Tässä sitä ollaan, kaksivuotiaana,  Kyvyt esiin finaalin parhaana. JT Chantell ja kasvattaja-omistaja Ulla Tukonen.
Tässä sitä ollaan, kaksivuotiaana, Kyvyt esiin finaalin parhaana. JT Chantell ja kasvattaja-omistaja Ulla Tukonen.Kuva: Ulla Tukonen

Ratsukasvatuksen parhaimmisto loisti Kyvyt esiin -finaalissa

Kyvyt esiin -finaalit on käyty. Neljästä ryhmästä löytyi jokaisesta ykkönen.

2-vuotias estehevonen JT Chantell.

Päivän parhaat pisteet Kyvyt esiin -finaalissa, eli 9 keskiarvon (9 hypyistä ja 9 luonteesta) sai esteruuna JT Chantell  (Chacoon Blue, JT Centell, Centimor).  Hevonen kuin unelma, sekä suorituksiltaan että varsinkin luonteeltaan, joka on pikemminkin kymppi kuin ysi, kertoo onnellinen kasvattaja-omistaja Ulla Tukonen, vaikka kertookin olleensa sen verran "shokissa" tapahtumassa, että ihan kaikki sanottu ei jäänyt mieleen.

"Mutta kyllä ne tuomarit (Mikael Forstén ja Kari Nevala) siitä selvästi tykkäsivät", hän toteaa. "Ja kyllä se hyvin menikin. Hirveän montaa kertaa hevosta ei ole hypytettykään, mutta joskus aiemmin sen ongelma oli että se jäi vähän hitaaksi. Sekin oli näköjään korjaantunut."

Hevonen on kasvatettu Tukoselle itselleen harrastehevoseksi. Se ruunattiin sen jälkeen, kun siltä operoitiin irtopala. "Ja jos nyt vikoja lähtee hakemaan, niin ehkä sillä on pikkasen huono kavioaineskin - emältä peritty. Ei oriainesta kuitenkaan", hän kertoo.

Isäori Chacoon Blue on valittu luonteensa takia. "Ja se idea toimi hyvin. Tämä on selkeästi rauhallisempi ja kykeneväisempi keskittymään, kuin emänsä, vaikka emäkin ihan täysipäinen toki oli", hän kertoo.

Tukonen on kasvattanut myös Chantellin emän, jonka emällä nuorempana kilpaili. Tamma mursi lonkkaluunsa ja sai loppuelämän vaivan ristiluuhunsa eräänä myrskyisenä ja tuulisena päivänä juostuaan täysiä kahden liian lähekkäin olevan puun välistä, ja kiilauduttuaan kovalla voimalla puiden väliin kiinni.

"Päätettiin tehdä sillä sitten vaan varsoja."

2-vuotias askellajihevonen Veyron A.

Alexandra Ahlqvist on myynyt 2-vuotiaan kasvattinsa Veyron A:n (Vitalis - Lambada IV, Limonit) Stella Hagelstamille viime keväänä. Lauantain hän vietti Hevosopistolla kahden A-kasvattinsa takia. Hän ei ollut erityisen yllättynyt toisen niistä voitosta. "Ehkä se oli hieman jopa odotettavissa!" Ahlqvist totesi tyytyväisenä.

Veyron sai Inkeri Kostiaiselta ja Anne-Mari Pekoselta kolmen askellajin keskiarvoksi 8,67.  "Se vaan on tosi hyvä. Ja emälinja on hyvä ja kokoa ja jalkaa jättävä ori sopii emälle hirveän hyvin. Voi olla, että toistan tämän saman yhdistelmän vielä. Tänä vuonnahan tamma jäi valitettavasti tyhjäksi Sir Donnerhallista, mutta keväällä heti uudestaan vaan."

Emä Lambada IV on tullut Satu Juuriselta, joka on ostanut tamman ratsutila Kempiltä, jonne se on tullut aikoinaan Saksasta. Niinpä sen ensimmäiset varsat ovatkin London Baronista ja Don Larinosta, Juurisen oreista.

