikka esteratsastuskokemus on vähäistä. Gauchoux´n hunt-rata tavallista vaikeampi oli Lummaan mukaan kokeilu neljään tähteen, ehkä jopa sääntöjen vastainen, mutta se miellytti ratsastajaa.

”Toivoisin, että olisi enemmän pitkiä ja vaikeampia hunt-ratoja. Ne ovat jännittävämpiä ja hauskempia.”

Hän sanoo, että radalla piti oikeasti myös osata ratsastaa. Esteiden välillä on yleensä aikaa tarttua ohjiin ja säätää, mutta välillä hevosta pitää pystyä ohjaamaan myös istunnalla.

”Pystyn ohjaamaan yhdellä kädellä, mutta tarvittaessa myös jaloilla ja istunnalla.”

Hyviin suorituksiin vaikutti myös hänen ratsunsa Ubac Black. Ratsastusjousiammunnassa on yleistä, että kilpailun järjestäjä hankkii kilpailijoille lainahevoset. Ubac Black oli Lummaalle tuttu jo viime vuoden EM-kilpailuista, joissa hän sijoittui 4. sijalle.

”Se on yks parhaista, ellei paras hevonen, jolla olen mennyt. Hyvin säädeltävissä, meni miten pyysin. Hunt-radalla hyppäsi tosi innokkaasti, täydellinen hevonen.”

Korona puuttui lajivalintaan

Lummaa asui elämänsä ensimmäiset yhdeksän vuotta Englannissa ja sai siellä ensi kosketuksensa ratsastukseen, kun hän kävi ratsastamassa maastotunneilla. Välissä oli kuitenkin pitkä tauko ja Suomessa hän treenasi tosissaan kilpauintia monta kertaa viikossa.

Vuonna 2019 Lummaa osallistui ratsastusjousiammunnan alkeiskurssille.

”Se oli ihan kivaa, mutta sitten alkoivat taas uintitreenit.”

Sitten tuli koronapandemia ja uimahallit suljettiin, mutta ratsastamaan pääsi. Lummee palasi ratsastusjousiammunnan pariin. Kun syksyllä 2020 uimahalliin olisi jälleen päässyt, hän tajusi, että molempia ei ehtisi harrastaa. Valinta osui ratsastusjousiammuntaan.

Nyt 16-vuotias lukiolainen treenaa Kylämäen hevostilalla kesät talvet, ja kesäisin hän lisää harjoituskertoja TB-tallilla. Turun seudulla asuva Lummaa kertoo, että hän pystyy lukiossa tekemään oman lukujärjestyksensä, joka tukee kilpailemista ja harjoittelua. Hevoset, vauhti ja adrenaliini on lajissa parasta.

”On aika jännittävä, kun hevonen laukkaa kovaa ja pitäisi ampua. Lisäksi saa olla hevosen kanssa. Koukuttava laji.”

Kansainvälinen kausi on ratsastusjousiampujilla paketissa ja Lummaalla tavoite on ensi kesän EM-kilpailuissa, jotka ovat viimeiset juniorina. Tämän vuoden MM-kilpailut Mongoliassa jäävät väliin Suomen joukkueen boikotoidessa kilpailuja, joihin venäläiskilpailijat saavat osallistua.

Tulokset seniorit

Tulokset juniorit

Eelis Lummaa.
Ensimmäisenä naisena maailmassa - "Aika historiallinen olo"

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi