Sulhasmiehiä
White piti klinikkaa Ypäjällä, ja meillä on lehdessä aivan perinteinen klinikkajuttu! Yksi oppilaista oli Lassi Lehmusto, joka on ratsastanut jokaisella Whiten Suomen klinikalla.
Tiistaina Lehmustolta itseltään korjattiin nimenomaan istuntaa, ja hän sai ratsastaa jalustinremmi kädessään saadakseen käden ja tuntuman vakaaksi.
Whiten hakema istunta ei ole täysin klassinen, vaan siinä pääroolissa on toimivuus. Kantapää tulee kantaa, jalan ei pidä olla liian pitkänä ja paino tulee takapuolen takaosalle, satulassa ennemmin taakse kuin eteen. Monissa tapauksissa hyvä tapa käyttää jalkaa on käyttää jalan ja polven takaosaa, sitäkin taas ennemmin edessä kuin takana.
Idea on siinä, että kun ratsastaja istuu takana ja pepullaan, hevonen pääsee ylös etuosastaan ja selästään. Istunnan muutos on vain sentti tai pari, mutta se saattaa tuntua maileilta, White naurahti. Edessä istuminen olisi itselle helpompaa, mutta siinä ei pysty auttamaan hevosta löytämään tasapainoaan.
”Jos istut ihan syvällä, hevonen ei pääse ylös. Pitää istua vähän takana, sillä siellä pystyy vaikuttamaan takajalkoihin. Joskus hevonen työntää ratsastajan eteen kuin sanoakseen, että älä istu siellä takana, koska silloin minun pitää työskennellä takajaloilla”, White selitti.
Lehmuston kohdalla korostettiin sitä, kuinka saappaan etuosa saa tuntua painavalta ja jalustimille saa tulla painoa. Sitten piti päästä liikkumaan mukana rytmissä.
”Lepäät satulassa, mutta jalan takaosa työskentelee vähän rytmissä. Sinulle tulee olo, että eteesi tulee enemmän ratsastettavaa, etkä vain istu keskellä satulaa ja purista”, White selitti ja huomautti, että Lehmuston pitää saada keskivartalo paremmin töihin. Tarkoitus ei ole kuitenkaan istua jäykästi vastaan, vaan liikkua hevosen mukana.
Tosi-Romeo taas oli yksi viime vuoden suosituimpia suomenratsuoriita jalostuksessa. Ryhdikäs liinaharja voitti vuonna 2006 Kasvattajakilpailun ja lopetti uransa 2017 estemestaruushopeaan. Mutta kuka tiesi, että oriilla on neljäskin askellaji näiden perinteisten lisäksi?
Omistaja Heidi Salo käyttää siitä nimeä ”askare-hyssy”, joka on eräänlainen käynnin ja ravin välimuotoaskellaji, jota tulee tietyissä tilanteissa.
”Yhä tänäkin päivänä sitä mennään, kun tullaan maastossa kotiin päin esimerkiksi”, Salo kertoo.
Takasivulla palataan hallimestaruuksiin, Ida Lindblomin ja Gertonin viimeiseen nuorten vuoteen, joka päättyi onnenkyyneliin. Yllätysvoittohan se on, jos hevonen ähkyleikataan keväällä, se pääsee aloittamaan kautensa syyskuussa ja vuoden viimeisissä kansallisissa se voittaa hallikultamitalin.
Gertonin voittoisa 7-vuotiaiden finaalirata Saksasta 140-tasolla täällä.
Uutisissa ihmetellään, miksi vuoden 2022 kansalliset koulu- ja estekilpailukalenterit ovat vieläkin kokonaan piilossa, kuullaan vähän lisää Henri Ruosteen klinikasta ja kysytään, millä mielellä Juuli Kontio lähtee maailmancupin osakilpailuun kolmen vuoden tauon jälkeen.
Tilaa Hevosurheilu täältä. Ensi vuonna joka lehdessä 12 sivua ratsastusta ja sen lisäksi hoitojuttuja ja kaikki tärkeät hevosalan uutiset.