"Stella niitä kahta samanikäistä siinä arvioi, ja valitsi tämän, vaikka oli melkoisessa kasvuvaiheessa. Itselle jäi siis Sansibar A (Sezuans Donnerhall - Greta Garbo, Gribaldi), joka oli finaalissa eilen kolmas. Se oli pari viikkoa Harjulan Riikalla viimeisteltävänä."

3-vuotias askellajihevonen Hagels Rosophia.

Rosophia (Revolution, Alicante, Alcatraz) on kasvattaja-omistaja Stella Hagelstamille niin tärkeä, että se ei todennäköisesti koskaan lähde talosta. Keskiarvo koostui kolmesta askellajista, joista se sai 8,8 käynnistä, 8 ravista ja 8,5 laukasta.

"Puhdas aktiivi, hieno tahti käynnissä, voisi olla vielä matkaavoittavampaa. Ravi tahdikasta ja lennokasta, irtonainen lavoista,  voisi olla vielä voimakkaampi takaa. Laukka rytmikästä, pyöreää, matkavoittavaa, hyvässä tasapainossa, suuntautuu hyvin ylämäkeen", arvostelussa todettiin.

"Tosin hevonen aika paljon halusi haistella mennessään maata, kun uusi paikka ja muita hevosia oli mennyt. Niinpä se laukkaili siellä ajoittain nenä ihan maassa", Hagelstam nauraa.

Rosophia on nimittäin viimeinen kasvatti, jonka isäorivalinnan Hagelstam teki yhdessä äitinsä Heidi Hagelstamin kanssa ja ensimmäinen Hagels-hevonen, joka on merkitty tyttären nimiin.  "Sinä samana vuonna äiti kuoli", Hagelstam kertoo.

"Urheiluun sitä viedään, mutta kun se on tamma, sillä on aina siitostamman paikka Boessa."

Emätamman isä on Alcatraz, jonka Hagelstam on havainnut loistavaksi emänisäksi. "Sehän on emänisä myös New Hill Julitrealla ja Dannemanilla", hän kertoo.  "Äitihän sen tamman on aikoinaan Tanskasta ostanut. Se tuli tiineenä siittolan omalla oriilla, teki meille pari varsaa Pin Rock's Black Velvetistä ja viimeinen ori valittiin yhdessä.

Rosophian hän kuvailee hevoseksi, jolla on kolme hyvää askellajia, ilman mitään ylitsevuotavan silmäänpistävää "äärijuttua". Ääriliikkeet ovat passé, sen näki jo olympialaisten ja EM:ien tuloslistalta.  "Eivätkä ne ääriliikkeet sovi hyvin rentouden ja kestävyyden kanssa."

"Me halutaan hyvärakenteisia, lempeäluonteisia hevosia, jotka liikkuvat isosti ja ylämäkeen, mutta luonnollisesti", hän kuvailee. "Ei niinkään jotain hollantilaista superaktiivista takajalkaa tai näin."

Mitä seuraavaksi?

"Satulaan laitto, jossakin vaiheessa. Mutta eipä sillä vielä kiire ole. Mun ideologian mukaan kolmevuotias on siihen vielä liian nuori."

3-vuotias estehevonen Ax Kannandinho PR.

Kolmivuotiaiden estevoittaja (Kannatol - Midnight Dream, Holland) on Suomessa kasvatettu SWB-ruuna. Se sai kolme numeroa, hypyistä 8,1, kyky 8,2 ja luonteesta 8,3, joista saadaan keskiarvo 8,20 ja maininnan "vaikuttaa melko kyvykkäältä ja sillä on hyvä näkemys esteiltä".

"Löysin sen itse asiassa Ahvenanmaalta, josta ostin ensin erään toisen hevosen, tilausvarsan", omistaja Sonja Turtia kertoo.  "Tämä tilausvarsan tekijä, kaverini Suvi vinkkasi, että nyt täällä on hieno hevonen, tule hakemaan pois."

Hevosen tarvetta Turtialla ei ollut, mutta hän noudatti ystävän neuvoa ja osti hevosen vuosi sitten näihin samoihin aikoihin. Hevosta hän aikoo viedä eteenpäin yhdessä Tuisku Kivikosken kanssa.

"Ensi vuonna lattarit sitten."

Tulokset täällä 

Päivitys klo 23 Korjattu Sanzibar A:n sukutiedot

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi